Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Espanyolisme
"El pitjor cop" contra el català a l'escola

Somescola.cat anuncia un calendari de mobilitzacions que inclourà una protesta a tots els centres el 26 de setembre

27/06/2012 Llengua

El Tribunal Suprem ha donat "el pitjor cop" contra el català a l'escola. En una sentència feta pública aquest dimarts, el tribunal anul·la diversos articles sobre l'ús del català inclosos en un decret sobre el segon cicle de l'educació infantil aprovat pel Govern de la Generalitat l'any 2008.

Somescola.cat, plataforma, que agrupa les principals entitats cíviques i educatives del país, s'ha afanyat a reaccionar afirmant que es tracta del "pitjor cop" que ha rebut fins ara el català perquè ataca tot el sistema de 3 a 6 anys i ha reclamat al Govern i al Parlament que reaccionin i no donin cap pas enrere.

Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, ha recordat que la sobirania és del poble de Catalunya i el Parlament, que són els qui estableixen com funciona el sistema educatiu al país. "Això passa avui quan farà dos anys de la sentència del TC que ja anunciava aquest tipus de comportament que malauradament intenta oposar la llei a la legitimitat democràtica. Ens trobaran sempre al costat de la legitimitat democràtica", ha dit.

Teresa Casals, de la Plataforma per la Llengua, la situació és més greu perquè "és una resposta col·lectiva que esquerda el model d'escola i de societat". Casals ha recalcat que no passaran de llarg aquesta nova ingerència de la justícia espanyola a les decisions del Parlament.

Josep Maria Cervelló, de l'USTEC, ha demanat al Govern i al Parlament fermesa i que expressi "la intenció que no hi haurà un pas enrere del català a les aules". També ha reclamat que ratifiqui el model lingüístic escolar de Catalunya i ha alertat que hi ha una "ofensiva organitzada i una agressió formal contra la llengua catalana i que agafa de víctimes els més menuts, els nens i nenes del segon cicle infantil que arriben a l'escola amb moltes ganes d'aprendre".

Imma Fuyà, de la FAPAC, ha contestat a la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, que "som on érem, no diu res", ja que s'està demanant una "resposta ferma, clara i més contundent perquè sinó no estaríem aquí". Fuyà creu que el Govern ha de deixar clar al govern espanyol que a Catalunya hi ha competències.

Calendari de mobilitzacions

Raül Manzano, del Moviment de Renovació Pedagògica, ha anunciat tres accions: presentació al Parlament abans de l'estiu a tots els responsables d'educació i a la presidenta del Parlament una moció de Somescola.cat perquè sigui debatuda i entrada al ple del Parlament i hi hagi un posicionament clar en el tema lingüística a l'escola; demanar una entrevista amb el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, i tornar a mobilitzar el 26 de setembre a tots els centres educatius de totes les etapes educatives a favor de l'escola en català i pel català i celebrar un acte acadèmic i polític a la Universitat de Barcelona.

Contra el cicle d'educació infantil

El Tribunal Suprem ha anul·lat diversos articles sobre l'ús del català inclosos en un decret sobre el segon cicle de l'educació infantil aprovat pel Govern de la Generalitat l'any 2008. Entre els articles anul·lats hi ha el que estableix que "el català, com a llengua pròpia de Catalunya, s'ha d'utilitzar normalment com a llengua vehicular d'ensenyament i aprenentatge i en les activitats internes i externes de la comunitat educativa". També declara nul un article que establia "dedicar una atenció a l'aprenentatge de la llengua catalana" a l'alumnat estranger per tal d'aconseguir la seva "ràpida integració".

Aquesta sentència és fruit de la del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de l'any 2010 i s'afegeix a les que s'han fet públiques en els últims mesos en el mateix sentit.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid