Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Corrupció
La BBC s'endinsa per la Ruta del Balafiament valencià per identificar els culpables de la crisi

L'ambaixada d'Espanya a Londres ha protestat a la BBC pel contingut "parcial" del reportatge, que "tan sols destaca les seves debilitats econòmiques i no les fortaleses'"

19/12/2012 Política

El segon canal de la BBC va emetre diumenge passat un vídeo sota el títol "The spanish crash" on mostra com els grans esdeveniments valencians són "costosos i poc útils per als ciutadans ordinaris".

El documental inclou la visita del periodista Paul Mason, un dels periodistes econòmics més prestigiosos de la BBC, a l'autobús de la Ruta del Balafiament. "Com es pot permetre València alguna cosa com això?", es pregunta el periodista quan arriba a la Ciutat de les Arts i les Ciències, després d'haver recorregut les infraestructures de la America's Cup i dubtar de la seva rendibilitat. "A mesura que el boom econòmic creixia els projectes es van fer més i més excessius", critica el reportatge en parlar de l'aeroport de Castelló, que denuncia que "ha costat 150 milions i no ha aterrat ni un avió".

En el reportatge de la BBC es parla també de les polítiques d'austeritat i dels impagaments de les administracions. També aquí el reportatge posa la seva mira al País Valencià, on relaciona la despesa "excessiva" amb les dificultats de "la regió més endeutada d'Espanya" per pagar als seus proveïdors. Els impagaments a les farmàcies valencianes, "a les quals deuen 500 milions", o els barracons del col·legi 103, "que semblen contendores", exemplifiquen per a la cadena londinenese la falta de diners per als serveis essencials.

Sant Miquel de les Salines

Per donar a conèixer la situació en la qual es troba la població, la BBC es va traslladar a la petita localitat alacantina de Sant Miquel de les Salines, allí va entrevistar a aturats, joves i majors, persones que acudien al banc d'aliments de la localitat a per menjar per a aquest dia s'usen com a testimoniatges del sofriment general de la població. L'augment de la pobresa i de la desocupació s'il·lustren en boca dels propis habitants, per després traslladar-se als afores de la localitat a visitar les grans urbanitzacions que han quedat a mitjà construir o deshabitades, víctimes de la crisi immobiliària.

Corrupció

La corrupció dels polítics valencians i les seves bones relacions amb les caixes d'estalvi locals com Bancaixa també s'usen per explicar l'actual crisi de deute de la Generalitat i del sistema financer. "Els governs locals decidien que era terra construible i què no, i això va ser un focus de corrupció", assegura un dels experts que apareix en el reportatge, on també s'apunta al descontrol de les caixes d'estalvi com a causa de la crisi.

El reportatge finalment es fa ressò de les protestes ciutadanes contra aquestes polítiques d'austeritat. El 15M, les manifestacions massives o les Rutes del Balafiament que es realitzen a la ciutat de València apareixen com a símbols del descontentament de la població. En general dibuixa un panorama desolador per al futur.

L'ambaixada d'Espanya a Londres ha protestat a la BBC

L'ambaixador espanyol a Londres, Federico Trillo, ha enviat a la BBC una nota de protesta per l'emissió del documental. Trillo protesta pel contingut "parcial" del reportatge, que "tan sols destaca les seves debilitats econòmiques i no les fortaleses".

Valora
Vídeos
THE GREAT SPANISH CRASH
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid