Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Estelada
Barcelona dedica una plaça a Vicenç A. Ballester, creador de l'estelada

La placa, amb un acte institucional, s'ha col·locat en el 75è aniversari de la mort d'aquest barceloní, creador de la bandera independentista del triangle i l'estel

18/01/2014 Política

La placeta annexa al passeig de Lluís Companys on comença el carrer del Comerç portarà des d'ara el nom del creador de l'estelada, Vicenç Albert Ballester. Avui dissabte s'ha destapat la placa amb la nova denominació. La Comissió del Centenari de la Bandera Estelada hi ha anunciat la seva dissolució, un cop assolit aquest objectiu.

L'acte ha estat organitzat per la Comissió del Centenari de la Bandera Estelada, al barri de la Ribera, al districte de Ciutat Vella.

La placa s'ha col·locat en el 75è aniversari de la mort d'aquest barceloní, creador de la bandera independentista del triangle i l'estel, coneguda popularment com l'Estelada i servirà de tancament del cicle que van iniciar el 1938 els amics de Ballester, i el 1985 els seus biògrafs, que acordaren amb l'ajuntament de la ciutat la designació d'un vial dedicat a l'editor catalanista.

Aquest acte ha estat anunciat com el darrer que realitzarà l'entitat organitzadora dels actes del centenari de l'Estelada iniciats el 2008 i fins l'actualitat. Els organitzadors han apuntat que els actes es clouen enguany perquè es tractarà de l'any "en què es pot dir que s'haurà assolit una demanda històrica del catalanisme polític."

Reconeixement insitucional

A l'acte han participat el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, i la regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, que han recordat Ballester com "un insubornable català” molt compromès amb “el ple reconeixement de la personalitat nacional de Catalunya." Per una altra banada la regidora del districte s’ha referit especialment al lloc de la Ribera triat per posar el nom de Vicenç Albert Ballester: "un espai al costat de llocs carregats de simbolisme per la ciutat i el país, a prop del Parlament de Catalunya, al costat d’El Born Centre Cultural, i a tocar del passeig que porta el nom del president Companys."

El nom de Vicenç Albert Ballester per aquesta  part de la plaça es va aprovar al plenari del Districte de Ciutat Vella del 4 de juliol de 2013, amb els vots dels consellers de CiU, ICV-EUiA i UxB (ERC+DCat+RCat).

Segons indica la notícia de btv.cat la consellera socialista Carolina Pallès va argumentar la seva oposició a la dedicatòria a Bastester en aquesta plaça pel fet que "el nom de tot aquest espai era, des de l’any 1942, la placeta del Comerç. Impossible de demostrar, atès que ningú fins ara tenia fixada l’adreça en aquell racó de la placeta, perquè l’únic edifici que hi dóna, el dels jutjats, tenia l’entrada pel mateix passeig de Lluís Companys."

Valora
Rànquings
  1. “Escrits en llibertat” de Joan Rocamora
  2. Tuïr acollirà la tercera Trobada sense Fronteres
  3. La llengua de la Franja de Ponent
  4. Cerdanyola recorda a Txiki
  5. Daniel Cardona i el 6 d'Octubre a Sant Just Desvern
  6. Èxit de participació en la mobilització per a reobrir un tram entre la platja de Garbet i el poble de Colera.
  7. El Ple de Fornells de la Selva rebutja la moció d’Independents per Fornells per instal·lar fotografies de l’1 d’octubre de 2017 a la sala de plens
  8. Decidim denuncia la situació colonial del Pais València
  9. L'ANC reivindica a la plaça Sant Jaume el valor revolucionari del Primer d'Octubre
  10. 174 entitats europees demanen a Sánchez la suspensió de la Llei Rovira
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid