Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Retallades
50 veïns demanen al Ple municipal de Biar la recuperació del servei d'urgències nocturnes
05/03/2014 Drets i Llibertats

El passat dijous durant el ple ordinari de l'Ajuntament de Biar, a l'Alcoià, corresponent al mes de febrer es va dur, com ja va anunciar la Plataforma Recuperació Urgències 24 h. de Biar, la proposta per tal que tots els grups polítics representants a l'Ajuntament es posaren d'acord per tal d'instar a la Conselleria de Sanitat a la reobertura del servei de les urgències nocturnes en el Centre de Salut, tancades fa tot just dos anys, segons ha informat Biar Digital.

Per aquest motiu, des de la Plataforma es va convocar els veïns i veïnes a assistir al ple, a qual cosa va motivar que a la presència habitual en l'acte dels responsables de la televisió local, Canal 3, i un agent de Policia Local, se sumara la presència d'uns 50 veïns i veïnes, que volien conéixer de primera mà el transcurs del debat.

Una vegada acabat el huité punt del ple, precs i preguntes. L'alcaldessa, Magdalena Martínez, va donar pas al punt de participació ciutadana, tot i que aquest punt es trobava fora del ple.

A continuació, l'alcaldessa va donar la paraula per tal que des dels responsables de la Plataforma es presentara la proposta de moció que va estar registrada el passat divendres, 21 de febrer. En representació de la Plataforma va intervindre Joan Lluís Escoda, que va exposar un xicotet recorregut de les accions que s'havien realitzat fins ara per demanar la reobertura del servei, com ara la recollida d'unes 1.500 signatures o la constitució de la Plataforma, que ja compta amb vora 500 persones adherides, per a continuar la seua intervenció amb tot un seguit de set punts en els quals explica les millories que tindrien els veïns i veïnes si es tornara a obrir aquest servei segons la Plataforma. Escoda va acabar la seua intervenció demanant al ple de l'Ajuntament la "seua adhesió, suport i recolzament" a la Plataforma, així com que "inicie els tràmits oportuns per tal que Conselleria de Sanitat restablisca les urgències 24 h" a Biar.

Una vegada acabada la intervenció de Joan Lluís, es va donar pas a la lectura d'un manifest per part de Marta Calabuig, com a component de la Plataforma, en el manifest es va fer al·lusió al "descontent de la gent de Biar" amb el tancament de les urgències 24 h. Així com es va reinvindicar que "Biar era l'únic poble valencià sense servei d'urgències nocturnes". També es va fer una lectura històrica tot afirmant que "s'havia retrocedit dos segles enrere, ja que al poble des del segle XIX dsposava almenys d'un metge per atendre les urgències". Igualment es va fer referència a la necessitat de reivindicar aquest servei entre tots i totes juntes i va afirmar que a la Plataforma no li valdrien "les excuses de que no hi ha diners, o que no s'usa, perquè no som números", com també es va frivolitzar durant el comunicat que a aquest pas "ens tocarà baixar a Elda si també tanquen el servei a Villena" per donar conclusió i instar al ple a iniciar els tràmits i les converses amb Conselleria de Sanitat.

Suport des de l'oposició

Per la seua banda, els grups de l'oposició, PSPV-PSOE i EUPV van mostrat el seu recolzament al que s'havia manifestat per part de la Plataforma Retorn Urgències 24 h., per una banda, Asun Gregori, com a regidora del Grup socialista, va expressar el compromís i suport a la Plataforma, com també, per part del seu grup es va manifestar que al gener de 2012 el grup socialista ja havia dut una moció al ple, però que no va poder anar avant pels vots en contra del PP i també va recomanar a l'alcaldessa que consultara al primer edil del municipi de Bigastro, ja que allí obriran les urgències en breu.

Per part d'EUPV, Vicent Galvany, com a portaveu del grup es va oferir als membres de la Plataforma dient que "ell estava pel que calga" i afirmant que estava d'acord amb allò exposat al ple per part de la mateixa Plataforma.

Explicacions per part del Grup popular

Per la seua banda, Cristóbal Molina, com a portaveu del Grup popular en l'Ajuntament va expressar que en veu del seu grup, que "també recolzen la Plataforma", i que estan en contacte amb Conselleria de Sanitat per veure aquest tema. També va fer referència al "problema que els veïns i veïnes de la Canyada, Beneixama i el Camp no fan ús del Centre de Salut de Biar", ja que baixen a Villena, i també va afirmar que "faran tot el possible però que tampoc depén de l'Ajuntament".

L'alcaldessa portarà a Conselleria les reclamacions de la Plataforma

Per part de l'alcaldessa, Magdalena Martínez, va afirmar que abans del ple ja ha iniciat les converses amb el conseller de sanitat, Manuel Llombart, i la directora de zona, Sofía Clar, però que calia tindre en compte que "la despesa de tindre les urgències obertes una nit són 500 € per atendre una persona cada dos dies de mitjana". La primera edil també va posar en dubte que fórem "l'únic poble valencià sense servei d'urgències nocturnes" i va afirmar que "des de l'alcaldia s'havia insistit en aquest tema i s'havia fet veure que al poble hi ha una inquietud important amb aquest tema", tot i que va dir que segons Conselleria "no era viable reobrir-les pel cost i la poca afluència de pacients". Finalment la primera edil va assegurar que "no s'havia quedat queta des del tancament de les urgències i que ho havia reivindicat en més d'una ocasió, i que per supost traslladarà a qui calga les inquietuds de la Plataforma i el que s'havia parlat durant el ple".

Final del ple després de tres hores i mitja

Després de la intervenció de l'alcaldessa, novament Joan Lluís Escoda va demanar la paraula i va fer les últimes exposicions per part de la Plataforma en resposta a les paraules de la primera edil. Entre altres, Escoda va afirmar que des de la Plataforma no s'anava "en contra de ningú" i que "la salut no toca color polític i ens afecta a totes i tots". El que va donar lloc a un intercanvi d'opinions entre Magdalena Martínez, i Joan Lluís Escoda, en representació de l'Ajuntament i la Plataforma respectivament. Al que se va sumar la proposta per part del Grup socialista de que en les properes reunions amb la responsable de zona de sanitat o Conselleria caldria que estara algun membre de la Plataforma. Després de tres hores i mitja de ple, a les onze i mitja de la nit, les desenes de veïns i veïnes es disolgueren per tornar a casa amb el compromìs per part dels grups de l'oposició de presentar una moció al proper per tal que es puga votar i debatre, així com de les paraules de l'alcaldessa per tindre noves converses amb Conselleria per traslladar allò que es va exposar ahir al final del ple.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid