Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1935 Lluís Companys és traslladat a la presó Modelo de Madrid

Lluís Companys és traslladat del vaixell Uruguai (port de Barcelona) a la presó Modelo de Madrid

07/01/1935 Tal dia com avui

Tal dia com avui de 1935 Lluís Companys va ser traslladat del vaixell Uruguai (port de Barcelona) a la presó Modelo de Madrid. Companys havia estat empresonat pel govern republicà espanyol al vaixell-presó Uruguai poc després dels Fets del 6 d'octubre de 1934.  A Madrid fou jutjat pel Tribunal de Garanties Constitucionals i condemnat, amb tot el Govern català, a trenta anys de reclusió major. Posteriorment se'l traslladà al penal d'El Puerto de Santa María (Cadis).

A les pàgines 127 i128 del llibre de Joan Llarch 'La tràgica mort de Companys' (publicat a Barcelona el 1979) es transcriu el testimoni d'un Guàrdia d'Assalt que a principis de 1935 participava en un comboi que transportava or i diners del Banc d'Espanya. El testimoni explica que un dels camions del comboi es va avariar a Lleida i afegeix 'No sé com va ser però la població s'assabentà ràpidament de la detenció del comboi. A més, insòlitament s'escampà la notícia que en un dels cotxes blindats protegits per l'escorta armada portàvem detingut i en trasllat el President Companys. De seguida van arribar tot de persones que, silencioses, se'ns anaven acostant. Primer eren grups reduïts, però després a mesura que en venien més, els grups s'anaven fent nombrosos. Van arribar a ser unes tres-centes persones. Homes i també dones. Es mantenien distants, però en el seu mutisme es mostraven hostils a nosaltres...'. Aquesta anècdota on els lleidatans van confondre un comboi que transportava or i diners amb un comboi on es podia estar transportant pres el President Companys demostra l'impacte del trasllat de Companys a Madrid entre la població catalana del 1935.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid