Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Repressió 29-M
Els empresonats pels fets del 29-M porten tres setmanes en presó preventiva

Aquest diumenge una manifestació en demanarà la llibertat a les 6 de la tarda a Plaça Catalunya

19/04/2012 Drets i Llibertats
Les tres persones que van ser detingudes i empresonades en el marc dels incidents del 29 de març a Barcelona porten ja tres setmanes ingressades a la presó sense haver passat per judici. Es tracta dels dos estudiants de Física de la UB militants de l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP), Dani i Isma, i de Javi, veí del barri del Clot de Barcelona. Tots tres van ser detinguts mentre participaven a piquets informatius.

Els grups de suport han convocat una manifestació per demanar l'alliberament dels tres presos. La marxa partirà de la Plaça Catalunya aquest diumenge a les sis de la tarda. D'altra banda, dissabte es realitzarà una protesta a Olot en contra de la "deriva autoritària dels governs del PP i CiU".

En les properes setmanes L'Audiència Provincial ha de resoldre els recursos interposats pels tres presos. És per això que des dels grups de suport dels empresonats i dels detinguts del 29-M animen a "cridar ben fort que els volem lliures i que exigim la retirada de càrrecs de totes les imputades de la vaga general". La jutgessa titular del jutjat número 18 de Barcelona va denegar el passat 10 d'abril el recurs contra la presó preventiva de l'Isma i en Dani. Per denegar-la, es basava en part en un article d'Enric Juliana publicat a La Vanguardia.

Mantenint la seva actitud, es demana la màxima pena (fins a 5 anys de presó) i se'ls manté a presó per un suposat "risc de fuga o de reinciència".

"Càstig políticament estratègic per espantar"

El manifest de la manifestació denuncia que "la seva situació d’empresonament respon a una estratègia política" dels governs català i espanyol "de criminalitzar la resposta social i la jornada de vaga general davant les desorbitades, injustes i innecessàries retallades econòmiques i socials". En aquest sentit, assegura que "l’exagerada i excepcional mesura de mantenir als tres vaguistes en presó preventiva vol ser un càstig exemplar políticament estratègic per a espantar i no respondre a cap acusació jurídica basada en proves verídiques".

Els convocants exigeixen la llibertat immediata dels tres empresonats i denuncien que "amb els mitjans de comunicació com a aliats han provat de crear una cortina de fum, confondre’ns d’enemics i desviar el debat que plantejaven milers i milers de persones al carrer". En aquest context, deixa clar que "qui utilitza la força i la violència, tant amb les seves polítiques econòmiques com per a reprimir la resposta social que aquestes generen, és l’Estat i els seus cossos policials".

D'altra banda, posen de manifest que "quan la resposta social creix ja no els val amb ignorar-nos s’han d’apressar a endurir el codi penal per augmentar les penes i negar drets bàsics com el de manifestació o associació". "Aquesta retallada a les nostres llibertats té un amarg regust a continuitat d’èpoques passades i recorda un autoritarisme contra el qual les nostres mares i avis ja van haver de lluitar", sentencia el manifest.

Amb tot, avisa que "no caurem en la seva estratègia de desviar l’atenció del que es reclamava a la vaga general" i "continuem lluitant contra la nova reforma laboral que vol deixar-nos despullats davant la patronal".

Suport de la UB

Els dos estudiants empresonats han rebut el suport de la comunitat universitària de la UB. Companys d'estudis d'aquests dos detinguts van enviar un escrit signat per nombroses persones en què reclamen la llibertat dels detinguts i exposen que aquestes detencions responen a una cacera en què hi ha hagut "caps de turc". Dijous passat més d'un centenar de persones van assistir a un acte de suport als dos estudiants que es va realitzar a la facultat de Física de la UB. El degà, Joan Àngel Padró Cárdenas, va explicat que els dos estudiants estan plenament integrats a la vida de la facultat, que mai han causat cap problema i que tenen un bon rendiment en els seus estudis. Des del seu punt de vista, troba injusta la situació en que es troben actualment.

El rectorat de la UB ha fet públic un comunicat en què "valida els bons currículums acadèmics dels estudiants detinguts i les activitats que duen a terme al si de la comunitat universitària". També fa constar que no hi ha cap expedient disciplinari ni queixa contra ells per motius docents i d’estudi. En aquest sentit, afirma que treballa per garantir que els estudiants puguin continuar el curs acadèmic en què estan matriculats.

El rectorat ha informat que la UB -que no és part del procés judicial obert- s’ha dirigit als centres penitenciaris corresponents per tal de "poder agilitzar les formalitats que requereix la llei penitenciària amb l’objectiu de donar les màximes facilitats als estudiants per a l’estudi i la realització d’exàmens". D'aquesta manera, el cap de setmana passat es va iniciar el procediment establert prèviament per tal que els estudiants rebessin un primer lliurament de llibres i apunts.

El rectorat considera que les detencions "no han de prejutjar la valoració dels esdeveniments fins que finalitzi el procediment" i constata que "la incertesa de la situació judicial actual no s’ha d’utilitzar com a excusa per tractar injustament o atacar les associacions estudiantils, les quals es distingeixen pel respecte dels valors universitaris".

Des que en Dani, l'Isma i en Javi van ser empresonats s'han succeït les mostres de suport i protestes demanant-ne l'alliberament, també al País Valencià. A més, més de 10.000 persones han donat la seva signatura a Internet exigint-ne la llibertat.
Valora
Rànquings
  1. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  2. “Catalunya serà, CRISTIANA O NO, serà!”
  3. La ruptura inevitable: Espanya i Catalunya – autodeterminació en el complex segle XXI
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. Fora fatxes del Fossar
  6. La República laica contra les ideologies de la desigualtat i el fanatisme embrutidor
  7. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  8. Manifestació a Maó per la pau i contra les bases de l'OTAN
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid