Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Atacs al català
L'OCB aplaudeix el discurs de Rotger mentre que els Jubilats mantenen la vaga de fam

El president del Parlament va insistir en "la necessitat d’estudiar i protegir les modalitats insulars de la nostra llengua"

03/03/2012 Llengua
L'Obra Cultural Balear (OCB) ha saludat aquest dissabte les paraules pronunciades pel president del Parlament de les Illes Balears, Pere Rotger, amb motiu de la diada de les illes Balears, dijous passat. "Si parlam de cultura en una comunitat autònoma amb dues llengües oficials, obligatòriament la llengua adquireix un valor important, ja que ens aporta riquesa i bagatge cultural", va assenyalar Rotger, i va assegurar que el castellà i el català "conviuen en un mateix territori amb total normalitat, sense imposicions".

Rotger va reivindicar l'Estatut d'Autonomia i va remarcar que "durant tots aquests anys d’autonomia hem hagut de crear mecanismes per garantir la igualtat lingüística, ja que la desigualtat entre les dues llengües era evident". A més, va recalcar "la necessitat d’estudiar i protegir les modalitats insulars de la nostra llengua".

L'OCB ha fet seves aquestes paraules i ha demanat al president del Parlament que aturi l'atac contra la llengua pròpia de Mallorca que podria suposar l'aprovació de la Llei de Funció Pública, "que buidaria de contingut la Llei de Normalització Lingüística, convertiria el català en un residu folklòric i retallaria el dret dels ciutadans de les Illes Balears a ser atesos i a ser entesos per part de les institucions públiques".

Jubilats: "No és això el que està fent l'actual govern balear"

De la seva banda, Jubilats per Mallorca, que ha iniciat una vaga de fam en protesta precisament pels atacs al català, també ha valorat positivament el contingut institucional del discurs fet pel president del Parlament. Tot i així, en un comunicat difós aquest dissabte l'associació ha assenyalat que encara que Rotger defensés el model lingüístic vigent "no és això el que està fent i projectant l’actual govern balear, que en temps de crisi crea despeses innecessàries rompent consensos i projecta mesures que dificultaran l’accés al treball dels nostres joves".

Per tant, tot i alegrar-se del discurs de Rotger, l'entitat es fixa en "els fets objectius" i en aquest sentit ha anunciat aquest dissabte que manté la vaga de fam i la crida a la mobilització en defensa del mallorquí, del menorquí, de l’eivissenc i del formenterer, "el coneixement dels quals el govern vol fer innecessari, fins i tot a la funció publica, llevant el requisit de català", manifesta.

Una entitat amb ambició nacional i d'esquerres

Tres socis de Jubilats per Mallorca van començar dijous passat una vaga de fam en defensa del català i com a resposta als atacs del govern balear del PP contra la llengua. Es tracta de Bartomeu Amengual, Josep Company i Jaume Bonet.

L'associació va néixer per iniciativa d'un grup de jubilats per, expliquen, "treballar per Mallorca i per la nostra llengua, la nostra terra i el nostre país, entenent com a país el que deia Josep Pla: 'El meu país és aquell on quan dic bon dia em responen bon dia'". Tot i que la seva primera acció ha estat per la llengua, l'ambició de l'entitat va més enllà de la defensa del català i abraça també la lluita per la defensa dels drets dels treballadors o de la sanitat pública, per exemple.
Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  6. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  7. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  8. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  9. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  10. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid