Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
#70anysOvidi
L'Ovidi fa 70 anys

En el 70è aniversari de naixement de l'Ovidi Montllor la xarxa es bolca en reivindicar la vigència de la seva obra

04/02/2012 Cultura
«Tot ben senzill i ben alegre
em creureu mort i jo no hauré mort.
Faré vacances!»

Avui dissabte Ovidi Montllor, L'Ovidi, faria 70 anys. Nat a Alcoi el 1942, l'Ovidi va ser poeta, cantant i actor. Unes lletres, unes cançons i una actitud crítica i compromesa amb la societat del seu temps el van portar a no ser acceptat, és més apartat, pels circuits oficials. Ell, però, seguia cantant:

«Per senyera, senyors, quatre barres.
Per idioma, i senyores, català.
Per condició, senyors, sense terres.
Per idea, i senyores, esquerrà»

Dues inquietuds marquen la seva trajectòria des dels primers anys: la política (amb una intensa consciència reivindicativa del seu país) i l'art. En aquesta última vessant, que amb el pas del temps es convertirà en la seva millor arma, l'Ovidi debuta el 1961 amb el grup teatral La Cazuela, d'Alcoi. Més tard s'instal·la a Barcelona, on treballa a les companyies de Núria Espert i Adrià Gual.

A les darreries dels seixanta comença a reeixir també la seva faceta de cantant, que el portarà a fer les seves pròpies lletres, a més de musicar poemes de Estellés, Espriu, Salvat-Papasseit i molts altres. Com a actor va participar a moltes de les pel·lícules del nou cinema espanyol: com ara Furtivos (1975), de J. L. Borau o La verdad sobre el caso Savolta (1979), d'Antoni Drové.

Dos llibres apleguen la seva obra literària i gràfica: Poemes i cançons, (Barcelona, Galba, 1978), amb pròleg de Joan Fuster i epíleg de Montserrat Roig, i el recull Poemes i dibuixos (Barcelona, Taller Picasso, 1985). L'any 2002, l'escriptora Núria Cadenas va publicar a València (Ed. Tres i Quatre) una completa biografia sota el títol: L'Ovidi.

Homenatge a la xarxa

Aquest dissabte la xarxa s'ha bolcat a recordar l'Ovidi amb motiu del 70è aniversari del seu naixement. #70anysOvidi és l'etiqueta que utilitzen els usuaris per homenatjar el cantautor. Compartint cançons i poemes seus o recitant versos els piuladors rememoren el compromís que guiava l'Ovidi. "Amb l'enyorança a les finestres, amb les cançons d'Ovidi, amb les lluites d'ahir, SEGUIREM!", diuen els Obrint Pas reproduint un vers de la cançó Seguirem; "L'Ovidi Montllor és un bon referent per la construcció nacional i la reunificació dels Països Catalans", afirma el cantautor Cesk Freixas, que va dedicar una cançó al cantautor alcoià.

Els blocs també s'han bolcat a homenatjar l'Ovidi. El cantautor de Xàtiva Feliu Ventura ha escrit una carta adreçada a l'Ovidi construïda amb fragments de les seves cançons d’Ovidi Montllor amb motiu de la commemoració del 70 aniversari del seu naixement. Cesk Freixas dedica un apunt al seu bloc a l'aniversari de l'alcoià, com també ho fa la blocaire Roser Giner. Valldigna Digital recorda un dels últims recitals de Montllor a Tavernes. Ara Multimèdia, un digital amb informació de l'Alcoià entre altres comarques valencianes, li fa un homenatge en forma de música de la mà d'Artur Gaya, qui fou membre de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.

Avui celebrem l'aniversari d'un Ovidi Montllor que malgrat ser de vacances es fa més present que mai, amb unes lletres més vigents que mai i una actitud més necessària i enyorada que mai.

En una entrevista a Llibertat.cat, Pau Alabajos recordava l'any 2010 Ovidi Montllor amb aquestes paraules: "Ovidi és com si fora la bandera en eixe cas perquè va vindre més tard i no estava tan consolidat com la figura de Raimon i es va oblidar, va ser arraconat pels poders públics en la democràcia, va ser un dels primers represaliats i la seua davallada portava a això que també davallaven tots els grups, i va haver un buit de 10 anys que van començar a omplir gent com Obrint Pas, Anselomos, Dropo i més grups".

I Rafa Xambó, en nom del Col·lectiu Ovidi Montllor, deia: "Per al COM és un deure honorar a Ovidi, perquè continua sent viu, vigent, i continua sent incòmode per a la rància classe política postfranquista que ens governa".

Homenatge a Alcoi

Enguany, en commemoració del 80è aniversari de les Normes de Castelló, una de les destinacions del viatge de la Flama de la Llengua serà Alcoi, vila de naixement de l'Ovidi. La flama hi farà parada divendres que en una visita organitzada pel Centre Excursionista d’Alcoi en col·laboració amb altres entitats.

I dins el programa d’actes que envolten l’arribada d’aquest símbol també tindrà lloc un homenatge a Ovidi Montllor al cementiri municipal, on resten les seves cendres, amb motiu del 70è aniversari del seu naixement, aquest dissabte. Una efemèride que anirà acompanyada al llarg de l’any de diverses iniciatives en homenatge al recordat artista alcoià, organitzades tant per l’Ajuntament d’Alcoi com per entitats i col·lectius.
Valora
Per saber-ne més
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid