Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
CCMA
Revolta sindical i professional per la retallada a TVC

El comitè d'empresa de TV3 assegura que el Govern "ha travessat la línia vermella"

27/11/2011 Comunicació
La resposta a l'anunci del Govern d'aplicar retallades, també, a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) no s'ha fet esperar. Sindicats i grups de periodistes han carregat amb duresa contra la intenció manifestada divendres pel portaveu del Govern, Francesc Homs, de reduir en 40 milions el pressupost de l'ens per al 2012, quantitat que se sumarà als 50 milions que ja ha estalviat durant aquest any, i suprimir dos canals dels sis de TDT.

El comitè d'empresa de Televisió de Catalunya (TVC) denuncia que l'anunci d'aplicar ajustos "ha travessat la línia vermella" i ha assegurat que la retallada del 13% de l'aportació de la Generalitat als pressupostos "qüestiona el model, per més que assegurin garantir els llocs de treball".

De fet la qüestió dels llocs de treball ha estat matisada pels representants dels treballadors, ja que "no n'hi ha prou que el Govern ens garanteixi l'estabilitat de la plantilla" perquè "si es fan inviables econòmicament els nostres mitjans públics, el pas següent serà que es faci inviable el projecte, i per tant, afectarà la gent que el fem possible".

El comitè ha subscrit així les paraules de la directora de TV3, Mònica Terribas, que divendres –després de conèixer la mesura- va afirmar que "el contracte programa de futur no es correspon amb el model actual de TVC". I explícitament va admetre: "Aquest model de servei públic no és el meu". De fet, el model que defensa el va deixar clar en un article que va publicar l'11 d'octubre.

Segons el comitè, el Govern ha de decidir si vol mantenir el compromís amb els tres eixos de la CCMA: el país, la seva llengua i la cultura, "amb un model que ha aconseguit un grau important d'independència professionals i c om a motor de l indústria audiovisual catalana que s'ha catapultat a l'escena internacional.

Col·legi, sindicats i professionals


El Col•legi de Periodistes, així com el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB) i el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) han mostrat el seu rebuig al pla d'ajust presentat pel Govern.

El Col•legi ha expressat "la seva més ferma oposició" a les retallades i creu que "posa en qüestió el model de mitjans públics existent fins ara al nostre país". L'ens insisteix que la televisió i ràdio públiques "tenen un paper vital en la consolidació de la nostra cultura i de la llengua pròpia" i són "una garantia de tenir accés a una infromació plural, a la vegada que constitueixen un element fonamental per a la dinamització del sector de la producció audiovisual en llengua catalana".

En aquest sentit, rebutja l'ajust ja que segons remarca la CCMA "ja ha fet sacrificis" i adverteix que "unes retallades en el pressupost com les anunciades impediran que la CCMA acompleixi amb els seus objectius de servei públic". Per tot plegat, fa una crida "a tots els actors socials a fer sentir la seva veu en defensa d'un servei públic audiovisual" que veu "essencial pel país, la llengua, la pluralitat i la diversitat".

Pel Grup Bernils, l'ajust és "un duríssim cop al model de mitjans públics i de qualitat i alhora competitius en termes d'audiència". D'altra banda, creu que la possible eliminació de dos canals de TDT de què disposa la CCMA "és un greu error en un moment en què la llengua catalana ja és prou minoritària en el dial dels televisors catalans".

Respecte la retallada de 40 milions, assegura que "és del tot desproporcionada" i subratlla que "s'acumula a una reducció de 50 milions l'any passat", de manera que "en dos anys els mitjans audiovisuals públics hauran vist reduïda la seva capacitat d'actuació econòmica en prop del 25%". Aquesta reducció del pressupost "és incompatible amb mantenir els alts nivells de qualitat i rendibilitat sociocultural que han tingut en la darrera dècada", assenyala.

Ingerències governamentals

El Sindicat de Periodistes ha denunciat a més que "el Govern intenta dur endavant una reforma de la Llei de la CCMA que acaba amb el consens majoritari amb què es va elaborar l'actual i que pot retornar els mitjans de la Corporació a la dependència de la majoria governamental, obviant el seu caràcter públic". Una cosa que ja va dir també el Grup Barnils en el seu moment.

En aquest context, el SPC creu que "el Govern vol utilitzar el finançament de la CCMA per canviar, per la via dels fets, el model públic audiovisual contemplat en la llei vigent fins al punt que ha aconseguit que un grup parlamentari [ERC] li ofereixi retirar les esmenes, del tot justificades, a la proposta de contrareforma a canvi que es mantingui el pressupost previst de 300 milions".

En aquest estat de les coses, el sindicat conclou que "CiU potser vol tornar als orígens i seguir defensant els mitjans de la CCMA a canvi de controlar-los econòmicament i políticament". Això, diu, "seria un mal servei a la defensa d'uns mitjans públcis catalans forts, garantia de cohesió social i de normalització lingüística i cultural, que no faran aquesta funció amb un mal finançament ni sent controlats des del Govern i desvirtuant el seu caràcter públic".

Complicitat del Govern amb els grups privats

Tant el comitè com els grups professionals han coincidit a denunciar la complicitat manifesta del Govern amb els grups privats tal com ja va alertar Llibertat.cat el passat 12 d'octubre.

En aquest sentit, el comitè ha exigit al Govern que aclareixi "si la retallada obeeix a necessitats pressupostàries o als compromisos de la coalició que el sustenta amb els sectors mediàtics privats que des de fa anys ataquen la confiança que es fa el poble de Catalunya". En el seu comunicat de rebuig a les retallades el comitè posa noms i cognoms: "Parlem en concret del Grup Godó, que dissabte en el seu buc-insígnia, La Vanguardia, mentia descaradament i deliberadament sobre els sous dels treballadors de TV3".

Per tot plegat, el comitè avisa: "Vigilarem que no prevalguin les ambicions dels grups privats per sobre dels interessos de la ciutadania".

També el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB) i el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) han insistit amb aquest aspecte. Segons el Barnils, retallar TVC "suposa regalar espai als potents grups mediàtics privats que dominen el mercat espanyol i que troben en TVC i en la seva penetració social un fre al seu desig de repartir-se també el mercat català". A més, diu, "afeblir econòmicament el sistema pública català de comunicació suposa reduir l'oferta de continguts televisius en llengua catalana –no gaire àmplia- i colpejar urament la indústria audiovisual del nostre país, ja que TVC n'és el motor principal.

De la seva banda, el SPC assegura que l'"anunci del Govern, que segueix l'estela de les propostes del PP de tancar canals de televisió, amb l'argument populista de l'austeritat, pot ser interpretat com una escenificació per enviar un missatge positiu al clima interessat creat des de fa mesos per sectors polítics i mediàtics, de dins i de fora de Catalunya, que ignoren deliberadament els valors del servei públic i l'analitzen exclusivament des de la rendibilitat econòmica, menystenint la seva funció clau d'afavorir la cohesió social i la normalització lingüística i cultural".

"TV3lateva"

Arran dels perills que afronta TV3 s'ha creat una plataforma de suport als mitjans públics catalans, "TV3teva" pels atacs dels grups privats i ara de la retallada del Govern.

D'altra banda, la mobilització també s'ha fet sentir a la xarxa a través de les etiquetes de Twitter #volemTV3, #joTV3, #ambTV3 i #salvemTV3 treuen fum.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid