Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
«Xirinacs encara és un desconegut»
11/07/2014 Entrevistes

Núria Roig Esteve, coordinadora de la Fundació Randa - Lluís M. Xirinacs

Llibertat.cat ha impulsat un documental per recuperar la figura de Lluís Maria Xirinacs i donar-la a conèixer a les noves generacions. Ho ha fet en col·laboració amb la Fundació Randa - Lluís M. Xirinacs i Zeba Produccions, que realitzarà el treball. En aquesta entrevista, Núria Roig Esteve, voluntària de l'entitat, explica per què cal un documental sobre Xirinacs.
Per què fa falta un documental sobre Xirinacs? Per què diríeu que ara és un bon moment per a fer-lo?

Lluís Maria Xirinacs encara és un desconegut malgrat els esforços de molts per donar-lo a conèixer. Durant els seus darrers anys va ser censurat. A Catalunya, als Països Catalans, vivim un moment de gran transcendència que ens pot dur, si persistim, a la llibertat. Ara necessitem, més que mai, les lliçons que aporta la memòria històrica. Necessitem de totes les propostes teòriques, de tota la pràctica ja exercida i perfeccionada dels qui treballaren tota la vida per aquestes llibertats. En Lluís Maria Xirinacs va oferir els seus coneixements, la seva acció i les seves propostes, moltes encara no concretades, per a la vera llibertat. Hem de donar-lo a conèixer sobretot als més joves.

«Ara necessitem, més que mai, les lliçons que aporta la memòria històrica»
Quins són els objectius d'aquest nou treball i en què es distingirà del documental “Xirinacs: de l'amnistia a la independència” realitzat el 2000?

El documental “Xirinacs, de l’amnistia a la independència” és un treball excel·lent de periodisme audiovisual i sempre agrairem aquesta iniciativa als qui el feren possible. En aquest documental, és el mateix Xirinacs el qui explica els fets més significatius de la seva vida en favor de les llibertats, tant els de l’anomenada transició, com la Plantada a la Plaça de Sant Jaume de l’any 2000...

Una de les diferències és que no podem comptar amb la seva presència, però disposem de material audiovisual i l’equip de la Fundació, que es dedica a aquest tema, s’ha prestat a col·laborar amb Zeba Produccions per facilitar al màxim la realització del documental. Una altra diferència és que “Xirinacs, de l’amnistia a la independència” era intens però breu... hem de tenir present que es va fer la proposta de passi a TV3 però no va poder ser a causa del silenciament a què Xirinacs ha estat sotmès.

El documental d’ara, iniciativa de Llibertat.cat, intentarà oferir més facetes de Xirinacs i el fet de trobar-nos davant d’una vida del tot completa podrà aclarir molt més qui fou, la valentia de les seves accions... i a partir d’entrevistes a molts dels qui el conegueren s’ampliaran els punts de vista. Penseu que a més de la seva activitat política i demòtica -en la qual s’intentarà aprofundir amb detall- fou un gran filòsof. I alguns dels entrevistats i part del material gravat podran plasmar el seu missatge en aquest sentit i en d’altres, com la proposta d’una nova economia i més... Tot un llegat per al poble.

«El documental intentarà oferir més facetes de Xirinacs i aclarir molt més qui fou»
Juntament amb aquest portal financeu el documental a través de Verkami, on ja porteu recollit el 50% del finançament. Com valoreu l'acollida que ha tingut el projecte fins al moment?
En poc més d’una setmana s’ha aconseguit arribar a la meitat... Només podem transmetre agraïment per tots els qui hi col·laboren. I dir-los que per a qualsevol dubte o aclariment, a més de les respostes que es poden donar des de Llibertat.cat i Verkami, poden adreçar-se a la Fundació Randa: germanies.randa.xirinacs@gmail.com o bé a info@fundacioranda.org i els atendrem. La fórmula del micromecenatge és la millor perquè implica els qui fan la proposta i permet la col·laboració des de la diversitat de recursos econòmics.
Malgrat ser encara molt desconegut, des que va morir s'han anat realitzant molts actes d'homenatge a Xirinacs.

Des de l’esquerra independentista sempre s’ha reivindicat la figura de Lluís Maria Xirinacs i d’altres que, com ell, s’han vist sovint silenciats des d’un poder interessat. Xirinacs, Manuel de Pedrolo i d’altres parlaren alt i clar des de les arrels del poble, des d’un coratge que cal fer visible si s’aspira a determinats valors. Com deia el mateix Xirinacs, no hem de tenir mandra de ser humans.

«Xirinacs va parlar alt i clar des d'un coratge que cal fer visible»
Quins són els valors de Xirinacs que voldríeu transmetre amb aquest documental?
Doncs precisament aquest intent d’anar sempre a l’arrel de les coses, d’aspirar a ser humà des de la pròpia individualitat, d’aportar el que cadascú pugui al col·lectiu i de no deixar-nos vèncer per les pors lògiques induïdes des del poder, aprendre com enfrontar-se als reptes de manera dialèctica i aprendre també, contínuament, sobretot dels qui han tingut o tenen més coratge que nosaltres mateixos. En resum preparar-se per viure de manera solidària amb nosaltres mateixos i amb la pròpia nació també, és clar.
«Hem de tenir a l'abast les eines que ens van deixar els qui ja no hi són»
Xirinacs és considerat avui dia un referent de l'independentisme tot i que la seva lluita va aixecar moltes suspicàcies i en vida es va guanyar alguns detractors. Com penseu que ha canviat aquesta visió? Creieu que el documental pot ajudar a conèixer millor la figura de Xirinacs?

El que ha canviat és que gran part del poble ha despertat i això posa en evidència les raons i els motius d’actuació de Xirinacs i d’altres predecessors que, com ell, van parlar i actuar amb constància, però alguns encara s’entesten en silenciar-lo; no fos cas que despertéssim més del compte, sobretot els joves.

Ara es necessita més que mai saber el perquè no vam reeixir en l’assoliment de les llibertats en el passat i hem de procurar tenir a l’abast totes les eines disponibles que ens han deixat els qui ja no hi són. Ells van preparar-se per tal de deixar-nos les lliçons del viure i amb aquestes podrem afermar el present i el futur.

Ajudeu-nos a difondre qui era Lluís Maria Xirinacs, la seva acció en favor del poble, els coneixements i les propostes que ens ha deixat com a llegat... és vostre. Que el seu coratge ens acompanyi. Gràcies Llibertat.cat i Zeba Produccions per la vostra iniciativa.

Valora
Vídeos
Tràiler documental Xirinacs
Tràiler del documental sobre Xirinacs que impulsa Llibertat.cat
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid