Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Països Catalans
La retallada a TV3 impedirà la reciprocitat al País Valencià i les Illes

Mentre retalla la Corporació, el Govern d'Artur Mas ha donat 2 milions d'euros al Grupo Godó en subvencions

27/11/2011 Comunicació
TV3 disposa de moment de dos multiplexs públics de TDT. En un hi ha TV3, el canal generalista, el principal, fundat el setembre del 1983. També el canal 33, que ofereix la programació cultural, divulgativa i documental i que es va obrir el 1988. El 2003 s'hi va sumar el 3/24, el canal que cobria el buit d'informació les 24 hores. I el 2010 naixia el Súper3 i el 3XL, que s'encarreguen de la programació infantil i juvenil respectivament.

Després hi ha un segon múltiplex, i és això el que diferencia TVC d'una televisió autonòmica més, ja que no disposen d'un segon grup de quatre canals. En aquest multiplex de moment hi ha Esports 3, el canal dels esports, i TV3 HD, la programació de TV3 en alta definició. Ambdós canals han nascut aquest any.

Una televisió autonòmica més

L'ajust anunciat pel Govern sembla que aniria en el camí d'eliminar el segon multiplex, és a dir suprimir Esports 3 i TV3 HD, de manera que s'alinearia la televisió pública catalana –que a diferència de les altres cadenes carrega amb la tasca d'haver d'afavorir la recuperació nacional- a una televisió autonòmica més, com els canals públics de qualsevol autonomia de l'Estat.

El cas és que en aquest segon mútliplex s'hi emet IB3, el canal de les Illes Balears, i Canal 9, el del País Valencià, i és el que s'havia reservat per a la reciprocitat. En conseqüència, sense segon múltiplex no hi hauria reciprocitat, tot i que el Govern encara ha d'acabar de concretar públicament quines són les seves intencions i què pretén eliminar exactament i també si renuncia a la reciprocitat amb la resta de Països Catalans.

Fins i tot l'exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha apuntat explícitament en aquesta direcció: "És una bajanada renunciar a un múltiplex. ¿Renunciem a la reciprocitat al País Valencià i les Illes i a l'alta definició? El pressupost és un instrument per fer política, no s'hi valen els criteris comptables".

Si el segon múltiplex s'apaga, l'oferta en català disminuirà en un context on l'oferta televisiva en espanyol és molt més abundant i molt més potent i que s'ha multiplicat arran de l'expansió de la TDT (arribant a sintonitzar canals de tarannà espanyolista). En aquest sentit, la discussió ara per ara no és en el model de Corporació que tenim –que pot ser tot el millorable que vulguem- sinó en si aquest s'escapça i no pot seguir complint amb els seus objectius de compromís amb el país i la seva llengua i cultura.

L'allau de canals en espanyol i espanyolistes que han aterrat a casa nostra podria tenir el carrer molt més ample si el Govern redueix el nombre de canals en català, mentre que per altra banda es tallarien d'arrel els possibles acords de reciprocitat amb els governs valencià i balear.

TV3 havia aconseguit distanciar-se de la resta de televisions autonòmiques conscient del seu paper d'agent constructor de la realitat nacional, malgrat ser tractada com un canal autonòmic més. D'aquí el tancament de TV3 al País Valencià. Amb tot, i tal com desitja el PP, sembla que ara la intenció del Govern apunta cap a la direcció de relegar-la un cop més a l'àmbit autonòmic.

Lideratge malgrat la manca de finançament

TV3 havia aconseguit recuperar el lideratge que fins al 2010 ostentaven els dos grans grups privats espanyols, Mediaset i Antena 3. Això malgrat els ingressos, que han anat decreixent en els últims anys. Així, la darrera retallada anunciada pel Govern se suma a anteriors pressupostos decreixents i a la davallada dràstica de la publicitat, aguditzada per la crisi. Tant és així que el 2007 es recaptaven 140 milions d'euros, mentre que el 2011 se'n recaptaran 85 milions. Mentrestant, l'aportació pública ha passat dels 350 milions als 260 en només dos anys. En aquest context serà difícil mantenir el lideratge, tal com ha alertat Mònica Terribas, de manera que les privades –espanyoles i en espanyol- ho tindrien molt més fàcil per tornar a remuntar.

Retallada a TV3 però 2 milions al Grupo Godó

La retallada del pressupost a la CCMA contrasta amb la subvenció de dos milions d'euros que el Govern d'Artur Mas ha donat al Grupo Godó, màxim grup privat interessat en el debilitament de la televisió pública, tal com ha alertat el comitè d'empresa de TVC i la mateixa Terribas.

De fet divendres quan el portaveu del Govern, Francesc Homs, va donar a conèixer el pla d'ajust en el marc de la comissió de control de la CCMA, alguns grups de l'oposició li van retreure la subvenció al Grup Godó, un grup privat que capitanejat pel comte Godó, impulsa mitjans com La Vanguardia, 8TV o Rac1.

En aquest sentit, el diputat del PSC Joan Ferran va dir que "apujar els impostos o renunciar a pagar dos milions d'euros a la privada" podrien evitar unes mesures d'austeritat tan severes. La subvenció de dos milions d'euros també va ser criticada pel diputat d'ICV-EUiA Jordi Miralles, que va resumir la tasca de CiU al Govern: "Ajustaments, reducció i canals i iniciativa privada són els eixos de l'actuació del Govern".
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid