Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Homenatge
Centenars de persones recorden Guillem Agulló a Burjassot

La lectura d'un manifest, la interpretació de "La Muixeranga", així com un sopar popular i un concert han composat els actes d'homenatge a Guillem Agulló 21 anys després del seu assassinat pels feixistes.

12/04/2014 Drets i Llibertats

Ahir divendres, 11 d'abril, uns centenars de persones es concentraren a la plaça de l'Ajuntament de Burjassot (Horta Nord) per retre homenatge a la memòria de Guillem Agulló i Salvador, jove antifeixista i independentista militant de Maulets assassinat pel feixista Pedro Cuevas a Montanejos, tot just fa 21 anys. La concentració es va iniciar amb la lectura d'un manifest per part dels organitzadors, en segon lloc es va donar pas a la interpretació de "La Muixeranga", per tancar l'acte els assistents marxaren en manifestació fins Ca Bassot a Benimaclet (València), local on es va realitzar un sopar popular i un concert amb A Ostia Limpia, grup de València amb sons d'street punk, Vae Victis, grup de rock des de la Safor, i Novus Ordo, rapcore també des de València.

La concentració, on també es trobava el pare de Guillem Agulló, enguany ha estat organitzada pel Col·lectiu Antifeixista de Burjassot i Ca Bassot.

Guillem Agulló

Guillem Agulló i Salvador (Burjassot, 1975 - Montanejos a l'Alt Millars, 11 d'abril de 1993) era un jove valencià, militant en moviments nacionalistes d'esquerres, que morí assassinat a mans d'un grup de militants de l'extrema dreta.

Concretament en Guillem militava a la seva mort al grup de l'esquerra independentista, Maulets de Burjassot (Horta).

La matinada de l'11 d'abril de 1993, Guillem Agulló va morir a Montanejos, a l'Alt Millars, assassinat d'una ganivetada, a mans d'un grup de joves. Nombroses organitzacions d'esquerres i independentistes van denunciar que el mòbil del crim havia estat polític, ja que els joves que van intervenir en l'assassinat eren coneguts per la seva ideologia nacionalista espanyola. Tots els partits polítics van condemnar els actes menys el PP i Unió Valenciana.

En el judici del cas, fet a Castelló de la Plana l'any 1995, el jutge condemnà un dels acusats, el confés i autor de les ganivetades Pedro Cuevas, a 14 anys de presó per homicidi i va absoldre la resta del grup. Pocs dies després, un dels acusats, Juan Manuel Sánchez, participà en una agressió amb navalla al barri del Carme de València. Dels 14 anys de condemna, Pedro Cuevas en complí 4 a presó, i, per a les eleccions municipals del 27 de maig de 2007 es presentà a les llistes del partit ultradretà Alianza Nacional en el número 4 per Xiva de Bunyol.

El judici fou controvertit, i originà força polèmica entre els mitjans de comunicació valencians. El jutge acceptà un estrany testimoni ‘X’, presentat per la defensa, que declarà sota secret. Maulets (organització on militava Guillem Agulló), que exercia l'acusació popular, es retirà del judici.

Anys després es continuà homenatjant-lo i quan es compliren deu i quinze anys de la seua mort hi hagueren diverses manifestacions. D'altra banda, diversos grups de música han anat fent cançons per a homenatjar-lo, com ara: "No sé què sent" (Feliu Ventura), "No tingues por" (Obrint Pas), "Company Guillem" (Opció k-95), "11 d'abril" (Greska), "11 d'abril del 93" (Odi) o "Soldats catalans" (Orgull Roig).

Valora
Rànquings
  1. La CUP denuncia a Antifrau irregularitats de l’Hospital de Palamós
  2. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  3. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  4. La CACG es nega a canviar l'itinerari de la protesta antimonàrquica del proper dimecres
  5. Mobilització a Barcelona i Girona contra la turistificació
  6. Fa 6 anys de la mort d'Eva Serra i Puig, lluitadora independentista i historiadora
  7. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  8. La nació catalana, singularitat històrica
  9. “Cal protestar fins i tot quan no serveix de res” (Manuel de Pedrolo)
  10. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid