Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La revolució serà ecològica o no serà
03/06/2015 Jordi Navarro
Per Jordi Navarro, militant de la CUP, conserge i geògraf Per Jordi Navarro, militant de la CUP, conserge i geògraf

Per Jordi Navarro, militant de la CUP, conserge i geògraf

No és gens agosarat afirmar que els aspectes ecològics i ambientals no formen part de l'agenda política de l'esquerra independentista. L'EI, com a expressió nacional de l'anticapitalisme, comparteix una actitud generalitzada entre les diferents tradicions de les esquerres anticapitalistes, una actitud marcada per la indiferència i la improvisació. 

Les arrels ideològiques del moviment ecologista son ben fondes i ramificades però no és menys cert que aquesta ramificació ha dut la sensibilitat ecologista per viaranys ben diversos i fins i tot antagònics. 

Si fem una petita reculada històrica i ens situem als anys 70 del segle XX, hi trobem que amb la celebració de la Cimera d'Estocolm i la publicació del treball anomenat "Els límits del Creixement", veurem que va haver-hi una cruïlla ideològica. Una part de l'ecologisme va situar-se en l'àmbit de la col·laboració empresarial, un altre en l'àmbit polític i un altre en l'àmbit de la mobilització. Les democràcies nòrdiques van ser el laboratori de proves del nou ecologisme i ben aviat van veure brollar innovacions i iniciatives legislatives pioneres i exemplars. 

I a Catalunya i al conjunt dels Països Catalans l'ecologisme vivia un sorgiment fruit de la nuclearització del territori i l'esclat de les agressions al paisatge i al territori. La creació de grups locals i organitzacions socials arrelades al territori va ser imparable i en aquest marc la manca d'estructuració de l'esquerra independentista així com l'aferrament a referents ideològics marcats pel productivisme socialista impedien fer una correcta mutació en el camp de les idees i bastir un corpus teòric sòlid. Va ser en canvi l'antic PSUC qui capitalitzà aquesta mutació i durant molts anys va monopolitzar gairebé en solitari la bandera de l'ecologisme polític, un ecologisme per cert que bàsicament era estètic i de gestió de les molles del capitalisme.  

Passats uns anys, l'esquerra independentista ha mantingut les mateixes mancances i més enllà de la participació més o menys activa en plataformes en defensa del territori no hi ha hagut una reflexió profunda envers la degradació del territori, la nuclearització del país o l'amenaça climàtica. 

Un cop la CUP ha esdevingut referencial i ha recuperat el paper central que li pertoca en el mapa polític del país,  les mancances en el camp de l'ecologisme es mantenen intactes i la indiferència i passivitat marquen l'evolució del dia a dia. 

Avui, gairebé mi segle després de la primera cimera de la terra i de la publicació de "Els límits del creixement", tenim el repte d'estructurar una proposta política en el marc dels Països Catalans. Una proposta política que situï el territori i la transició energètica com una prioritat en el marc del procés constituent que en certa manera ja ha començat a Catalunya, una proposta en plena crisi capitalista i que hauria de socialitzar conceptes com el decreixement, el crash oil o la recuperació del nostre territori ancestral. 

El paper central de l'esquerra independentista s'ha construït amb molt de patiment i sacrifici, i aquest paper central s'ha deixat una pota tant important i estructural com és l'ecologisme. És hora de recuperar-lo i que formi part dels fonaments ideològics d'un moviment que ha de créixer al propi país i que de forma urgent ha d'entaular sinèrgies i aliances amb el moviment ecologista d'arreu d'Europa i l'espai euromediterrani. Un ecologisme que ha d'abandonar definitivament el camí del reformisme en el marc capitalista i que ha de ser la peça central d'una transició cap a un nou model.

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid