Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Territori
L'Ajuntament de Banyoles s'omple per rebutjar l'aprovació del pla de Sota Monestir

Una insòlita sala de plens plena de gom a gom i amb gent dempeus va rebre l'aprovació d'un pla que comportarà la desaparició del 80% dels horts que queden actualment a Banyoles

26/06/2012 Política

La sala de plens de l'Ajuntament de Banyoles es va omplir dilluns a la nit de gom a gom de veïns per rebutjar l'aprovació de l'avantprojecte que preveu la urbanització de l'última gran zona verda del centre de la ciutat, Sota Monestir. Una pla aprovat amb els únics vots de CiU -amb majoria absoluta- que comportarà la desaparició del 80% dels horts que queden actualment a Banyoles. Junts per Banyoles (ERC) es va abstenir, mentre que la CUP i ICV hi van votar en contra.

CiU va mantenir la seva postura a favor del totxo tot i la pressió popular que rebutja el pla i que s'ha organitzat per defensar el darrer espai verd no urbanitzat que li queda a Banyoles. Multitud de veïns es van concentrar abans del ple a davant de l'Ajuntament per llegir un manifest on "Salvem Sotamonestir" alerta que el projecte "suposarà la destrucció d’un dels espais més emblemàtics de la nostra ciutat".

La protesta, però, es va traslladar a dins de la sala de plens -plena a vessa i amb gent dempeus-, i es va fer sentir durant tot el debat, que es va allargar durant dues hores. Els veïns van fer sentir en nombroses ocasions el seu malestar contra CiU mentre aplaudien les intervencions dels membres de l'oposició. Enmig del públic també hi havia dos policies locals vestits de carrer.

No hi ha més preguntes

En un clar gest d'autoritarisme, l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, va ordenar aixecar la sessió sense deixar que els veïns acabessin les seves preguntes, al final del ple. Va deixar formular només cinc preguntes, fet que es va traduir en crits de protesta.

Un dels ciutadans que sí va poder fer valer el seu dret en el torn de precs i preguntes va demanar a Noguer més detalls sobre les retribucions que percep pels seus càrrecs i dels seus interessos com a membre del Consell d'Administració de CaixaBank, una qüestió que Noguer va eludir, limitant-se a explicar que el seu sou públic el paga la Diputació de Girona.

La CUP i ICV, en contra

El projecte d'urbanització de Sota Monestir divideix la zona en tres àmbits i dos grans eixos viaris, amb la preservació de 12 hectàrees d'hortes a la zona nord i la previsió d'uns 600 nous habitatges. En la seva intervenció, el regidor de la CUP Ferriol Masó va demanar que s'aparqués el pla tenint en compte que a Banyoles hi ha més d'un miler d'habitatges buits.

Tant la CUP com ICV es van mostrar molt crítics amb el projecte d'urbanització de Sota Monestir i van insistir que s'hauria d'elaborar en paral·lel al Pla General, a més de criticar la manca d'un procés participatiu real.

Masó va reclamar un procés de participació "real" i una consulta popular. A més, va defensar la conversió de la zona en sòl rústic, la promoció de l'agricultura local i de proximitat i la conservació del patrimoni històric i paisatgístic. Masó va dir que era un error qualificar l'espai com un "buit urbà", va criticar una manca de visió de ciutat i també va reclamar el pla especial de recs. A més, va qualificar el projecte de "desproporcionat" tenint en compte els prop de 1.500 habitatges buits o pendents de vendre o construir a la ciutat i altres zones pendents d'urbanitzar com Can Juncà.

De la seva banda, el portaveu d'ICV, Joan Luengo, va titllar el model de "destructiu, irracional i sense lògica" i va demanar que s'aturés el planejament de Sota Monestir i que se celebrés una nova sessió participativa i una consulta popular.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid