Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Repressió
Presó per a un dels antifeixistes detinguts dimarts

Cinc dels sis detinguts han sortit en llibertat amb càrrecs

31/01/2014 Drets i Llibertats

El jutjat ha decretat presó preventiva sense fiança per a un dels sis antifeixistes que van ser detinguts dimarts passat en el marc d'una operació policial contra la suposada agressió a un grup de neonazis el passat 12 d'octubre. Pretext que va servir als neonazis per amenaçar, fins i tot de mort, un fotoperiodista.

El dispositiu, originat arran d'una denúncia del grup d'extrema dreta España en Marcha, també va comportar l'escorcoll durant 10 hores del centre social ocupat Can Vies per part d'un desplegament de fins a 200 mossos d'esquadra que van esbotzar les portes de l'edifici -seu de moltes entitats i col·lectius del barri de Sants de Barcelona- i van arribar fins i tot a requisar l'arxiu periodístic del periòdic popular La Burxa.

Els sis detinguts, que són militants antifeixistes i de l'Esquerra Independentista, han declarat aquest divendres al matí a la Ciutat de la Justícia. La fiscalia demanava presó preventiva per a dos dels arrestats, extrem que finalment haurà d'afrontar un d'ells. Els altres cinc han sortit en llibertat amb càrrecs. Immediatament, l'alerta s'ha difós per les xarxes socials a través de l'etiqueta #LlibertatFelix. Desenes de persones s'han acostat al recinte judicial per mostrar el seu suport cap als antifeixistes.

L'informe policial oculta el tarannà feixista dels suposats agredits

El jove empresonat és un militant antifeixista veí de Barcelona que aquesta nit ja dormirà a la presó Model per demà traslladar-se a Brians. L'informe policial que ha servit per practicar les detencions atribueix als sis encausats la participació en la baralla amb uns feixistes al barri de Sants i presenta els neonazis com a simples usuaris d’una terrassa d’un bar i no diu res de les proclames, amenaces i provocacions xenòfobes i anticatalanes que van proferir durant el dia.

Tot i que els mateixos Mossos van qualificar de lleus les lesions dels feixistes el dia següent de la baralla, els joves estan imputats de diversos delictes de lesions, quatre delictes d’integritat moral amb l’agreujant d’acció en grup i d’abús, de disfressa i de discriminació per raons d’ideologia. I a més, un delicte de danys per desperfectes. Malgrat que hi ha sis detinguts els Mossos fixen en quinze les persones que haurien participat en la batuda.

La mateixa jutgessa que va permetre la manifestació falangista d'Arenys

L'entrada a Can Vies va estar autoritzada per Pilar Rovira del Canto, titular del jutjat d'instrucció número 19 de Barcelona, la mateixa jutgessa que va permetre la manifestació de la Falange a Arenys de Munt, el 13 de setembre del 2009. L'escorcoll es va produir amb l'excusa de cercar proves de la suposada agressió contra feixistes.

Per a decretar presó preventiva al jove antifeixista, la jutgessa ha fet cas a la petició fiscal pel fet que Fèlix té una altra causa en curs, que no antecedents, pendent de ser jutjada per una altra acció de rebuig al feixisme.

Rovira és a més la germana del també famós jutge Enrique Rovira del Canto, amb passat a la magistratura militar i que empresonà un independentista de Terrassa, en Franki, per haver esquinçat una bandera espanyola durant la festa major.

Suport de l'Esquerra Independentista

L'Esquerra Independentista s'ha abocat a denunciar les detencions i l'operació policial contra Can Vies. El SEPC i Arran han mostrat el seu suport als detinguts i la COS ha difós un comunicat on exigeix la llibertat i la retirada dels càrrecs als antifeixistes i la depuració de l'aparell judicial de l'Estat.

El diputat de la CUP Quim Arrufat va denunciar a la concentració de suport celebrada ahir a Vilanova les formes, els motius i l'actuació dels Mossos. De la seva banda, el diputat David Fernàndez ha afirmat a la Comissió d'Interior del Parlament que "el que va viure el barri de Sants és un autèntic estat d'excepció".

La concentració de Vilanova va servir per donar suport a un veí de la població, en Karim, militant d'Endavant (OSAN) i un dels detinguts que han quedat amb llibertat en càrrecs.  En Karim està pendent del judici que s’hagi de fer en els propers mesos tot i que se li han aplicat mesures cautelars com no poder participar en manifestacions i actes reivindicatius al carrer a cap indret de Catalunya. Els cinc alliberats estan obligats a personar-se als jutjats un cop per setmana i a no atansar-se a les suposades víctimes.

"A sobre dels moviments socials però lluny del feixisme"

L'organització antirepressiva Alerta Solidària ha denunciat que la Divisió d'Informació dels Mossos d'Esquadra van voler vincular els detinguts amb el CSA Can Vies "per criminalitzar aquest espai i poder preparar l’imminent desallotjament del centre", que es pot produir en qualsevol moment per una resolució del Tribunal Suprem.

Per Alerta, els Mossos han demostrat "estar tant a sobre dels moviments socials com lluny d’actuar contra el feixisme que campa impunement". A més, critica CiU i ERC per permetre que s'actuï contra "aquells que els critiquem i treballem per una alternativa social".

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid