Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
LLENGUA
El Parlament Europeu es posiciona a favor del català a les Illes

A través d'una carta en català dirigida al Govern de les Illes Balears, el Parlament Europeu demana a Bauzá que rectifiqui la seva política lingüística regressiva

18/07/2012 Política

El passat 14 de juny, representants del Sindicat d'Ensenyament a les Illes (STEI Intersindical) i l'Assemblea de mestres i professors en català van comparèixer a la seu parlamentària a Estrasburg, davant l’Intergrup de Minories Tradicionals, Comunitats Nacionals i Llengües del Parlament Europeu. Segons el sindicat, en la reunió es va voler transmetre el malestar dels ciutadans que veuen com el Govern de les Illes Balears, presidit per José Ramón Bauzá, “trenca el consens que, en matèria de normalització de la llengua pròpia, s’havia mantingut des de la restauració de la democràcia i com ara es vol aturar aquest procés de recuperació lingüística i cultural que ha estat qualificat per entitats, organitzacions i partits polítics, d’etnocidi lingüístic”. Un segon objectiu de la compareixença, segons el sindicat, va ser informar directament de l’incompliment de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries pel que fa a la reciprocitat de les recepcions de les televisions i ràdios públiques que tenen la mateixa llengua.

Arrel d'aquesta trobada, el Parlament Europeu, a través d'un dels seus membres, François Alfonsi, han fet arribar una carta al president del Govern del PP, José Ramón Bauzá, on informen del seu coneixement sobre la vulneració dels drets de la comunitat lingüística catalana a les Illes Balears i li demanen que rectifiqui la seva política lingüística regressiva, que actualment està duent a terme el Govern. En aquest punt, Alfonsi demana la retirada del projecte de modificació de la llei de funció pública, ara ja aprovada pel Govern, que modifica també la llei de normalització lingüística, així com la normativa de discriminació del català a l'escola. Alfonsi ha recordat que aquestes demandes són “d'acord amb el mandat que us atorga l'Estatut d'Autonomia d'exercir la responsabilitat de vetllar i treballar perquè la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, assoleixi la plena igualtat jurídica i social amb el castellà, també llengua oficial, en tots els àmbits d'ús de l'idioma, per retornar d'aquesta manera al consens al qual s'havia arribat amb els governs de diferents ideologies i sensibilitats polítiques”. La carta finalitza demanant, en nom de tots els Eurodiputats, que “aquest prec sigui escoltat i retorneu al consens que durant mes de 26 anys s'ha mantingut a les Illes en matèria de llengua i que treballeu per la cohesió social de la comunitat autònoma que presidiu, per tal de garantir la igualtat de drets de tota la ciutadania”.

STEI Intersindical s'han mostrat molt satisfets del posicionament del Parlament Europeu tot assegurant que “la màxima institució democràcia europea, de representació directa, hagi intervingut en una acció sense precedents, davant un conflicte lingüístic d'aquesta naturalesa”. També han agraït que el document hagi arribat al President del Govern únicament en català assegurant que “aquest gest respon a una voluntat explícita per part del Parlament Europeu de fer suport a la llengua i cultura catalana.” 

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2019 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid