Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Hortes
CiU posa en perill "l'últim reducte d'espai lliure" de Banyoles

Les hortes de Banyoles podrien desaparèixer si s'aplica el pla urbanístic que preveu l'Ajuntament, amb majoria absoluta de CiU - "Tenen els dies comptats", alerta la CUP

27/01/2014
El pla d'ordenació que l'Ajuntament de Banyoles ha posat sobre la taula per modificar la zona de sota monestir de Banyoles podria posar en perill “l’últim reducte d’espai lliure que queda dins el nucli urbà i una de les poques zones on encara es conserva la xarxa de recs i horts que caracteritzava la ciutat”.

La CUP, que va prioritzar en el seu programa electoral la protecció de les hortes de sota monestir, ha alertat així de la "febre pel creixement", que "sembla que encara té adeptes i no hi ha lloc per la calma, la reflexió i la mesura". Segons explica, les hortes de Banyoles "tenen els dies comptats" són “un espai que ha aconseguit sobreviure a l’afany constructor dels últims anys, però que té els dies comptats”.

En concret, denuncia que el pla “no desclassifica la zona d’hortes i únicament salva una petita àrea que alhora es veurà dividida per la carretera que ha d’unir Canaletes amb la Farga”. D’aquesta manera, el projecte “no salva les hortes”, diu, “ni frena la construcció d’habitatges” sinó que “assenta les bases per la urbanització massiva d’una zona agrícola emblemàtica”. Al contrari, adverteix que “deixa espai per a ubicar-hi més de 600 habitatges de nova construcció”. Per tot plegat, consideren que el pla “no és valent per canviar de paradigma sinó que continua amb el mateix estil d’ordenació urbanística dels últims anys”.

Fals procés participatiu

La CUP critica un procés participatiu que considera “erràtic” perquè “tot i que properament es faran unes sessions informatives per explicar el projecte i escoltar les opinions dels veíns, el pla ja està fet”. En aquest sentit, assegura que no s’hi podran fer grans esmenes.

Alternatives que protegeixin les hortes

Per la CUP, l’assignació de les àrees urbanitzables s’ha de fer tenint en compte no només les capacitats del sòl sinó la capacitat total del municipi, els habitatges buits existents -que subratlla que són més d’un miler- i les previsions de necessitat d’habitatge. En aquest sentit, considera que l’ordenació d’una zona clau com la de sota monestir s’ha de fer dins del procés d’elaboració del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), de tal manera que no es perdi la relació d’aquesta àrea amb la resta de municipi; i que les seves determinacions finals han de sortir d’un procés de participació pública que reculli les diverses opinions dels ciutadans.

La CUP aposta per convertir la zona de sota monestir en “un espai verd, però alhora productiu, per tal de conservar la xarxa de recs i horts, recuperar la relació entre consumidor i productor i fomentar l'agricultura ecològica i el respecte per l'entorn”.

La CUP anima a participar a les jornades informatives

La CUP se suma a lss reivindicacions de Limnos i de la Plataforma en defensa horts i els recs. Al seu torn, anima a participar a les jornades informatives per tal de fomentar la participació i “evitar la urbanització massiva innecessària d’aquesta zona agrícola emblemàtica”.

Limnos posa l'alerta

L’entitat ecologista del Pla de l’Estany Limnos ha alertat que el planejament urbanístic de la zona de Sota Monestir de Banyoles preveu "un creixement urbanístic excessiu", d'uns 700 habitatges, i en aquest sentit ha demanat que es protegeixi la zona d’hortes que té el sector. Limnos aposta per convertir la zona en el "pulmó verd" de la ciutat i lamenta per tant que el planejament creï poques zones verdes al voltant dels recs i els molins.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid