Poble Actiu Sarrià de Ter (PAS) va entrar al consistori amb 3 regidors en les darreres eleccions municipals, el maig del 2019, per primera vegada. És un partit nou, adscrit a les CUP, que basa la seva política municipal en la participació i la transparència. Des d’aleshores, el PAS ha presentat una desena de mocions, ha fet consultes i assembles obertes per tot el municipi i ha seguit de ben a prop la política i la gestió de l’equip de govern de Sarrià de Ter, actualment ERC, en minoria (6 dels 13 regidors).
No accés a la informació
En reiterades ocasions, els regidors del PAS han denunciat la poca transparència i la dificultat d’accedir a certa informació de l’Ajuntament. Aquesta última vegada, però, el partit ha decidit denunciar-ho als mitjans perquè entenen que es vulnera el seu dret a l’accés d’informació -regulat a l’article 77 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril de Bases de Règim Local i amb l’article 164 del decret legislatiu 2/2003, de 28 d’abril-, i consideren que podria tractar-se d’una irregularitat en la contractació d’un tècnic d’alt rang a l’ajuntament.
En el ple del mes de juliol, el partit va demanar informació referent a la contractació d’un tècnic, que consideraven que podria ser improcedent. L’equip de govern i de gestió no va donar resposta a l’oposició, de manera que van entrar la sol·licitud oficial el dia 4 d’agost. Més d’un mes després, encara no s’ha obtingut la resposta.
Els regidors recorden que, segons la GAIP (Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública), “els regidors gaudeixen d’un estatus privilegiat d’accés a la informació i a la documentació municipal, i que el dret d’accés i consulta incorpora el dret a rebre una resposta a les seves demandes en un termini màxim de 4 dies i el dret a obtenir-ne còpies”.
Aquesta és una de les moltes vegades que es produeix aquesta situació en aquest ajuntament, que provoca indefensió tant al ciutadà com als regidors que es troben a l’oposició (7 regidors dels 13 són a l’oposició: 3 del PAS, 2 del PSC, 1 de JxS i 1 de
Cs). La diferència, segons els regidors del PAS, és que en aquest cas es tracta d’una contractació pública feta amb un procediment que podria ser irregular.
Procediment dubtós en la contractació d’un funcionari de carrera, en ple estiu i sense convocatòria prèvia
El mes de maig de 2022, l’Ajuntament de Sarrià de Ter convoca una persona per posar ordre dins el consistori, en quant a àrees de treball i nombre de treballadors. Enprimera instància, aquesta persona desenvolupa la tasca de forma voluntària, segons va justificar l’equip de govern. Posteriorment, l’oposició pregunta per les factures pagades a aquesta persona, en concepte de serveis independents, a un preu de 45 € l’hora, i finalment, es descobreix que aquesta persona, amb només 2 mesos, ja ha passat de voluntari a funcionari de carrera (nomenat com a secretari accidental) a l’Ajuntament de Sarrià de Ter en comissió de serveis, segons diu ERC Sarrià de Ter.
Tanmateix, el PAS argumenta que la comissió de serveis constitueix un dels sistemesextraordinaris de provisió de llocs de treball i que, per tant, no es pot acudir a aquesta figura per triar arbitràriament la persona que ocuparà un determinat lloc de treball. Cal tenir en compte que la sentència del Tribunal Suprem 873/2019, de 24 de juny de 2019 fa referència a que les comissions de servei han d'ofertar-se mitjançant convocatòria pública, que en aquest cas ha estat inexistent. A més a més, aquesta persona ha estat habilitada com a secretari accidental de la Corporació sense pertànyer al cos de
secretaris oficials de l’Estat, la qual cosa és un requisit bàsic per ocupar aquest lloc tan important de qualsevol ajuntament.
Uns pressupostos ajustats i una plantilla desproporcionada
Poble Actiu Sarrià de Ter fa mesos que denuncia que la plantilla de treballadors a l’Ajuntament de Sarrià de Ter és absolutament desproporcionada (84 treballadors),sobretot tenint en compte que molts dels serveis municipals estan subcontractats a entitats i empreses externes: parcs i jardins, neteja, impostos, ràdio municipal...
Segons el PAS, l’Ajuntament de Sarrià de Ter té un pressupost sense marge de resposta, amb que requerirà endeutament urgent, que no promou la participació i que evita la transparència.
Els pressupostos dels darrers 2 anys han estat només aprovats per l’equip de govern (6 vots a favor, 5 en contra i 2 abstencions -PSC-). El PAS remarca que la informació per a l’aprovació dels pressupostos tampoc va arribar en temps i forma per al ple d’aprovació. Massa dificultats per accedir a una informació que hauria de ser pública, que fan pensar en una gestió dubtosa, a banda de poc eficient.