Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Feixisme
Detinguts una desena de neonazis relacionats amb l'agressió feixista de Manresa

L'operació va ser executada ahir durant tot el dia al Vallès Occidental i a l'Anoia tres mesos després dels fets

14/06/2012 Drets i Llibertats

Els Mossos d'Esquadra van dur a terme al llarg del dia d'ahir el cop policial contra la banda de neonazis que el 23 de març passat va apallissar brutalment un adolescent manresà davant de la sala Stroika de Manresa. L'operatiu es va dur a terme de forma paral·lela als diversos llocs de residència dels acusats, situats principalment en municipis del Vallès Occidental, com Terrassa i Viladecavalls, però també a l'Anoia.

En total, els agents van detenir 12 persones, la pràctica totalitat de les que van prendre part en l'agressió, segons informa el periodista expert en extrema dreta a Catalunya Xavier Rius Sant i també el Regió7.

El dispositiu policial continuava duent-se a terme ahir a la nit. Segons el rotatiu manresà, un dels principals detinguts vivia en un habitatge al barri de Can Palet de Terrassa, on van entrar els agents a primera hora del matí. Els agents de la policia catalana també van decomissar diverses caixes de material en un altre pis del carrer de Colom de la mateixa ciutat vallesana.

Una altra de les principals detencions es va produir a la comarca de l'Anoia. La resta s'haurien produït al Vallès Occidental i en d'altres zones. A més, els Mossos també van registrar un domicili de la comarca del Bages que freqüentava un dels acusats, si bé no el feia servir de residència.

La Fiscalia els imputaria entre d'altres els delictes de temptativa d'assassinat i associació il·lícita. Segons Xavier Rius Sant, una de les pistes que seguia la policia era el d'una furgoneta Mercedes Vito blava amb vidres tintats que va ser vista a les rodalies de l'Stroika i des de la que haurien baixat alguns dels autors de l'atac. Aquest vehicle va ser vist dues hores abans de l'agressió recollint un conegut militant d'extrema dreta en un descampat de Capellades.

Grups d'extrema dreta al Vallès

El fet que els presumptes autors d'aquesta agressió siguin del Vallès i la Catalunya Central descarta la hipòtesi que algun grup d'extrema dreta de fora de Catalunya hagués exportat aquí la violència neonazi, apunta Rius Sant, que afirma que en municipis com Sabadell, Terrassa o Castellar del Vallés van sorgir fa una dècada diversos grups d'extrema dreta, algun de cap rapats, que havien perpetrat nombroses agressions i amenaces.

Segons Rius, els autors podrien estar vinculats o ser successors d'aquests grups que es donaven per disgregats, dissolts o "congelats" o que havien madurat abandonant la violència i limitant-se a mantenir la seva ideologia.

Hipòtesis

Rius contempla dues hipòtesis del perquè de l'atac: una resposta d'alguns militants d'extrema dreta a l'atac a pedrades del concert de Democracia Nacional del 12 d'octubre a Barcelona o la resposta o missatge cap al vocalista de de KOP, Juan Ramón Rodríguez Fernández, que va ser empresonat per passar informació al Comando Barcelona d'ETA sobre Pedro Varela (de la llibreria nazi Europa).

L'agressió feixista a Manresa

Un grup de neonazis va irrompre el passat 23 de març a la sala Stroika de Manresa on s'havia de celebrar un concert antifeixista a càrrec de KOP i Non Servium. Segons van explicar a Llibertat.cat testimonis que van acudir al concert, una quinzena de feixistes amagats sota uns passamuntanyes van baixar d'una furgoneta armats amb pals i altres estris -com bengales- i van apallissar brutalment la gent que hi havia a l'exterior de la sala de concerts fent temps perquè comencés l'actuació.

Pel que fa als ferits, n'hi va haver tres. Un d'ells, però, va rebre cops al cap amb les barres de ferro i va quedar inconscient estès a terra enmig d'un bassal de sang. Era un jove menor d'edat que va patir un traumatisme cranioencefàlic i que va ser ingressat en coma a la nit a la Unitat de Cures Intensives (UCI) a la Mútua de Terrassa.

Uns altres neonazis van posar unes bengales a dins d'un cotxe on hi havia uns joves i els van bloquejar les portes perquè no poguessin sortir. Els nois, però, van evitar que s'incendiés el cotxe apagant les bengales amb unes ampolles de cervesa.

Testimonis presencials van assegurar que van veure vehicles policials per les rodalies que no es van aturar tot i la presència de cossos estirats a terra. Els neonazis van poder perpetrar la seva acció i van fugir amb el mateix vehicle amb el que van arribar.

Aquest atac va suscitar una allau de concentracions de rebuig, a Manresa i altres ciutats, i també arreu dels Països Catalans. A més, a Manresa es va crear per primer cop una assemblea antifeixista.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid