Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Homenatge
Emoció i reivindicació en el comiat de Toni Lecha

En un acte en què ha estat difícil de contenir l'emoció de diferents parlaments que han recordat el pare, l'amic, el company i el lluitador.

21/06/2013 Política

Gairebé tres-centes persones han recordat Toni Lecha al tanatori d'Horta de Barcelona. En un acte en què ha estat difícil de contenir l'emoció de diferents parlament que han recordat el pare, l'amic, el company i el lluitador. Toni Lecha, va morir dimecres passat a Barcelona. Històric militant independentista, militava a la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) a Girona, al  Moviment de Defensa de la Terra (MDT) i a la Coordinadora Obrera Sindical (COS)

En primer lloc, els seus fills i la seva companya han destacat que, tot i la seva intensa militància política, Toni Lecha sempre era al seu costat quan el necessitaven. El seu fill Pere ha dit que, a més de valors, el seu pare els havia transmès sobretot consciència. Per la seva banda, la seva filla Maria ha remarcat com el seu pare els havia acompanyat sempre en el coneixement geogràfic i històric del país.

A continuació el seu cunyat, Carles Castellanos ha començat recordant un viatge recent, amb ell, la seva germana i la seva companya, que va servir per retrobar en el lloc on va néixer, la memòria de l'exili republicà. N'ha destacat tant el seu compromís comunista i el seu materialisme arrelat al país, com el fet que sempre calia tenir en compte les seves aportacions, fins i tot les que podien considerar-se més petites, perquè ajudaven a aprofundir i millorar una aposta estratègica o organitzativa del moviment. Al finalitzar el seu parlament s'ha cantat la Internacional.

Tot seguit, un membre de l'Associació de Veïns del Carmel ha pres la paraula per ressaltar la perseverança militant del Toni Lecha com a company de lluita i per recordar com sovint quan ja semblava que s'havia arribat a un acord el Toni introduïa una matisació que permetia veure una qüestió d'una manera diferent. Per la seva banda, Ricard Gomà ha posat l'accent en la tasca professional de l'homenatjat en els serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona

En representació de Moviment de Defensa de la Terra (MDT) ha parlat Toni Infante, que ha destacat que tot i que hauria pogut fer-ho, Toni Lecha no es va deixar arrossegar per les renúncies de la Transició, a diferència de molts altres militants antifranquistes. Ha afirmat que el Toni era un comunista conseqüent que insistia que calia ser a tots els fronts de lluita i hi actuava conseqüentment. També ha remarcat que havia estat un pal de paller fonamental en moments molts durs per a l'Esquerra Independentista, que havia garantit la continuïtat del projecte de l'independentisme combatiu.

Després ha intervingut Jordi Navarro, regidor de la CUP de Girona, que visiblement emocionat, ha recordat el mestratge militant del Toni, la seva activitat política perseverant fins en les tasques més petites o l'entusiasme que sabia transmetre en els moments de defalliment en la lluita.

En nom de la CUP nacional, Lluís Sales, acompanyat de Marc Sallas i Joan Teran, n'ha ressaltat també el mestratge pel que fa al coneixement de figures oblidades de la tradició obrera i republicana del país. Segons Sales, Toni Lecha sabia fixar també l'atenció del moviment en les petites victòries, que servien per avançar i calia tenir sempre en compte com preveia que evolucionaria una determinada conjuntura política.

Finalment, ha pres la paraula David Fernàndez, diputat de la CUP-AE, que ha afirmat que el conjunt del moviment havia de considerar-se hereu de la tasca realitzada per persones com Toni Lecha. Per a Fernàndez, parafrasejant Brecth, Toni era dels imprescindibles. Ha acabat el seu parlament dient que “en aquesta assemblea hem votat per unanimitat i sense esmenes ni sense les teves darreres matisacions”. Com a cloenda de l'acte s'ha cantat els Segadors.

Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  6. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  7. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  8. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  9. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  10. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid