Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Impunitat policial
Centenars de persones demanen a l’Audiència de Barcelona que reobri el cas Pedro Álvarez

L’advocat Benet Salellas considera que la tecnologia actual podria permetre obtenir noves proves sobre l’autoria dels fets, i demana que la investigació s’encarregui als Mossos d’Esquadra, ja que la Policia Nacional podria estar influenciada.

19/09/2020 Drets i Llibertats

Gairebé dues-centes persones es van concentrar aquest divendres a l'Audiència de Barcelona per demanar la reobertura de la investigació per l’assassinat del jove Pedro Álvarez a L’Hospitalet de Llobregat el 1992. És un dels darrers intents per evitar la prescripció de la causa perquè la justícia pugui seguir investigant el crim, el principal sospitós del qual és un policia nacional espanyol.

El recurs de la defensa de la família davant l’Audiència arriba després de no acceptar-se per part del jutjat d’instrucció número 4 de L’Hospitalet de Llobregat, la petició de realitzar noves diligències pericials sobre la bala i altres proves materials. La fiscalia és partidària d’arxivar el cas per prescripció, però l’acusació particular defensa que l’última diligència es va practicar el 28 de setembre de l’any 2000 i, per tant, la prescripció de 20 anys seria aquest proper 28 de setembre, sense comptar el període no hàbil dels mesos de confinament per covid.

La família ha sol·licitat proves sobre armes, munició i vehicles que, amb les tècniques d’investigació actuals, que podrien aportar noves informacions. També es demana a la unitat de balística dels Mossos d’Esquadra que actualitzi els informes que la Policia Nacional va fer en el seu moment.

La nit del 15 de desembre de 1992

El jove de 20 anys Pedro Álvarez acompanyava a la seva parella Yolanda a casa quan, just després d’acomiadar-se, un cotxe que circulava a gran velocitat va estar a punt d’atropellar-la. Això va desencadenar una discussió que va ser resolta de forma cruel pel conductor, qui li va disparar tres trets al jove, que va ingressar mort a l’Hospital de Bellvitge. Dies després va ser detingut un membre de la policia nacional espanyola, José Manuel S.F, com presumpte autor dels fets, però va ser exculpat per falta “de proves concloents”, encara que totes les evidències apuntaven cap a ell.

El cas Pedro Álvarez va rebre el suport per un ampli moviment social contra l’abús de poder que s’ha convertit en el més antic d’Europa. Milers de persones van sortir al carrer per a demanar justícia pel cas, es van tancar en esglésies i es van entrevistar amb altes personalitats, que van prometre una ajuda que mai va arribar. Al desembre de 1996, Juan José Álvarez, el pare del jove, va iniciar una vaga de fam i va recollir 5000 signatures perquè es reobrís el cas. Dos mesos després d’iniciar-la va aconseguir obrir noves línies d’investigació, però la veritat és que ningú ha comunicat noves notícies als advocats de la família. L’any 2000 l’Audiència Provincial va tornar a arxivar el cas i ara, es troba a punt de prescriure.

Cal remarcar que, la jutgessa del cas que va deixar en llibertat el detingut (el policia només va estar 6 dies detingut) va ser María José Magaldi Paternostro (finalment va arxivar la causa l'any 1995). La jutgessa va ser doblement ascendida al cap de poc temps. Primer a un jutjat penal de Barcelona i després a l’Audiència Provincial (María José és germana de la  fiscal Ana Magaldi Paternostro que l'any 2017 va investigar l'expulsió de policies d'hotels, per "delicte d'odi").

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid