Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
#zeroresponsables
Commemoració de 6è aniversari de l'accident del Metro de València

Encara són moltes les preguntes que segueixen sense tenir resposta

03/07/2012 Harmonies de lluita

Avui fa 6 anys que 43 persones perderen la vida i 57 van resultar ferides en el pitjor accident de Metro de la història de l’Estat. En homentge a les víctimes i els supervivents d'aquell 3 de juliol de 2006 s'han organitzat diversos actes durant la jornada, tot i que ahir ja es va fer una taula rodona al Paranimf de la Universitat de València (UV). Uns actes d'homenatge que vindran marcats per la la pluja de cendre a causa d'un altre gran desastre que pateix aquests dies el País Valencià, els focs forestals.

Actes d'homenatge

Com cada any des de que va passar l'accident, sobre a les 12:55h, hi haurà una concentració a l’encreuament del carrer Sant Sant Vicent amb Roïs de Corella. Per a la majoria familiars de les víctimes, aquest punt és considerat com "el revolt de la mort". És el punt exacte on es produí l’accident i és on es pensa fer una ofrena foral. Es comptarà amb la col·laboració de la Colla de dolçainers "El Rossejat".

Cap a les 19:30h, hi haurà una nova concentració a la plaça de Verge amb la participació de Mar Jimenez, Joan Pinillos, Alfons Cervera, Roman de la Calle, Laura Ballester, Joanfra Rosalén, Recámara i Pau Alabajos.

Sis anys lluitant contra la manipulació i l'oblit

Cada dia 3 de cada mes, d'ençà 6 anys, els membres de la Associació de Víctimes de l'accident de Metro del 3 de juliol (AVM3J) es troben a les 19h a la plaça de la Verge esperant respostes davant el silenci institucional. “Tots els mesos, cada dia tres, estarem ací, en aquesta plaça per demanar la veritat. La mort arriba amb l’oblit, i nosaltres no oblidem a les víctimes. Seguirem demanant respostes”, manifesten la víctimes de l'accident

Volen saber on està el llibre d'avaries i per què ningú no s’ha interessat en buscar-lo; per què es va amagar els tres descarrilaments anteriors al 3J; per què la jutge no va investigar la falta de mesures de seguretat en la Línia 1; i per què no es va demanar el testimoni dels supervivents, ... Preguntes que segueixen sense tenir resposta.

La polèmica sempre ha envoltat la investigació del succés. “S’investigava un accident molt greu i fou la comissió parlamentaria més curta de la democràcia valenciana. Per això demanen justícia, perquè es vetà als tècnics que l’oposició oferí i no es va permetre que FGV aportara proves i informes tècnics a la investigació. L’únic que s’aconseguí fou una ‘no investigació’ de l’accident”, ha afirmat en diverses ocasions Beatriz Garrote, presidenta de l’AVM3J, qui va perdre a la seua germana a l’accident.

A més, la comissió finalitzà amb el compromís del govern valencià de millorar les mesures de seguretat, realitzar una llei de ferrocarrils valenciana que establira un límit de velocitat i crear una Agència de Seguretat de les línies dels FGV. A hores d’ara, aquestes promeses no s’han complit. També s'ha de dir que el PP ha vetat nous intents per crear una nova investigació.

6 anys després de l’accident, segueixen publicant-se informacions on es barallen versions diferents sobre què passà aquell 3 de juliol.

L'accident del Metro i la lluita per aclarir-lo en una web

Com ja va informar Llibertat.cat, estudiants de Periodisme de la Universitat de València (UV) han publicat en una web un reportatge sobre l'accident.

El reportatge s'inicia amb un mapa on se situa el trajecte del Metro amb les seves estacions. A cada aturada, el lector va descobrint tot el que ha passat durant aquests 6 anys d'ençà l'accident. I és que el nom de les estacions van indicant els punts remarcables de tota aquesta trajectòria paral·lela en lluita per aclarir els fets que van commocionar al conjunt de la població d'arreu del nostre país


Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid