Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Corrupció
Televisions d'arreu del món filmen la "Ruta del balafiament" a València

Ahir va ser la cadena Al Jazeera, però anteriorment ho havia fet la británica BBC, la televisió pública japonesa NHK, la de Dinamarca DR.DK i France-2.

11/11/2012 Política
Un grup de ciutadans promou una 'Ruta del balafiament' per 15 punts claus de València Un grup de ciutadans promou una 'Ruta del balafiament' per 15 punts claus de València | Autor: Xarxa Urbana

Aiman Zoubir, corresponsal de la cadena internacional Al Jazeera va pujar a l'autobús de la plataforma ciutadana per recórrer els "forats negres" de la ciutat afavorits durant els anys de bonança econòmica i bombolla immobiliària.

Però la primera cadena àrab no és l'única que s'ha fet ressò d'aquesta iniciativa popular, com ja va avançar Levante-EMV. La britànica BBC, la televisió pública japonesa NHK, la de Dinamarca DR.DK i France-2, a part de diferents emissorares de ràdios i premsa escrita de Finlàndia i, sobretot, d'Alemanya, ja van dedicar reportatges a aquesta particular ruta turística.

A les deu en punt del matí d'ahir una vintena de persones es concentraven en els voltants de la coneguda "Casa dels caramels" per endinsar-se al barri del Carmen. Durant prop d'una hora els assistents i periodistes van recórrer els carrers del centre històric, acompanyats pel dirigent veïnal Miguel Wiergo. Aquest es va convertir en guia turístic per uns moments i va assenyalar les deficiències de conservació de la muralla àrab. "Hi ha estudis que assenyalen que si es restaurés atrauria a prop de 300.000 persones a l'any", va assegurar Wiergo en referència a la torre situada enmig d'un descampat completament abandonat, replet de males herbes i també de tolls després de les pluges del divendres.

El "balafiament" es va mostrar així no a través d'obres "faraòniques", que es van visitar després, sinó mitjançant la degradació patrimonial, que va deixar perplex al corresponsal d'Al Jazeera.

Parada a Emarsa
La plataforma va planificar per a la visita d'ahir una parada en la depuradora de Pinedo. Gens més baixar, els participants es van col·locar mascaretes per evitar les olors "de la planta i de la corrupció", van bromejar. La ruta va passar de nou, en el seu 11ª edició, pel circuit de Fórmula 1, per l'edifici del Veles e Vents i pel col·legi 103 construït a força de barracons i on els nens pateixen picades d'insectes, com va desvetllar el diari Levante. També van visitar la ciutat Ros Casares, completament deshabitada i els barris del Cabanyal i de Natzaret.

Ruta del balafiament

La ruta del balafiament consisteix en un recorregut circular per la ciutat de 15 punts significatius relacionats amb àrees de la cultura, l’educació, els mitjans de comunicació, la banca, els grans esdeveniments, els esports, el negoci de les brosses, l’especulació urbanística, el poder eclesiàstic i la tergiversació de la memòria històrica.

Els punts qualificatsd'errors administratius, polítics i ètics. Cada punt del trajecte es introduït amb una breu explicació per diferents guies. Es visitaran llocs on contemplar algunes obres que veuen innecessàries, on hi ha hagut despeses exagerades o suposada malversació de fons, permutes injustificades o pèrdua d'espai públic, entre altres enclavaments urbans que, en paraules dels responsables de la ruta, 'ens tenen a la vora de la fallida i gairebé sense esperança'.

Aquests punts són l'ampliació dels Corts Valencianes, barracons escolars, el santuari dels màrtirs de la guerra civil, amarratges buits de la America's Cup en el Port de València, l'expansió urbanística en la Patacona, el Cabanyal, el Circuit de Formula 1, el 'Nou Natzaret', el barri de la Punta, Emarsa o Sociópolis

La ruta està promoguda pel col·lectiu Xarxa Urbana, format per periodistes i activistes ciutadans que definiexen la iniciativa  com 'una conjugació de periodisme ciutadà i turisme alternatiu'.

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid