Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
L’OCB considera el projecte de segregació lingüística del govern Bauzá un atac a la cohesió social

L'entitat recorda que només l'escola en català garanteix l'aprenentatge de les dues llengües oficials

11/05/2012 Llengua
L’Obra Cultural Balear (OCB)considera que el projecte de segregació lingüística aprovat pel Govern Bauzá –sense el suport del Consell Escolar de les Illes Balears- i que es començarà a aplicar el curs que ve, confirma la seva deriva extremista de l’executiu en matèria de llengua. L’entitat recorda que prop de 50.000 persones es varen manifestar el passat 25 de març a favor de la llengua pròpia, una de les mobilitzacions més multitudinàries de la història de les Balears. L’OCB considera lamentable que el clam majoritari de la societat no hagi estat escoltat pel Govern Bauzá que, per contra, ha anat radicalitzant encara més les seves polítiques.

Per a l’entitat, el conseller d’Educació, Rafel Bosch, no ha aclarit encara de quina manera s’aplicarà la separació d’alumnes, més enllà de generalitats com que es garantirà el dret de qualsevol alumne, encara que només sigui un a cada escola. Davant aquesta afirmació demagògica, l’OCB recorda que és molt difícil, per no dir impossible, la separació del procés d’aprenentatge de la lectoescriptura en una determinada llengua de la resta d’activitats d’aprenentatge. L’entitat no entén, a més, com en un moment de retallades brutals en educació el conseller pot afirmar que enviarà mestres de reforç als col·legis. Uns col·legis que, recorda l’entitat, en la majoria de casos no estan preparats per fer cap casta de desdoblament.

En qualsevol cas, l’OCB considera que la segregació a les escoles és el resultat de l’aplicació a l’educació del projecte d’una minoria altament ideologitzada, desconeixedora del funcionament del sistema escolar. L’entitat recorda que, “tal com han demostrat els estudis fets a altres territoris que apliquen el model que vol imposar el Govern Bauzá, només l’escolarització en la llengua pròpia garanteix un coneixement suficient dels dos idiomes oficials. Això és així, afirma l’OCB, perquè la situació de minorització social del català i de presència abassegadora del castellà, dificulta l’aprenentatge de la llengua pròpia per part dels no catalanoparlants i facilita en canvi el del castellà per part dels catalanoparlants. És més, com demostra el cas valencià, el coneixement tant del valencià com del castellà és superior a les escoles que ensenyen en la llengua pròpia”.

L’OCB manifesta, a més, una gran preocupació pels efectes que aquesta mesura, si s’arriba a aplicar realment, poden tenir sobre la cohesió social. No només dificultarà el coneixement del català per part dels castellanoparlants, amb el que això representa de pèrdua d’igualtat d’oportunitats, sinó que, en alguns casos, crearà guetos escolars i socials, amb alumnes separats per qüestions de llengua, fet que queda expressament prohibit per la Llei de Normalització Lingüística. En qualsevol cas, l’entitat vol recordar als pares, que seran els que faran la tria, que una vegada acabat el període d’infantil i primers cursos de primària, que és quan els infants tenen més facilitat per aprendre un idioma, els seus fills s’hauran d’incorporar a un sistema escolar que funciona majoritàriament en català. I que ho faran sense prou coneixements de la llengua pròpia. L’entitat es demana que s’informin abans de prendre una decisió que pot condicionar el futur acadèmic dels seus fills.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid