Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Diada de Mallorca
El fiscal demana 9 anys de presó als acusats dels incidents del 31-D

Un dels joves s’enfronta a una condemna de tres anys de presó, una indemnització de 4.500 euros i una multa de 1.800. Entre tots quatre, sumen 13.000 euros en peticions de compensacions econòmiques, segons informa el Diari de Balears

15/12/2011 Drets i Llibertats

La Fiscalia demana, en total, nou anys de presó i 13.000 euros en indemnitzacions i multes per als quatre acusats d'ultratge a la bandera espanyola i d'agredir agents de Policia durant la manifestació de la Diada 31 de Desembre de l'any passat.

Tres dels acusats formaven part del servei d'ordre de la manifestació i no varen poder participar en la crema de la bandera, i dos d'ells duien l'armilla taronja d'organització. Amb tot, tots tres es varen presentar voluntàriament a la comissaria el mes de gener, quan varen saber que els cercaven. La petició més alta, de tres anys de presó, és per a un d'aquests joves.

Els avalots succeïren després que, la nit del 30 de desembre de 2010, durant la marxa, un jove amb la cara tapada cremàs una bandera espanyola al carrer dels Oms. Un cop encesa, es va amagar darrere d'uns companys per canviar-se de roba i va començar la confusió. Tal com va publicar dBalears l'endemà, d'entrada una dona de mitjana edat tractà d'apagar la bandera, però alguns manifestants l'apartaren mentre un home gran els escridassava.
 

Enmig de tot allò, dos agents antiavalots sortiren de devers el carrer de la Missió i, mentre un tercer quedava al cap de cantó, varen començar a repartir cops de porra per acostar-se a l'autor de la crema. Els companys de l'al·lot, però, el protegiren amb empentes, cops i fins i tot llançant taules i cadires d'una cafeteria propera. Feren caure un policia i llavors arribaren una quinzena d'antiavalots més, que carregaren indiscriminadament. Alguns vianants quedaren atrapats enmig de la brega.

Va ser el servei d'ordre de l'organització de la manifestació el que va aturar els cops, fent una cadena entre els manifestants i els agents. Els qui varen voler posar pau duien l'armilla taronja i entre aquests hi havia dos dels detinguts.

Als quatre acusats la fiscalia els demana una multa de devers 1.800 euros pel delicte d'ultratge a la bandera espanyola i una pena de dos anys pel d'atemptat a l'autoritat. A més, a Guillem Colom, un dels membres del servei d'ordre, li exigeix un any més per un delicte de lesions i 4.500 euros d'indemnització a un dels agents. A David Pujol, que també duia l'armilla, la Fiscalia també li demana una indemnització de 200 euros i una multa de 360 euros per una falta de lesions. A la tercera detinguda, Sílvia Melero, li sumen la mateixa multa de 360 euros i una indemnització de 400. A Roberto Cruz no li afegeixen cap altra petició.

David Pujol

David Pujol, un dels tres detinguts pels incidents arran de la càrrega policial a la manifestació pel 31-D, va trencar el seu silenci i va manifestar en unes declaracions al Diari de Balears que la seva innocència i va acusar la Policia i "El Mundo" de persecució política i de criminalitzar activistes independentistes.

David Pujol, professor d'una escola d'adults, explica que com membre del servei d'ordre va veure com dos policies anaven cap al bloc de l'Esquerra Independentista, els va demanar si hi havia cap problema, però continuaren i es varen trobar enmig del bloc. "Llavors, carregaren i uns feixistes que eren a la terrassa d'un bar començaren a llançar cadires i alguns manifestants se'n defensaren" remarca Pujol.

Condemna

Endavant OSAN i Alerta Solidària van denunciar les tres detencions, dos d'elles a militants d'Endavant OSAN, que van ser interrogades per la policia espanyola arran dels fets succeïts a la manifestació.
 
En el seu moment, les dues organitzacions independentistes, van dir que aquestes detencions "responen únicament a una estratègia de persecució política de persones implicades en la lluita per llibertat nacional i social dels Països Catalans".

Media.cat

Sota el títol "L’Ara i El Mundo coincideixen en la crònica de la Diada de Mallorca", Media.cat va fer una valoració sobre el tractament informatiu de la diada. Per Media.cat, "aquests incidents que, per la quantitat de gent implicada i la seva incidència política, perfectament serien qualificats d’anècdotes a qualsevol manual de periodisme, acaparen la majoria d’informacions sobre la Diada de Mallorca. Això no és estrany en capçaleres com El Mundo, habituades a criminalitzar l’independentisme -van destacar fets similars després de la manifestació del 10-J- i titula l’article amb un “Altercats en una marxa a Palma després d’intentar cremar una bandera d’Espanya”. Però ja és més sorprenent que el titular de l‘Ara fos quasi el mateix exacte: “Disturbis a Palma després de la crema d’una bandera espanyola”. Dins el text les coses canvien, però a favor del rotatiu madrileny, pel que almenys podem saber que hi havia una manifestació independentista per commemorar la Diada de Mallorca amb “més de 2.000 persones” i la participació de polítics del PSM i ERC. L’Ara en canvi, ni tan sols es nombren aquests fets i sols es parla de “manifestació independentista” -sense explicar les motivacions, participants ni convocants- i es deixa entendre que “cremar un cartró” o “pujar a una bastida” per penjar-hi una pancarta són incidents.

 

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid