Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Residus
Al descobert una gran trama de manipulació del mercat en la recollida de residus

També a Catalunya un seguit d'empreses partivipaven en la manipulació del mercat: companyies com Cespa (filial de Ferrovial), Hera Tratesa, TMA, Tradebe, Ecoimsa, Amboil, Rua Papel, Sebastià Llorens, Alianplast, Recuperació de Pedreres i Trisa (controlades per FCC), Marcel Navarro i Griñó Ecològic, a més de l’Associació Catalana d’Empreses de Serveis de Residus (ACESER)

31/01/2015 Economia
Vista de l'abocador de Can Carreras a Rubí Vista de l'abocador de Can Carreras a Rubí
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha anunciat una de les actuacions contra les pràctiques de manipulació del mercat. L’organisme ha sancionat amb 98,2 milions d’euros, una de les multes més altes, 39 empreses i tres patronals de gestió de residus industrials, recuperació de paper i cartró, i sanejament urbà (recollida d’escombraries, neteja viària i sanejament d’aigües).

Entre les empreses sancionades figuren grans grups constructors i de serveis, com ACS (23,2 milions), FCC (16,8 milions), Sacyr (15,2 milions) i Ferrovial (13,6 milions), a més a més de l’empresa familiar Saica (5,3 milions). Aquestes cinc grans empreses del sector suposen gairebé el 75% de la multa.

De Catalunya, a més a més del cas de FCC, hi figuren companyies com Cespa (filial de Ferrovial), Hera Tratesa, TMA, Tradebe, Ecoimsa, Amboil, Rua Papel, Sebastià Llorens, Alianplast, Recuperació de Pedreres i Trisa (controlades per FCC), Marcel Navarro i Griñó Ecològic, a més de l’Associació Catalana d’Empreses de Serveis de Residus (ACESER) i firmes d’altres comunitats amb instal·lacions catalanes, com la basca Recypilas i la madrilenya Irmasol.

Les empreses implicades portaven a terme des de 1999 en alguns casos una "pràctica concertada global de repartiment del mercat" mitjançant la qual es respectaven els clients públics i privats respectius, es repartien els nous clients i les licitacions dels ajuntaments, i intercanviaven informació comercial sensible (clients, ofertpresentades a aquests clients…), a més a més d’utilitzar les patronals per coordinar-se.

Una trama de corrupció estatal

S'han destapat un gran nombre de casos a Madrid, Sevilla, Màlaga, al País Basc, Ceuta i Melilla. Tal i com ha descrit la notícia el diari El Periódico, es posaven d’acord de cara a les licitacions dels ajuntaments, l’«entramat estava suportat pels contribuents», que es veien obligats a pagar més. Un exemple és el d’un contracte de residus urbans a la perifèria de Madrid. Un acord entre ACS, FCC i Ferrovial va fer que quedés desert el concurs de 542 milions pel baix preu ofert, de manera que l’ajuntament va haver de deixar el servei a FCC, que ja el gestionava.

La investigació que ha destapat aquesta trama va arrencar a començaments del 2012 quan durant una inspecció a unes empreses de residus sanitaris de Balears, la CNMC va recopilar informació que li va permetre començar a estirar el fil. Així s’han aconseguit acreditar «desenes de conductes» contràries a la normativa de competència que han afectat ajuntaments grans, petits i mitjans.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid