Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
llengua
Revolta illenca en defensa del català

Centenars de persones es concentren als municipis de les Illes. Per la seva banda Jubilats per Mallorca es "declara en peu de guerra".

18/07/2012 Cultura

Ahir al vespre, seguint la convocatòria de l'Obra Cultural Balear (OCB) centenars de persones arreu de les Illes s'han concentrat davant dels seus propis ajuntaments com a rebuig a l'aprovació de la reforma de la llei de la Funció Pública, on el català deixa de ser un requisit per a treballar a l'Administració.

En principi havien confirmat una vintena de municipis, però sembla ser que les mobilitzacions s'han superat en escreix. A la majoria de concentracions s'ha llegit el manifest de l'OCB, "No ens faran callar".

Jubilats per Mallorca es "declara en peu de guerra", ja que s'ha aprovat "una llei colonialista"

L'entitat va emetre un comunicat ahir a la tarda on manifesta que amb l'aprovació de la reforma de la llei de la Funció Pública s'ha trencat el consens  que hi havia en torn del grau d’exigència de coneixement de la llengua pròpia de les Illes Balears, és per això que Jubilats per Mallorca considera que "és l’hora de reivindicar una situació de més justícia que la que suposava l’esmentat consens", ja que entenen que qualsevol llei, constitucional o d’altra casta, que impedeixi o dificulti el recobrament dels drets lingüístics dels indígenes de les illes Balears, és una llei colonialista i que, per tant, ha de ser derogada, i que, en justícia, no es pot esgrimir com a argument per perllongar l’intent de genocidi lingüístic decretat fa 300 anys en base a “la fuerza superior de las tropas” i a la “victoriosa espada de Felipe V”, per fer servir les seves mateixes paraules, etnocidi que sembla que l’actual Govern Balear vol acabar de consumar.

La jornada més transcendental pel català dels darrers anys

Va començar ahir al matí, entre crits i protestes davant el Parlament. Devers dos centenars de persones s'han concentrat davant la seu parlamentària, a partir de les 10.00 hores, molts d'ells amb el siurell a la mà.

Una desena d'agents de la Policia Nacional, es van desplegar tot d'una que els manifestants van començar a escridassar la reforma que impulsa el PP; tot formant una barrera que ha impedit que els ciutadans s'acostassin a menys de 100 metres de les portes del Parlament.

El motiu al·legat, segons la Policia, és que no està permès cap protesta quan els diputats deliberen sobre una llei.

Els manifestants, però, van continuar la seva protesta. "A Mallorca, en català" i "Bauzá dimissió" han estat els càntics més corejats, així com un fort "Fora les forces d'ocupació" quan els agents de la Policia Nacional s'han desplegat.

Els policies van arribar a posar-se els cascs i formar en posició de càrrega policial, tot i que finalment els incidents no van arribar a més. En aquell moment, Tomeu Martí, coordinador de l'OCB, s'afanyava a rebaixar la tensió a les totes. La protesta s'ha reprès devers les 13 hores.

Un any de lluita

L'OCB havia felicitat la ciutadania de les Illes Balears per la seva reacció al llarg d'aquests mesos, durant els quals s'ha mobilitzat a favor de la llengua. Ha recordat les més de 12.000 al·legacions presentades, les més de 50.000 persones que es varen manifestar pels carrers de Palma i les nombroses iniciatives organitzades per distints grups i col·lectius.


 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid