Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Defensa del territori
El ple banyolí viurà avui un clam per salvar Sota Monestir

L'avantprojecte impulsat per CiU comporta la desaparició del 80% dels horts que queden actualment a Banyoles

25/06/2012 Territori

El ple municipal de l'Ajuntament de Banyoles, que se celebra avui, viurà un clam a favor de Sota Monestir davant l'aprovació de l'avantprojecte que preveu la urbanització de l'última gran zona verda del centre de la ciutat. Una pla impulsat per CiU -amb majoria absoluta- que comporta la desaparició del 80% dels horts que queden actualment a Banyoles.

La plataforma ciutadana "Salvem Sotamonestir" ha convocat una protesta a tres quarts de vuit del vespre davant l'Ajuntmant per llegir un manifest i assistir al ple. "Podeu portar tomates, patates, cols, pastanagues, cistells, barrets de palla... i preparar preguntes per als polítics. Ara sí que ens hauran d'escoltar!", avisa.

La zona de Sotamonestir, entre els barris de Can Puig, Canaleta, Mas Palau i el Barri Vell, és probablement el darrer espai verd no urbanitzat que li queda a Banyoles. En aquesta àrea s’hi ha preservat, al llarg dels segles, un conjunt d’horts, recs i molins medievals únic a Catalunya, i també un paisatge respectuós just al costat del Monestir. L’Ajuntament de Banyoles, tanmateix, s’ha proposat urbanitzar aquesta zona amb uns criteris que, assegura la plataforma "suposarien la destrucció d’un dels espais més emblemàtics de la nostra ciutat".

L’Ajuntament ha previst, en la major part de la zona, la construcció de cases, blocs de pisos i vials asfaltats. La Plataforma Salvem Sotamonestir és la suma de diferents persones i col·lectius de Banyoles amb sensibilitats diverses que té com a objectiu la preservació i ordenació digna d’aquest espai i reivindica que els valors paisatgístics, ambientals, de patrimoni històric, culturals i socials prevalguin per sobre dels estrictament especulatius.

Per això anima la ciutdania a donar-hi suport i a demanar "un procés de participació real i eficient, si cal, amb una consulta popular" i insta l’Ajuntament de Banyoles a rectificar la seva proposta en benefici de tots el ciutadans.

Suport de la CUP

Des que es va iniciar el procés de modificació puntual de la zona de Sotamonestir la CUP, que dóna suport a la plataforma ciutadana, ha deixat clara la seva postura envers el projecte del consistori i l'opinió que li mereix el procés “participatiu” endegat per CiU. Així, anima els banyolins a assistir al ple per tal de fer escoltar la seva opinió a l'Ajuntament.

La CUP recalca que Sota monestir "és l’última gran zona verda que queda dins la trama urbana i, per tant, és de gran valor estratègic per l’ordenació de la ciutat i per definir el model de ciutat que volem de cares al futur". Així, remarca que "conté la part més ben conservada de la xarxa de recs i horts que caracteritzava Banyoles i està directament vinculada al monestir de Sant Esteve, que donà origen a la ciutat".

A més destaca que la quantitat d’habitatges buits actualment a Banyoles (més de 1000, pel cap baix), la disponibilitat d’altres zones de sòl urbanitzable al municipi i les actuals previsions a la baixa del creixement demogràfic "fa totalment innecessària la construcció de més habitatge a sota monestir". Per tant, creu que "caldria replantejar la quantitat de sòl qualificat com a urbanitzable a sota monestir i la construcció potencial de més de 500 nous habitatges a costa del nostre patrimoni".

La CUP apost aper fer una ordenació que tingui en compte el conjunt de la ciutat i les seves necessitats a través d'un estudi de mobilitat i amb el Pla Especial dels Recs i el Pla Local d’Habitatge sobre la taula i, sobretot, diu, "tenint en compte l’opinió dels ciutadans i ciutadanes, amb un procés de participació obert i treballat i no únicament amb sessions informatives per cobrir l’expedient".

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid