Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Via Laietana
Querelles per tortures a la Comissaria de Via Laietana de Barcelona

Més de tres-centes persones es van concentrar aquest dimarts a la comissaria de Via Laietana 43 per exigir que esdevingui un Centre de memòria i denunciar la vandalització del faristol que explica com s'hi feien les tortures i la repressió política.

17/11/2022 Drets i Llibertats

Ahir es va presenta la primera de tres querelles per tortures que acusa sis policies per les tortures Vicente Juan Creix, Rafal Núñez, Francisco Javier Vázquez, José Antonio González i Francisco Manuel Escobedo. La va presentar Carlos Vallejo, president de l' Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme , que el 1970 va ser detingut i torturat durant 20 dies a la prefectura de la Policia Nacional de Via Laietana. La querella demana que s’investigui el cas basant-se en la legislació internacional subscrita per l’Estat espanyol i en el fet que els delictes de lesa humanitat no prescriuen mai. També se cita la recentment aprovada llei de memòria històrica.

Les denúncies estan impulsades per deu entitats cíviques, que persegueixen l’objectiu d’aconseguir el tancament de l’edifici policial i la seva transformació en un espai de memòria històrica.  Aquestes entitats són són l'Amical de Mathausen, l'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme, l'Ateneu Memòria Popular, la Comissió de la Dignitat, Comissió de la Memòria Històrica de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, l'European Observatory on Memories, Fundació Cipriano Garcia, CCOO Catalunya, la Taula de Catalunya d'Entitats Memorialistes, Iridia i òmnium Cultural.

La segona querella serà presentada pels germans José i Maribel Ferrandiz, dos militants comunistes que van ser detinguts a Via Laietana durant 32 dies el 1971. La tercera querella se centrarà en el cas de la militant independentista Blanca Serra, detinguda i represaliada en més d’una ocasió.

Valora
Per saber-ne més
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid