Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Associacionisme
Presentació del llibre "El moviment coral dins el teixit social català"

La presentació sobre aquesta història del cant coral català i la seva funció social  10 de novembre serà dijous 10 de novembre, a les 7 de la tarda, al Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla de Catalunya, 10), Barcelona

07/11/2016 Cultura
Presentació del llibre "El moviment coral dins el teixit social català" Presentació del llibre "El moviment coral dins el teixit social català"

El proper 10 de novembre es realitzarà la presentació del llibre El moviment coral dins el teixit social català (Rafael Dalmau, 2016),  obra del periodista i gestor cultural Miquel—Lluís Muntané, que repassa l’estreta relació entre els grups corals i els avenços, l'organització i la cohesió social dels treballadors catalans. A la presentaió hi intervindran, a més de l’autor i l’editor: Joan Tudela, periodista, Pere Baltà, escriptor, i Cèsar Calmell, musicòleg

Muntané, que és també president de l’Associació de Crítics i Comentaristes Musicals en Llengua Catalana, en aquest llibre recull 150 anys d’història coral catalana en un assaig breu i pedagògic. L'obra parteix de la figura d'Anselm Clavé i dels Cors de Clavé fins als nostres dies, i en destaca la importància dels moviments i corrents culturals del moment, com els anys d'admiració per l'obra de Wagner o la importància per al catalanisme dels himnes i cançons com Els segadors (1892), El Cant de la senyera (1896) o La Santa Espina (1907), teixits en ambients de l'associacionisme dels cantaires.

L'autor d'aquest llibre analitza com Josep Anselm Clavé crea plataformes associatives com  “La Fraternidad” (1850), i es proposa apropar la cultura i la música a una classe treballadora que fins aleshores no hi podia accedir. Tal i com descriu un article publicat a Lliure i Millor de Guillem Carreras: "La burgesia catalana, conscient que les corals canalitzaven l’esperit republicà de bona part de la població, s’oposa al progressiu arrelament dels cantaires arreu del país. La llavor del moviment coral català, tanmateix, està molt ben plantada i no tardarà a germinar."

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid