Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria
Actes de record i homenatge a Toni Lecha

Aquest desembre es realitzaran diversos actes de record d'en Toni Lecha, militant independentista i comunista desaparegut

21/11/2013 Política

El primer acte i Acte central d'homenatge al desaparegut Toni Lecha es realitzarà el 13 de desembre a Girona, a les 20h a la Sala La Planeta (passeig Canalejas 6). S'hi realitzaran parlaments i actuacions musicals a càrrec de Titot i Marcel Casellas, La Marta Rius i Yacine & The Oriental Groove.

El mateix dia a les 21,30h es durà a terme la inaguració de l'Espai "Toni Lecha i Berges", al Casal Independentista El Forn (plaça St. Pere 5), així com el descobriment de la placa commemorativa en record d'aquest lluitador, parlaments i brindis amb pica-pica

El dijous 19 de desembre a Barcelona es realitzarà una taula rodona amb el títol "Des de l’esquerra, construïm la independència", a les 20h al Centre Social de Sants (carrer Olzinelles 30), que comptarà amb la intervenció de persones pròximes a l'activitat d'aquest militant comunista desaparegut. Hi intervindran Frederic Prieto, alcalde de Cornellà de Llobregat (1979-1985), Manuel Delgado, professor de la UB i militant del PCC-EUiA, Alfred Bienzobas, sindicalista i coordinador de Treballadors/es per la Independència (ANC) i Xavi Oca, professor i militant de la CUP i l’MDT.

Aquests actes estan organitzats per la Comissió "Homenatge Nacional a Toni Lecha", amb el suport d'Arran, Casal Independentista El Forn, la CUP, Centre Social de Sants, COS, La Planeta, MDT i Treballadors/es per la Independència (ANC).

Comiat d'un lluitador incansable

Toni Lecha, històric militant independentista i militant de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) a Girona, del Moviment de Defensa de la Terra (MDT) i de la Coordinadora Obrera Sindical (COS), va morir el passat 20 de juny.

Lecha va néixer a Châteauneuf- sur-Loire (França) el 14 de febrer de 1943. Fou el primer de dos germans – un nen i una nena- d’una família humil de refugiats republicans. La mare d'Antoni Lecha era Justa Berges, mestressa de casa, originària de Castillazuelo (Osca) i el pare era Narcís Lecha, mestre, originari de Girona. Antoni Lecha i la seva família van tornar a Catalunya el 1948, els seus pares i la seva germana van anar a viure a Barcelona i ell es va quedar a viure a Girona amb les seves ties i el seu avi patern a la casa de la família del carrer de la Creu. A Girona va estudiar als Germans de les Escoles Cristianes (la Salle) dels sis als vuit anys. Després va anar a viure amb els seus pares i germana a Barcelona, primer al barri de Gràcia i després al de Sant Andreu on s'aficiona a l’excursionisme i es fa soci de l’Agrupació Excursionista Muntanya. A finals dels anys '50 va fer l’ingrés del batxillerat i té les seves primeres experiències socials i polítiques.

Als anys '60 fa els estudis d'enginyeria on és membre destacat del sindicat democràtic d'estudiants i participa a la "caputxinada",  en aquells anys quan està fent el servei militar és detingut per la seva militància al PSUC. Es va casar amb Montserrat Benet, amb la qual tingué dos fills, Pere i Maria Lecha Benet i la família va anar a viure al barri del Carmel on Antoni Lecha s'involucra en les lluites veïnals arribant a ser el president de l'associació de veïns del barri. A finals de la dècada dels anys setanta Antoni Lecha treballà de a l’empresa de construcció Cimentaciones Técnicas i comença la seva militància independentista, primer a Nacionalistes d'Esquerra i després a l'MDT i a la CUP, organitzacions on per a les quals va treballar de manera incansable, assistint a múltiples reunions, manifestacions i actes, desplaçant-se arreu del país quan ho requeria.

Un cop jubilat Antoni Lecha va tornar a viure a Girona, on va establir importants vincles amb les noves generacions d'independentistes, tot i que també residia a Barcelona.

Valora
Rànquings
  1. Ha mort el lluitador independentista Quim Pelegrí i Pinyes
  2. La Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines provoca la desconvocatòria d’un acte organitzat per la Fundación Princesa de Girona
  3. Llibre i web per mantenir viva la memòria de Joan Rocamora
  4. La manifestació "Sant Jordi per la Llengua" finalitzarà a la plaça Comercial del Born
  5. La Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines denuncia la col·laboració de l’Institut Santiago Sobrequés amb la Fundación Princesa de Girona
  6. La Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs ha publicat un nou llibre “Demòtica. Autoorganització del poble”.
  7. Més enllà del tarannà festiu, renaix la diada combativa per la llengua
  8. Naix 'Lo Pregó de la Franja', nou mitjà digital de la Franja de Ponent
  9. Francesc Vilà tindrà una placa dedicada a l’Espluga de Francolí
  10. Estrena del primer himne republicà català: "La Campana" de 1838
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid