Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Contra TV3: El Grup Godó apunta, CiU dispara

La pressió dels grups mediàtics de capital privat contra els mitjans públics no és nova. Però amb la crisi s'ha fet aguda i visible, tot i que en un context de crisi els públics veuen minvar cada cop més els seus recursos i els privats veuen més favorable cap a ells el panorama mediàtic.

Abans que sigui massa tard, la directora de TV3, Mònica Terribas, ha decidit alçar la veu i denunciar públicament que els operadors privats "disfressen de crisi el seu intent d'esquerdar una eina de país i els valors que representa". I ho ha dit ara abans de "no caure en l'error de debilitar un servei públic que sempre ha estat compromès amb el país, la llengua, la pluralitat i la diversitat".

12/10/2011 10:20
L'alerta de Terribas fa temps que es fa sentir a Catalunya i prové de diverses bandes. D'una banda, la pressió arriba de la patronal de les televisions privades, la Unió de Televisions Comercials Associades (UTECA), que ha demanat un únic canal en espanyol i amb desconnexions "regionals" per a totes les comunitats autònomes. Així mateix, demanen que s'estengui a la resta de televisions públiques l'acció de TVE, que ha eliminat la publicitat comercial, fet que ha agradat les privades. Aquesta petició arriba amb l'adveniment d'una probable majoria absoluta del PP a l'Estat.
 

El Grup Godó apunta

godo3A nivell de Catalunya, els fets han parlat per si sols aquest dimarts, quan tots els diaris (també El Mundo, Público i l'ABC) menys La Vanguardia han publicat l'article de Terribas. Silenci revelador que treu a la llum alguns dels noms i cognoms de l'ofensiva contra TV3. Segons el web d'Escacc, La Vanguardia Digital sí que havia arribat a publicar l'article, però ha estat ràpidament fulminat, tal com revela Josep Maria Mainat a Twitter.

Per un costat, el silenci recorda que la campanya en contra de la televisió pública ve de lluny. En aquest sentit, cal destacar un article que el rotatiu va publicar el març de l'any passat titulat "És sostenible el model de TV3?" i en què es posicionava clarament afirmant que "mentre les audiències i ingressos van a la baixa, les despeses no paren d'augmentar en una televisió pública amb una estructura d'una altra època". El tema va ocupar el tema central del diari, que hi va dedicar el seu editorial i dues pàgines interiors amb dos articles intentant dinamitar TV3. 

Un article que volia ser aniquilador, que destacava el creixement de l'audiència de Telecinco a Catalunya i que contenia afirmacions com: "TV3 és la cadena autonòmica amb més pèrdues, més treballadors i major cost per treballadors". I és per prevenir atacs com aquest que Terribas adverteix: "Sense uns mitjans públics potents i compromesos deixem la potenciació de l'imaginari col·lectiu de la nostra societat, el mirall de qui som i com ens expliquem, en mans d'operadors privats que només busquen la rendibilitat econòmica, encara que sigui en detriment de la qualitat, del respecte a la intimitat i de la pluralitat de tot ordre".

L'article no va ser contestat per cap autoritat política, però sí pels professionals: Miquel Pairolí a El Punt hi dedicava un article, així com Media.cat amb "El Grup Godó posa TV3 en el punt de mira" i el col·lectiu Joan Creixell amb "La impunitat del Grup Godó: entre l'amnèsia i la ràbia".

Per un altre costat, destaca l'aposta del Grup Godó per intentar sense èxit fer repuntar la televisió privada de Catalunya, 8TV. En aquest context s'entén el fitxatge de tot menys econòmic de l'experiodista de TV3 i líder dels matins Josep Cuní. Pairolí també parlava de 8TV a l'article "Informació interessada".

CiU dispara    

duranllEs desconeix quan volia esperar Terribas a encendre les alarmes sobre l'ofensiva dels grups privats contra TV3. El que sí és cert és que l'article arriba l'endemà d'unes dures declaracions del candidat de CiU a les eleccions espanyoles, Josep Antoni Duran i Lleida, en què avançava o pronosticava que el Govern retallarà "i molt" TV3. Però les dades facilitades per la mateixa directora de l'ens canten per si soles, i és que l'aportació aprovada pel Parlament a la CCMA del 2010 era de 350 milions d'euros i el 2011, de 300, de manera que la contribució pública ha passat en molt poc temps d'uns 50 euros per ciutadà/any a 40.

En una entrevista a Punto Radio, preguntat per les retallades en la sanitat, Duran va dir dilluns que "d'on menys es retalla és de sanitat", malgrat admetre que és un sector sensible i que és el que ha generat més protestes. Però per exemplificar que les retallades no obliden ningú va afirmar: "També retallem de TV3 i es retallarà i molt de TV3".
 
El Grup Barnils alerta de l'increment del control polític
 

Paral·lelament, hi ha la reforma de la llei de la CCMA, que podria suposar, segons ha alertat el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB), "un increment del control polític i governamental sobre TV3 i Catalunya Ràdio". Per tot plegat, el Grup Barnils manifesta que té "seriosos dubtes" sobre l’objectiu real d’aquesta reforma de la Llei de la CCMA i avisa que "es trencaria l’esperit de la llei actual, aprovada a finals del 2007 per una àmplia majoria de la cambra catalana".

Tot això porta el president del Grup Barnils, David Bassa, a afirmar que "l'esbiaix informatiu que imposa el control governamental desgasta la credibilitat del mitjà que pot passar en un període cada cop més breu de temps del lideratge a la marginalitat. [...] El control resulta un suïcidi empresarial i social per al mitjà i un error estratègic per al govern o partit de torn".

En definitiva, tal com adverteixen els mateixos professionals, la reforma de la CCMA podria arribar a provocar a la llarga una pèrdua de lideratge; i a partir d'aquí els grups privats sí que tindrien via lliure per acabar d'apuntalar la seva ofensiva contra TV3.

 

Per saber-ne més:

TV3 denuncia les ànsies dels grups privats d'"esquerdar una eina de país"

 

Rànquings
  1. La CUP denuncia a Antifrau irregularitats de l’Hospital de Palamós
  2. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  3. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  4. La CACG es nega a canviar l'itinerari de la protesta antimonàrquica del proper dimecres
  5. Mobilització a Barcelona i Girona contra la turistificació
  6. Fa 6 anys de la mort d'Eva Serra i Puig, lluitadora independentista i historiadora
  7. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  8. La nació catalana, singularitat històrica
  9. “Cal protestar fins i tot quan no serveix de res” (Manuel de Pedrolo)
  10. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid