Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Alliberament nacional
L'Aplec del Puig recorda Guillem Agulló i Estellés

El record a Guillem Agulló, el procés independentista al Principat i la Vaga d'ensenyament a les Illes centren els parlaments de la 54 edició de l'Aplec del Puig.

28/10/2013 Drets i Llibertats
Ahir es va celebrar el tradicional Aplec del Puig, celebrat a la localitat de l'Horta Nord que porta el mateix nom. L'Aplec d'enguany, que ja va per la seua 54 edició, homenatjava Guillem Agulló i Vicent Andrés Estellés. Com altres anys la tradicional convocatòria del PSAN, a la montanyeta de la “patà” concentra una part de l'independentisme valencià, mentre que a l'explanada del monestir el Bloc Nacionalista Valencià, ara dins la Coalició Compromís, també ha celebrat la seua convocatòria. 

Enguany l'Aplec independentista que portava per lema “Ara, Independència”, va reunir unes 250 persones i va contar amb l'actuació musical d'Andreu Valor, com també amb els parlaments de Guillem Agulló i Carme Salvador, pel vint aniversari de l'assassinat del seu fill, Guillem Agulló. Maria Antònia Font, membre de l'STEI i d'Enllaçats per la Llengua, Jaume Marfan, vicepresident de l'ANC, Núria Cadenes, com a presidenta de SI i Josep Guia, històric dirigent del PSAN.

Carme Salvador i Guillem Agulló

En el seu parlament la mare de Guillem Agulló, Carme Salvador, van incidir sobre que tot i la mort del seu fill, veuen amb satisfacció que hui per hui hi ha milers de persones, “milers de Guillems” que treballen des del carrer per la reivindicació dels drets nacionals i socials tot i que ens furtaren la seua presència, a l'igual que foren moltes les que mostraren la seua solidaritat durant el judici del seu assassí material, Pedro Cuevas, i hagueren de patir les càrregues policials i un judici que al capdavall va esdevindre una pantomima. També van denunciar la convivència entre les forces de seguretat de l'Estat i els feixistes.

Per la seua banda, Guillem Agulló, va reafirmar la necessitat de “lliurar-nos d'Espanya”, com també va fer referència a que viuen aquest vint aniversari des del dolor però també des de la satisfacció de veure que cada dia hi ha més persones, especialment joves, que com el seu fill defensaven la justícia nacional i social. Agulló també ha encoratjat els seguidors de l'acte a seguir endavant amb la lluita.

Maria Antònia Font

Des de les Illes, Mª Antònia ha fet un resum de la situació que s'està vivint al territori sota el govern de Bauzá i després de la vaga general indefinida de l'ensenyament. Ha denunciat els atacs que per part del PP està patint la llengua i cultura pròpies, el sistema sanitari, i finalment, l'educació.

Ha denunciat també que dins d'aquesta estratègia es troba el tancament de Ràdio Televisió de Mallorca, o la imposició del TIL després de la consulta on l'any passat el 87 % de pares i mares triaren el català com a llengua vehicular per educar els seus fills i filles, de fet, enguany la xifra puja fins al 90 %.

Segons Maria Antònia, portar avant la vaga indefinida ha estat possible perquè tota la comunitat educativa ha estat unida i perquè s'ha vinculat a altres lluites. Segons Font, el govern de les Illes, amb la imposició del TIL, pretén que aquestes siguen “el laboratori de proves de la LOMQE”.

Per últim, s'ha referit a la solidaritat rebuda des de nombroses entitats del País Valencià, que han contribuint mitjançant actes a València, concentracions per tot el País Valencià o aportant econòmicament a la caixa de resistència.

Jaume Marfany

Al seu torn, el vicepresident de l'ANC ha fet reivindicació de la necessitat de la vertebració de la nació catalana sencera, i que tot i que una part de la nació té la possibilitat de “marxar”, no vol dir que aquest siga el final. Marfany també ha anomenat les campanyes que està duent a terme la seua entitat i ha nomenat la declaració unilateral d'independència del Principat de Catalunya com a una demanda que l'ANC podria fer a la Generalitat de Catalunya, davant l'immobilisme del govern espanyol.
També ha manifestat que la independència no és ni de lluny el final del camí, si no el principi per aconseguir un país més just i que done pas a una sèrie de canvis per la millor de les condicions de vida de la gran majoria. Finalment, Jaume Marfany ha volgut fer un homenatge a totes les persones que han lluitat per les llibertats nacionals durant més de 300 anys i que han patit la persecució, i fins i tot han trobat la mort, ja que, segons Marfany, “gràcies a totes elles som hui on som i tenim a tocar una part dels nostres objectius”.

Núria Cadenes

La presidenta de SI, ha volgut recordar els perills que pot tindre el procés independentista al Principat, ja que sembla que “algunes formacions polítiques sempre tenen excusa per no tirar endavant”. També ha nomenat la necessitat de seguir un full de ruta pel que fa a la independència del Principat i ha cridat a superar la indecisió i els possibles dubtes que això puga generar al mateix Principat.

Josep Guia

Per concloure els parlaments, el dirigent del PSAN ha fet referència als “ridículs” que està fent l'Estat espanyol pel que fa a la derogació de l'anomenada “doctrina Parot” per part del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg, així com el fiasco de les Olimpíades de Madrid, i d'altres.

Guia ha fet referència també a la necessitat de recòrrer al feixisme que té Espanya per tal de mantindre's, i ha nomenat que una de les raons per les quals hem de construir un nou Estat és precisament per “lliurar-nos del llast franquista”. Finalment, Guia també ha fet referència a que malgrat tot, avancem.

La interpretació de “la Muixeranga”, el “Cant dels Segadors” i “la Internacional” va posar fi a l'acte polític, donant lloc a un dinar popular a la mateixa muntanyeta. I l'actuació del cantautor de Cocentaina, Andreu Valor. L'Aplec del Puig també ha tingut un record per a Xavier Romeu, intel·lectual destacat de l'independentisme i membre del PSAN que es morí d'un accident de trànsit el 1983, ara fa trenta anys.

L'Aplec del Puig

L'Aplec del Puig es desenvolupa en aquest municipi de l'Horta, considerat la porta de València, perquè s'hi va lliurar la batalla del Puig entre les forces cristianes i musulmanes, just abans de l'entrada a la ciutat del rei Jaume I el 1238. L'Aplec és una tradició de dècades del valencianisme que el va començar a fer en la dictadura i que ha quedat glossat en la coneguda cançó del grup Al Tall 'Darrer diumenge d'octubre'

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid