Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
IRLANDA
La tradició irlandesa de negar la mà a la Reina

L'any 2009 l'estrella de l'equip de rugby d'Irlanda Ronan O'Gara es va negar a donar la mà a la Reina Isabel II ja que ha estat un deure tradicional dels homes de Cork mantenir les mans a les butxaques davant l'autoritat britànica

25/02/2014 Internacional
L'any 2009 la Selecció irlandesa de rugbi, flamant campiona del Torneig Sis Nacions (Grand Slam inclòs), va ser rebuda per la Reina Isabel II durant la seva visita a Belfast i l'estrella de l'equip Ronan O'Gara va mostrar els seus respectes a la reina britànica a la manera irlandesa: amb les mans a les butxaques.

S'ha de tenir en compte que en la selecció nacional de rugbi és l'única selecció nacional d'Irlanda que està unificada. Les seleccions dels altres esports estan separades per Estats (per exemple, hi ha una selecció de futbol d'Irlanda del Nord i una selecció d'Eire). Com que el rugbi és un esport "tradicionalment protestant" abans dels partits normalment no canten l'himne d'Irlanda (com es fa al futbol) sinó un himne propi (més "neutral" políticament), de fet l'himne de la República d'Irlanda (A Soldiers song) era l'himme dels grups armats independentistes (a vegades la selecció de rugbi canta els dos himnes un darrere l'altre tot i que algun jugador protestant no canta el "Soliders Song"). Així doncs, el gest de Roman O'Gara de no donar la mà a la reina va ser fet  davant de jugadors que eren tant de la República d'Irlanda com de l'Úlster (per això, els herois del rugbi van ser rebuts tant per la presidenta de la República d'Irlanda Mary McAleese com per Sa Graciosa Majestat). Com es pot veure a la fotografia un parell de jugadors no aproven el gest de Roman O'Gara i això possiblement és degut a que algun d'ells és protestant (ja sigui del sud o del nord d'Irlanda).

Però Roman O'Gara és de Cork, i ha estat un deure tradicional dels homes de Cork mantenir les mans a les butxaques davant l'autoritat britànica des de desembre de 1920. L'1 de desembre de 1920 la Divisió Auxiliar de la Reial Policia Irlandesa (RIC), al Castell de Macroom va ordenar "que tots els habitants masculins de Macroom i tots els homes que passessin per Macroom no apareguessin en públic amb les mans a les butxaques. Qualsevol home que infringís aquesta ordre podria ser disparat". Així que O'Gara quan es va negar a donar la mà a la reina va ser molt desobedient amb les ordres angleses i molt respectuós de les tradicions irlandeses.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid