Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Violència feixista
Solidaritat absoluta amb Jordi Borràs, el fotoperiodista amenaçat de mort pels espanyolistes

Les amenaces de mort per part de grups ultres contra el fotoperiodista Jordi Borràs han generat una resposta de solidaritat provinent de molts àmbits de la societat catalana

17/10/2013 Drets i Llibertats

Periodistes, representants polítics, associacions, col·lectius, i una incomptable quantitat de persones han mostrat el seu suport amb el periodista, especialment a les xarxes socials. Ahir es va conèixer la notícia i la majoria dels mitjans catalans se n'han fet ressò i han mostrat la reprovació absoluta cap a aquestes amenaces.

Entre aquestes mostres de solidaritat destaca el ràpid posicionament de mitjans com Nació Digital, especialment per part del seu director, Salvador Cot; Vilaweb, La Directa o el Nou9.cat del Vallès Oriental. També d'altres àmbits, com l'editorial basca Txalaparta. Aquest posicionament ha estat  molt ràpid per part del Grup Barnils, que ha condemnat les amenaces al fotògraf. Representants polítics com la vicepresidenta de la Generalitat de la CAC, Joana Ortega, o el diputat David Fernàndez, de la CUP-AE, també s'han afegit a aquesta mostra de suport al fotoperiodista amenaçat.

 

Amenaces de mort

Les amenaces d’agressions i de mort es van començar a enviar a Borràs el diumenge a la nit, a través de Twitter, i durant les hores posteriors van anar augmentant. A través d’una entrada al seu bloc Jordi Borràs va denunciar els fets i va informar que ja havia tramitat una denúncia.

Borràs va deixar escrit ahir al seu bloc “en les últimes 72 hores no he parat de rebre amenaces gravíssimes a través de diferents xarxes socials i comentaris de portals digitals. A hores d’ara, diverses desenes de persones m’estan amenaçant públicament d’apallissar-me, matar-me i exhibir les fotografies de com em quedi la cara un cop hagi rebut la seva visita. No tinc paraules per definir el que he arribat a llegir”.

Les amenaces escrites a les xarxes socials i webs de l’extrema dreta espanyola assenyalen a Borràs com a "responsable" d’una baralla entre diverses persones que hi va haver el 12 d’octubre a Barcelona. Es tracta d'una represàlia contra el fotògraf pel fet d'haver cobert la informació gràfica d'actes feixistes, en què aquests grups ultres i espanyolistes queden retratats pels seus vincles i els seus antecedents violents.

El passat 12 d'octubre Borràs va estar treballant per diari digital Nació Digital, cobrint les mobilitzacions espanyolistes a Barcelona. El tuit que va enviar Borràs, que alguns mitjans de l'Estat han qualificat de col·laboració amb els antifeixistes que van repel·lir els grups ultres, advertia de la persencia de grups feixistes en alguns carrers de Sants i recomanava "anar amb compte", donat que aquests individus acomstumen a anar de "cacera." Borràs va informar a la seva piulada que a la Carretera de la Bordeta hi havia grups de feixistes, provinents la manifestació i concentració d'España en Marcha.

 

Una denúncia "Per dignitat, per deontologia i per no tolerar amenaces del feixisme"

Borràs ha explicat que ha tramitat una denúncia contra les amenaces de mort, amb el suport de diversos periodistes i el mitjà pel que treballa: “He cregut oportú i absolutament necessari que havia de denunciar aquests fets. I ho he fet sent conscient dels maldecaps que em pot portar. Els camins de la justícia són lents i tortuosos però a voltes imprescindibles. Per dignitat, per deontologia i perquè no penso tolerar ni una sola amenaça més del feixisme que tants anys després del canvi de règim, encara impregna indubtablement la nostra societat. He decidit trencar el silenci que sempre ha imperat en aquest bloc on hi penjo les meves fotografies, il·lustrades, senzillament, per austers peus de foto. Avui trenco el silenci i ho faig perquè el dia de demà pugui agafar la càmera amb el pols ferm i amb més força que mai per seguir enfocant, de forma precisa, les injustícies d’aquest país."

A hores d'ara es desconeix si aquestes amenaces de mort, provinents dels mateixos grups que van assaltar el Centre Cultural Blanquerna a Madrid el passat 11 de Setembre, han estat investigades pels jutjats o per algun cos policíac.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid