Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1641- Es produeix la victòria catalana a la Batalla de Montjuïc

Es produeix la victòria catalana a la Batalla de Montjuïc

26/01/1641 Tal dia com avui

El 26 de gener de 1641 es produeix la victòria catalana a la Batalla de Montjuïc en el marc de la Guerra dels Segadors.

El 10 de desembre de 1640, els terços espanyols van derrotar les milícies de la Generalitat a la batalla del Coll de Baleguer, a prop de Tortosa, on els soldats catalans van ser superats pels terços. L'exèrcit realista va arribar així davant dels murs de Tarragona que va lliurar-se a l'exèrcit espanyol (però no Riudoms, Vila-seca, Valls i Cambrils que es van negar a rendir-se i per això bona part de la seva població va ser executada).

Les forces reials espanyoles van prendre Vilafranca i Sant Sadurní d'Anoia fet que va produir una gran commoció a Barcelona; Pau Clarís va ordenar el sometent general el 25 de desembre de 1640 i va reunir 5.000 homes, que van ser enviats a Martorell. Mentre s'ordenava a Josep Margarit (un dels principals caps militars de les tropes catalanes)  que descendís de Montserrat amb les seves tropes al camp de Tarragona i hostilitzés l'exèrcit reial.

El 16 de gener de 1641, els Braços van acceptar la proposta de constituir la República Catalana sota la protecció de França, i el 17 de gener ho feu el Consell de Cent El dia 21 els catalans havien estat derrotats per les tropes reials espanyoles a Martorell, trobant-se a les portes de Barcelona. El gruix de l'exèrcit castellà amb la infanteria dirigida pel duc de San Jorge (que morirà 5 dies després), va arribar al Llobregat, provocant la retirada catalana de Martorell, travessant el Pont del Diable.

L'exèrcit enviat per Felip IV a Barcelona disposava de 23.000 infants, 3.100 genets i 24 peces amb 250 artillers i va desplegar de la manera següent:

Avantguarda al comandament de Torrecusa amb: un batalló de cavalleria (duc de Sant Jorge) amb 500 genets, 3 regiments d'infanteria, 2 terços (Castella i Guipúscoa) i el terç irlandès de Tyrconnel.


Batalla al comandament del marquès dels Vélez: 100 genets escorta del marquès, un tros de cavalleria pesada de 600 genets, un altre tros de cavalleria lleugera Filangieri, 1 terç vell de Pedro de La Saca, 2 terços espanyols (Alonso de Calatayud).


Rereguarda amb les 24 peces d'artilleria, l'hospital i el bagatge: 1 terç dels Presidis de Portugal, 1 terç Vell de Fernando de Tejada, 1 terç való, 1 terç portuguès (aquells dies Portugal va aprofitar que les tropes de Felip IV estaven destinades a Catalunya per declarar la independència) i algunes companyies soltes italianes (500 genets). 


Guarnició catalana de Montjuïc 9 companyies de miquelets, part del terç de Santa Eulàlia, el capità Cabanyes amb 200 miquelets i 300 soldats vells francesos. Durant la batalla van anar a Montjuïc tota la cavalleria de Barcelona (600 o 900 cavalls).

Quan les primeres tropes reials van arribar al cim de la muntanya de Montjuïc, molts soldats catalans i francesos van fugir excepte una companyia de miquelets que va fer front a l'atac, delmant els atacants i eliminant els oficials castellans (matant el duc de San Jorge). Defensaven Montjuïc tan sols uns 600 infants catalans a més de la cavalleria.

A les tres de la tarda, els espanyols van intentar un nou atac en massa, i van arribar al peu de les muralles però varen ser rebutjats. Al final els atacants es van retirar fins a Sants on tenien la seva caserna general. L'exèrcit reial castellà va abandonar Sants i va retrocedir cap a Martorell, abandonant les peces d'artilleria, i després va marxar fins a Tarragona. Al cap de 7 dies l'exèrcit espanyol va arribar a Tarragona amb 16.000 homes i 2.500 genets.

 

Valora
Rànquings
  1. Ha mort el lluitador independentista Quim Pelegrí i Pinyes
  2. La Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines provoca la desconvocatòria d’un acte organitzat per la Fundación Princesa de Girona
  3. "Temps de mobilització"
  4. Llibre i web per mantenir viva la memòria de Joan Rocamora
  5. La Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines denuncia la col·laboració de l’Institut Santiago Sobrequés amb la Fundación Princesa de Girona
  6. La manifestació "Sant Jordi per la Llengua" finalitzarà a la plaça Comercial del Born
  7. Naix 'Lo Pregó de la Franja', nou mitjà digital de la Franja de Ponent
  8. Més enllà del tarannà festiu, renaix la diada combativa per la llengua
  9. 25 d'abril de 1707: 318 anys de resistència
  10. 50è aniversari de la Declaració conjunta d'ETA, PSAN(P) i UPG per adherir-se a la Carta de Brest
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid