Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Medi Ambient
Els terratrèmols es noten des de Sitges fins a Peníscola

Els veïns de la Sènia denuncien l'opacitat amb la qual consideren que està actuant l'empresa que gestiona el dipòsit de gas i convoquen mobilitzacions

03/10/2013 Territori

Durant aquesta nit, l'activistat sísmica ha anat en augment en relació als darrers dies. Des de la una i sis minuts de la matinada fins a quarts de sis ha comptabilitzat 21 terratrèmols, amb una intensitat entre l'1,5 i els 4,1 graus a l'escala de Richter.

Els d'aquesta nit, però, sí que s'han notat. Segons la informació facilitada per aquest organisme, els sismes s'han notat a poblacions del País Valencià com ara Vinaròs, Càlig, Peníscola i Benicarló, al Baix Maestrat, i Castelló, a la Plana Alta, però també a Catalunya, com a Ulldecona i Sant Carles de la Ràpita, al Montsià, i a Sitges, al Garraf.

Ara bé, des que van començar les proves al magatzem de gas submarí Castor, n'hi ha hagut uns 400, la majoria imperceptibles per a la població, per aquesta raó, fa uns dies,  es va paralitzar els treballs d’injecció de gas del projecte Castor a Vinaròs

Els veïns de la Sènia denuncien l'opacitat amb la qual consideren que està actuant l'empresa que gestiona el dipòsit de gas

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia (PCDTS) ha lamentat que no se informe a la població ni a les administracions més properes al projecte de magatzem submarí Castor dels sismes que han tingut lloc en els últims dies, i què, segons aquest col·lectiu, estarien vinculats a l’activitat que desenvolupa el Castor. Segons la Plataforma, tot i aparèixer publicat en premsa que, “la inyección de gas en el almacén submarino Castor provoca 20 seísmos en 2 días en el mar, ni l’empresa promotora ESCAL UGS, ni cap de lesadministracions responsables autonòmiques (Generalitat Valenciana) ni estatals (Ministerio de MedioAmbiente) han tingut, per a variar, la delicadesa d’informar les poblacions més properes i, per extensió,als ajuntaments veïns, com Alcanar, de l’existència d’aquests petits terratrèmols i els seus orígens”.

Des de la Plataforma destaquen què, finalment, “malauradament ha passat tot allò que des de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, dèiem que passaria”, i indiquen que al recursd’alçada presentat el 8/04/2010, davant la Secretaria Autonòmica de Medi Ambient, Aigua,Urbanisme i Vivenda de la Generalitat Valenciana, es precisava que:

“La autorización ambiental integrada, que incluye la Resolución de 23 de octubre de 2009, de la Secretaría de Estado de Cambio Climático, por la que se formula declaración de impacto ambiental del proyecto de Almacén subterráneo de gas natural Amposta (BOE núm 272,11/11/2009), no incorpora estudio sismológico sobre el riesgo de una falla próxima a la plataforma marina que pudiera resultar un riesgo para la seguridad; todo ello a pesar de que en la misma se indica que “El observatorio del Ebro, considera que se debe estudiar la frecuencia y magnitud de la actividad sísmica incluyendo pruebas que aseguren que las presiones debidas a la inyección no causen fracturas en las rocas.”

Des del col·lectiu lamenten que no s’hagi tingut en consideració aquestes demandes i adeverteixen que els “petits terratrèmols poden afectar i, molt greument, la pesca de la zona. El mateix Ajuntament de Vinaròs, ara diu que “pedirán explicaciones a la empresa promotora del proyecto Castor, Escal UGS, sobre los microseísmos que se están produciendo de forma continua en los últimos días a solo 30 kilómetros de la costa” .

Des de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia exigeixen, “no únicament explicacions, sinó també responsabilitats, per bé que a prop de la plataforma marina existeix una falla que pot provocar un risc per a la seguretat”.

Per a la Plataforma resulta “ curiós que ara l’Ajuntament de Vinaròs vulga demanar explicacions… Que no van donar autorització per al projecte Castor? Que no sabien que aquest projecte incloïa perforacions per a la injecció de gas? O es que pensaven que injectar gas en una roca era com “bufar i fer ampolles”? Com es pot sorprendre ara l’Ajuntament de Vinaròs si des d’ESCAL UGS s’assegura que tot això ja estava més que previst?” .

Des de l’associació s’han enviat escrits a la Secretaria Autonòmica de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Vivenda i a la Secretaría de Estado de Cambio Climático de la Generalitat Valenciana perquè s’informi del que està passant i per demanar responsabilitats, i així com també l’estudi sismològic dels terratrèmols que l’Observatori de l’Ebre l’any 2010 deia que s’havia de fer per assegurar que les pressions provocades per la injecció de gas no fracturaria les roques i causaria danys. Aquests fets, s’han posat de manifest davant el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, a fi que s’exigeixi el major rigor en tot aquest faraònic projecte, pels perjudicis que aquests petits terratrèmols poden causar per a la pesca de la zona i, per extensió, a la mala imatge turística.

Convoquen mobilitzacions

Avui a les 20:30 h. Concentració a la Plaça de l'Ajuntament de Vinaròs. Convoca: Ciutadania de Vinaròs i PCDTS.
Demà a les 19:00 h. Concentració davant l'Ajuntament de Benicarló. Convoca: Ciutadania de Benicarló i a les 22h hi haurà una assemblea general de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia a l'Auditori "José Antonio Valls" d'Alcanar.

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid