Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
"No entenc qui creu que no es poden fer CUP al País Valencià"
22/05/2015 Entrevistes

Entrevista a Eduard Garcia, candidat a l'alcaldia per la CUP-PA a Biar (l'Alcoià).

Al setembre de 2013 va començar a fer-se pública la seua presència, tot i que no seria fins el mes de maig de 2014 quan la CUP de Biar es va presentar públicament amb el David Fernàndez. Només un any després es convertia en la primera CUP del País Valencià que anunciava que es presentava a les elecions locals.

Eduard Garcia va iniciar la seua militància política amb 20 anys, en l'assemblea de Maulets de la seua comarca, on va militar durant nou anys (2002-2011), posteriorment militaria en l'MDT (des de 2008) i en l'actualitat en Poble Lliure, membre de l'equip de Llibertat.cat, d'Inicicaitva Ánimalista, i també soci d'Acció Cultural del País Valencià i membre de la Junta del Casal-Centre Ovidi Montllor d'Alcoi (CCOM), milita en la CUP des de setembre de 2013, impulsant la CUP a Biar.

Quin ha estat el treball de la CUP a Biar?

La CUP al poble va començar a rodar en setembre de 2013, fruit d’una confluència de gent que veníem d’organitzacions de l’EI i persones del poble que trobàvem que calia donar una alternativa política des de l’esquerra. Ens vam fixar quatre objectius: la recuperació del servei d’urgències 24 h. al poble tancades pel PP feia un any i mig, la lluita contra l’atur, acostar la política a la gent i presentar-nos a les eleccions. A hores d’ara podem dir que hem assolit tres dels quatre objectius. 

Tots llevat del tema de fer front a l'atur, vam intentar posar en marxa una Assemblea d'Aturats/des, però ens hem adonat que hi ha lluites que són complicades promoure-les des de fora de l'Ajuntament, almenys als pobles menuts.

A hores d'ara hem assolit tres dels quatre objectius que ens vam marcar.
Per què vau decidir presentar-vos a les eleccions?
Era una qüestió que teníem clara des de que vam formar la CUP al poble. Pensem que les formacions polítiques al cap i a la fi són per presentar-se a les eleccions, és així de bàsic. A més el fet de presentar-nos ens ha donat una publicitat incalculable, tot el poble sap que la CUP està ahí i què fa, quines són les nostres propostes, el nostre plantejament. A banda lògicament de poder tindre representació a l’Ajuntament i multiplicar exponencialment el nostre missatge a nivell de mitjans de comunicació i el poble en general i incidir allà on es decideixen els pressupostos i on en realitat cal fer-ho, sense deixar de treballar al carrer independentment de la representació com és lògic.
Gràcies a presentar-nos tot el poble coneix les nostres propostes.
Teniu algun resultat pronosticat?
És complicat saber-ho, estan canviant moltes coses i mot de pressa. Al poble el PP va treure majoria absoluta per primera volta en les eleccions de 2011, tot i que amb quasi tota seguretat no tornarà a treure i obrirà la possibilitat de foragitar-lo del govern municipal. Per part de la CUP resulta complicat pronosticar un resultat, al ser la primera volta que ens presentem, però de moment els imputs són positius, aspirem a tindre representació al consistori local, si no és així haurem tingut una experiència irrepetible i haurem posat les bases de cara a 2019.
Si no tenim representació haurem posat les bases per a 2019.
Com està anant la campanya electoral?

Hui tanquem campanya amb un acte on tindrem a Batà, un grup d’Alcoi, intervencions, torn de preguntes i després un soparet a la fresca, ho fem tot a un passeig del poble que ací es coneix com el passeig del “plàtano”. Pel que fa a estos dies han estat molt intensos, però sobretot de molta il·lusió. Hem penjat un total de 120 cartells entre cartells electorals, cartells de propostes i anunciant l’acte de hui, dues pancartes, hem mogut la campanya per les xarxes socials, diverses notes de premsa, hem repartit 500 programes electorals porta per porta, atenent els dubtes i propostes de la gent del poble, també vaig fer una intervenció el 3 de maig en l’acte de presentació de llistes a Barcelona.

I com dic, la gent del poble veu la presència i propostes de la CUP amb absoluta normalitat democràtica, la CUP és la gent que la composa, la veritat és que no entenc que algunes persones tinguen por o creguen que no es poden fer CUPs al País Valencià.

No entenc que algunes persones tinguen por o creguen que no es poden fer CUP al País Valencià
Quina és la projecció de la CUP al País Valencià?

Desafortunadament, i com sabem, la presència de la CUP al País Valencià encara és molt minsa, sols s’han presentat cinc candidatures: a Almàssera (Horta Nord), Pedreguer (Marina Alta), Burjassot en coalició, i Montcada (Horta Nord), també en coalició, i ací a Biar.

Si bé és cert que per alguna cosa cal començar. Després de l’experiència de presentar-nos a les eleccions crec que la CUP té moltíssimes possibilitats al País Valencià, i ho podem demostrar, per exemple a Biar, la CUP és la força política local més seguida als mitjans de comunicació locals i comarcals.

Val a dir que si sempre recordem que volem la independència per “canviar-ho tot” i que la CUP no és independentista sols per una qüestió cultural i lingüística i sempre fent palés el tarannà social de la nostra formació, no entenc per quina raó ens hauríem d’entestar en creure que la CUP no té possibilitats reals d’implantar-se de forma ampla al País Valencià, les Illes o la Catalunya Nord, territoris on la situació social és igual o pitjor que la que és viu al Principat.

De fet al presentar-nos a les eleccions ja hi ha algun municipi de la nostra comarca i les comarques del Sud del País Valencià que ens han sol·licitat reunir-nos per tractar de fer CUP’s. En definitiva pense que per exemple Almàssera és un poble complicat, governat des de sempre per la dreta del PP o el blaverisme d’Unió Valenciana (ara Junts per València), també Biar, un poble fronterer amb l’Alt Vinalopó, que ja és comarca castellanoparlant, un poble on hi ha molta gent que encara té por a fer política i té por del “què diran”, trobe que si a Almàssera i Biar, independentment del que passe diumenge, ha estat possible, és possible a la resta del País Valencià i dels Països Catalans.

Si ha estat possible a Biar i Almàssera, és possible a la resta del País Valencià i els Països Catalans.
Valora
Rànquings
  1. Comença a bon ritme la recollida d’avals per formalitzar la candidatura Front Republicà
  2. Detingut a Madrid l'independentista gironí Jordi Alemany
  3. Diversos artistes catalans publiquen un vídeo en suport a Veneçuela
  4. La CUP activarà espais de debat per analitzar la decisió de Poble Lliure
  5. Incendi "premeditat" a Cal Suís d'Esplugues de Llobregat, un espai que dinamitza diversos projectes socials al poble
  6. Poble Lliure decideix explorar una candidatura rupturista a les eleccions espanyoles del 28-A
  7. Si no voto Poble Lliure, com centenars de milers de catalans decebuts, a Espanya i a Europa, no tindrem a qui votar
  8. Orange: “Aquí se habla español porque estamos en España”
  9. Independents Per Fornells escolleix els 4 primers candidats mitjançant el procés participatiu
  10. Nou intent de despenjar la pancarta "Stop repressió, Catalunya Lliure" a l’antic pont del camí de ferro de Ceret
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2019 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid