Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Homenatge
Ha mort Toni Lecha, independentista històric, militant de la CUP i de l'MDT

Toni Lecha, independentista històric, militant de la CUP de Girona des de la seva fundació i del Moviment de Defensa de la Terra (MDT).Demà a 2/4 de 4 hi haurà l'acte de comiat al tanatori de la Ronda de Dalt (Horta) a Barcelona

28/01/2014

Aquesta matinada ha mort Toni Lecha, històric militant independentista i militant de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) a Girona, del Moviment de Defensa de la Terra (MDT) i de la Coordinadora Obrera Sindical (COS)

Antoni Lecha i Berges va néixer a Châteauneuf- sur-Loire (França) el 14 de febrer de 1943. Fou el primer de dos germans – un nen i una nena- d’una família humil de refugiats republicans. La mare d'Antoni Lecha era Justa Berges, mestressa de casa, originària de Castillazuelo (Osca) i el pare era Narcís Lecha, mestre, originari de Girona. Antoni Lecha i la seva família van tornar a Catalunya el 1948, els seus pares i la seva germana van anar a viure a Barcelona i ell es va quedar a viure a Girona amb les seves ties i el seu avi patern a la casa de la família del carrer de la Creu. A Girona va estudiar als Germans de les Escoles Cristianes (la Salle) dels sis als vuit anys. Després va anar a viure amb els seus pares i germana a Barcelona, primer al barri de Gràcia i després al de Sant Andreu on s'aficiona a l’excursionisme i es fa soci de l’Agrupació Excursionista Muntanya. A finals dels anys '50 va fer l’ingrés del batxillerat i té les seves primeres experiències socials i polítiques.

Als anys '60 fa els estudis d'enginyeria on és membre destacat del sindicat democràtic d'estudiants i participa a la "caputxinada",  en aquells anys quan està fent el servei militar és detingut per la seva militància al PSUC. Es va casar amb Montserrat Benet, amb la qual tingué dos fills, Pere i Maria Lecha Benet i la família va anar a viure al barri del Carmel on Antoni Lecha s'involucra en les lluites veïnals arribant a ser el president de l'associació de veïns del barri. A finals de la dècada dels anys setanta Antoni Lecha treballà de a l’empresa de construcció Cimentaciones Técnicas i comença la seva militància independentista, primer a Nacionalistes d'Esquerra i després a l'MDT i a la CUP. Un cop jubilat Antoni Lecha va tornar a viure a Girona tot i que també residia a Barcelona.

Des que s'ha sabut la notícia, la xarxa és plena de mostres de condol. Demà a 2/4 de 4 al tanatori de la Ronda de Dalt (Horta) de Barcelona hi haurà l'acte de comiat. (al llarg del dia anirem donant més informació). No cal dir que des de Llibertat.cat ens sumen a les mostres de condol.

La CUP de Girona, en la seva nota de condol,  fa un reconeixement a la seva tasca i agraeix la seva dedicació incansable en la lluita per l’alliberament nacional i social dels Països Catalans. Per la seva banda l'MDT, destaca "la seva trajectòria militant des del franquisme fins ara en diverses organitzacions polítiques i sindicals ha estat i ha ser un exemple per a qualsevol militant revolucionari. Modèstia, capacitat d’anàlisi, perseverança, abnegació, etc. eren algunes de les qualitats més destacades del Toni"

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid