Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Game Over
Per Andoni Baserrigorri, editor del portal independentista basc Boltxe Kolektiboa Per Andoni Baserrigorri, editor del portal independentista basc Boltxe Kolektiboa

"Game over", com deien les velles màquines de marcianets dels 70 i 80 amb les que vam créixer la gent de la meva generació. Això no dóna més de si i definitivament als ideòlegs de l'"exemplar transició" que ens explicaven la milonga de "l'Espanya democràtica" se'ls acaba el crèdit.

 

L'Estat espanyol no ha estat democràtic des de 1936, en què un criminal i la seva camarilla de sediciosos va abanderar un cruel i violent cop d'estat que va desembocar en milers d'assassinats per les hordes feixista, i altres tants milers d'exiliats i empresonats.

 

Tot aquest conte que el 1977 començava una nova època en la història de l'estat espanyol i que ha anat colant fins a aquests dies, era això, un mer conte amb el qual els franquistes van continuar en el poder polític, això sí, deixant gestionar aquest poder als seus fills transvestits del PP i/o a una socialdemocràcia dretanitzada i corrupta. Tot el que passava “al nord” era culpa d'una banda terrorista que no acceptava les normes democràtiques espanyoles, perquè l'estat era garant d'una democràcia, en la qual, en condicions de pau, tot era possible.

Per això, no hi havia més remei que actuar amb contundència “al nord”, perquè estàvem davant d'una insurrecció terrorista incloent les actuacions de carrer d'uns joves que practicaven el terrorisme de baixa intensitat. Aquest era el missatge del poder i aquest missatge era repetit, com papagais, per la immensa majoria de la població de l'Estat espanyol, fora del País Basc. L'Estat era garant d'uns drets que mai es podrien violentar.

Tota aquesta argumentació política anava acompanyada d'unes condicions econòmiques acceptables per a una població que encara recordava els "anys de la fam" en plena postguerra. Tots teníem un avi o una mare que ens feien saber d'aquells anys i ens repetien que com ara no s'havia viscut mai. El castell en l'aire que flotava perfectament.

Per al ciutadà espanyol mitjà, el que vivia fora del País Basc, l'Estat espanyol era una potència econòmica i una democràcia consolidada i respectuosa amb els drets.

Per això molts bascos quan viatjàvem per Espanya i fèiem saber de la realitat de "Estat d'excepció" encobert en què vivíem aquí, de la manca de garanties democràtiques i de la contínua violació dels drets humans en aquesta terra, mitjançant la tortura o salvatges actuacions policials al carrer, moltes vegades vèiem amb desesperació com no érem creguts i com ens deien que exagerèvem. Això no passa dins de les fronteres d'Espanya, em va dir a mi una vegada una persona en certa província castellana. I si la policia colpeja a les manifestacions és per culpa dels "joves jarraitxus" que esvaloten i creen la violència. Així em va respondre aquella persona.

Però la realitat és tossuda i els castells en l'aire sempre acaben per desfer-se'n, perquè un castell en l'aire és això ... només aire.

Aquesta suposada bonança econòmica espanyola i aquesta suposada potencialitat del país del toro i la “roja” s'ha vist esvaïda en només uns mesos. Una economia basada en el totxo i l'especulació mai té bases sòlides per resistir l'esdevenir dels mercats i, Espanya, no ha trigat a desplomar-se. Res queda avui d'aquests "nous rics" que feien milions en quatre mesos i res queda avui d'aquestes classes mitjanes, amb mentalitat burgesa, que disposaven de piset, caseta a la serra i un parell de cotxes. I una hipoteca de cavall. I la hipoteca aquí segueix .... la desesperació comença a fer efecte en aquests col·lectius, en veure la seva accelerada carrera cap a l'exclusió social. Els carrers van plens de contenidors i aviat hi haurà baralles per veure qui és el primer a revisar-los i trobar alguna cosa que per menjar.

Talment com a "Good Bye Lenin", genial pel·lícula, els protagonistes es lamentaven de la traïció que suposava per a ells el pas al capitalisme i davant uns contenidors deien ... 40 anys treballant per això... Això i només això és el capitalisme ... tota una vida de treball, perquè la dictadura de les xifres i els beneficis bancaris et fotin una punyalada per l'esquena.

I què dir de la democràcia espanyola? Veure la "senyora diputada" del PP dient "que es fotin" les i els aturats il·lustra en 3 segons de vídeo la mentalitat dels hereus del franquisme. "Que es fotin" i això ho diu la filla d'una senyor, l'honorabilitat del qual està en dubte i amb seriosos dubtes sobre si és un ciutadà decent i honrat, com els agrada anomenar des de la dreta a o un simple xoriço encorbatat, que des de la diputació de Castelló, es va dedicar al furt pur i dur.

Davant d'aquest estatus quo, i la desesperació que comença a mostrar-se entre les esmentades classes mitjanes, aquestes ja són al carrer. Ja els ha superat la paciència i ja estan disposades com a mínim a protestar i exigir responsabilitats. Van acompanyar els miners pels carrers de Madrid i van ser apallissats sense cap escrúpol. Detinguts i sagnants, van veure atònits com la "democràcia" que ells mateixos defensaven fins abans d'ahir no era tal. Aquesta vegada no es tracta d'okupes ni de jarraitxus als quals semblava que es podia apallissar i detenir davant el silenci de les masses. Aquesta vegada són gent sortides d'aquestes masses els apallissats i detinguts.

¿Perquè em bastonegen a mi, si sóc demòcrata i només estic protestant?, Es preguntaven alguns. Només té una resposta aquesta pregunta, et bastonegen i detenen precisament per això, per ser demòcrata i exercir el dret a protestar.

Les masses i la majoria de la població de l'Estat han estat més de 30 anys enganyades i anestesiades en un somni feliç en el qual creien viure en un estat fort econòmicament i en el política. Estan començant a despertar i ja han comprovat que l'estat no era forta en l'econòmic. També estan començant a comprovar que no es tracta d'un estat democràtic, en veure i patir les bestials càrregues policials, llançament de pilotes de gomes, pallisses a cop de porra i injustificades detencions. I recentment acaba de començar a despertar. Què no els faran quan estiguin plenament despertes i conscients que viuen en un estat feixista?

I és que quan un estat permet que es llanci pilotes de gomes i es fereixi a nenes d'11 anys o s'aturi impunement a senyores d'avançada edat com hem vist recentment, i el que ens restas de veure, aquest estat només pot ser qualificar com de feixista.

Els bascos això ho estem comprovant molts anys. No han aconseguit espanyolitzar Euskal Herria (el País Basc), però estan de camí de basquitzar Espanya; i la mateixa medicina que han aplicat en "el nord" la tenen preparada per al conjunt de pobles de l'Estat i les seves classes populars.

PD-En imatges, dos exemples de la medicina aplicada a l'estat espanyol recentment pel "democràtic estat espanyol", medicina aplicada des de fa 30 anys a Euskal Herria

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid