Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Diàleg o tornar-ho a fer, la falsa disjuntiva

Xut a pals

02/03/2020 Adam Majó

Hi ha qui pretén contraposar diàleg i “tornar-ho afer”, acord o enfrontament, com si es tractés de dues actituds i estratègies oposades i incompatibles. És exactament al contrari.

En primer lloc perquè, recordem-ho, l’objectiu confés del referèndum del 2017 era, precisament, aconseguir fer asseure l’estat a negociar. En segon lloc perquè en una negociació que mereixi tal nom, l’acord passa inevitablement perquè les dues parts cedeixin (no necessàriament de forma equivalent) fins a arribar a un punt de trobada i consens. I les parts no cedeixen, o cedeixen poc, si creuen que el preu de fer-ho és més alt que el de no fer-ho. Així, en la famosa taula de diàleg entre els govern català i espanyol, la part espanyola només acceptarà alguna mena de referèndum que inclogui -de forma directa o indirecta- la opció de la independència si creu que, en cas de no acceptar-ho, la reacció catalana serà repetir l’octubre del 2017 però superant-lo i amb escreix. La part catalana, per tant, només té alguna possibilitat de treure un resultat raonablement positiu d’aquest taula si juga justament aquesta carta, la del tornar-ho a fer però més i millor.

I com es juga, aquesta carta? Fàcil, es tracta de repetir fins a fer-te pesat i amb cara de creure-t’ho molt molt el corol·lari habitual: unilateralitat, dignitat, desobediència, ingovernables i tossudament alçats. Broma poma. No, les declaracions d’intencions i la gesticulació formen part de la política i també estan bé, però són ineficaces (ridícules, fins i tot) sinó van acompanyades de la força suficient. Del què es tracta, en realitat,  no és tant d’anunciar amb grans escarafalls el teu irredemptisme, la teva “postura vital” que diu aquell, sinó de demostrar, amb feina i fets, que tens , efectivament, la capacitat per reincidir i de fer-ho amb encara més força i poder desestabilitzador. I això, a grans trets, ja sabem què vol dir: superar el 50% de vots explícitament independentistes a les properes eleccions, continuar reforçant el sindicalisme independentista (i l’independentisme sindicalista...), reconstruir el moviment popular (sobretot el pal de paller, l’ANC), manar bé allà on es mani, i fer bona oposició on això toqui,  sortir molt a fora a explicar-se, lluitar contra la fractura treballant amb l’espanyolisme (o com vulguin dir-li) democràtic, prioritzar sempre i arreu el discurs integrador i no identitari, insistir en les avantatges de la república, denunciar la repressió, etc...

Podem discutir sobre quines són les tasques i àmbits més prioritaris, sobre qui pot fer millor cada feina, o de com es pot incidir-hi de millor manera, ara bé, el què és incontestable (crec) és que a l’independentisme li cal tenir encara més suport (a dins i a fora), i que a mesura que s’aconsegueixi, a mesura que demostri ser més potent i hegemònic, menys caldrà que ho proclami, perquè ells -el govern espanyol, l’estat i la comunitat internacional- ho sabran i ho tindran en compte alhora de prendre decisions i cedir.

Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  6. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  7. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  8. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
  9. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  10. El Departament d'Educació ajudarà un any més a extingir la llengua catalana
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid