Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria
Actes de record i homenatge a Toni Lecha

Aquest desembre es realitzaran diversos actes de record d'en Toni Lecha, militant independentista i comunista desaparegut

21/11/2013 Política

El primer acte i Acte central d'homenatge al desaparegut Toni Lecha es realitzarà el 13 de desembre a Girona, a les 20h a la Sala La Planeta (passeig Canalejas 6). S'hi realitzaran parlaments i actuacions musicals a càrrec de Titot i Marcel Casellas, La Marta Rius i Yacine & The Oriental Groove.

El mateix dia a les 21,30h es durà a terme la inaguració de l'Espai "Toni Lecha i Berges", al Casal Independentista El Forn (plaça St. Pere 5), així com el descobriment de la placa commemorativa en record d'aquest lluitador, parlaments i brindis amb pica-pica

El dijous 19 de desembre a Barcelona es realitzarà una taula rodona amb el títol "Des de l’esquerra, construïm la independència", a les 20h al Centre Social de Sants (carrer Olzinelles 30), que comptarà amb la intervenció de persones pròximes a l'activitat d'aquest militant comunista desaparegut. Hi intervindran Frederic Prieto, alcalde de Cornellà de Llobregat (1979-1985), Manuel Delgado, professor de la UB i militant del PCC-EUiA, Alfred Bienzobas, sindicalista i coordinador de Treballadors/es per la Independència (ANC) i Xavi Oca, professor i militant de la CUP i l’MDT.

Aquests actes estan organitzats per la Comissió "Homenatge Nacional a Toni Lecha", amb el suport d'Arran, Casal Independentista El Forn, la CUP, Centre Social de Sants, COS, La Planeta, MDT i Treballadors/es per la Independència (ANC).

Comiat d'un lluitador incansable

Toni Lecha, històric militant independentista i militant de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) a Girona, del Moviment de Defensa de la Terra (MDT) i de la Coordinadora Obrera Sindical (COS), va morir el passat 20 de juny.

Lecha va néixer a Châteauneuf- sur-Loire (França) el 14 de febrer de 1943. Fou el primer de dos germans – un nen i una nena- d’una família humil de refugiats republicans. La mare d'Antoni Lecha era Justa Berges, mestressa de casa, originària de Castillazuelo (Osca) i el pare era Narcís Lecha, mestre, originari de Girona. Antoni Lecha i la seva família van tornar a Catalunya el 1948, els seus pares i la seva germana van anar a viure a Barcelona i ell es va quedar a viure a Girona amb les seves ties i el seu avi patern a la casa de la família del carrer de la Creu. A Girona va estudiar als Germans de les Escoles Cristianes (la Salle) dels sis als vuit anys. Després va anar a viure amb els seus pares i germana a Barcelona, primer al barri de Gràcia i després al de Sant Andreu on s'aficiona a l’excursionisme i es fa soci de l’Agrupació Excursionista Muntanya. A finals dels anys '50 va fer l’ingrés del batxillerat i té les seves primeres experiències socials i polítiques.

Als anys '60 fa els estudis d'enginyeria on és membre destacat del sindicat democràtic d'estudiants i participa a la "caputxinada",  en aquells anys quan està fent el servei militar és detingut per la seva militància al PSUC. Es va casar amb Montserrat Benet, amb la qual tingué dos fills, Pere i Maria Lecha Benet i la família va anar a viure al barri del Carmel on Antoni Lecha s'involucra en les lluites veïnals arribant a ser el president de l'associació de veïns del barri. A finals de la dècada dels anys setanta Antoni Lecha treballà de a l’empresa de construcció Cimentaciones Técnicas i comença la seva militància independentista, primer a Nacionalistes d'Esquerra i després a l'MDT i a la CUP, organitzacions on per a les quals va treballar de manera incansable, assistint a múltiples reunions, manifestacions i actes, desplaçant-se arreu del país quan ho requeria.

Un cop jubilat Antoni Lecha va tornar a viure a Girona, on va establir importants vincles amb les noves generacions d'independentistes, tot i que també residia a Barcelona.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid