Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Més de 170 organitzacions ciutadanes de tot l’estat espanyol presenten un manifest per denunciar la creixent militarització a la UE i la instauració d’un discurs bel·licista.
23/05/2024 Drets i Llibertats

Avui dijous 23 de maig a quarts d’1, davant la Delegación del Ministerio de Defensa, al Portal de la Pau de Barcelona, més de 170 organitzacions ciutadanes han presentat el manifest “No la militarització i no a la guerra. Per una Europa de la distensió, la pau i la seguretat compartida”. Ha estat llegit per una desena dels representants de diversos col·lectius i moviments.

A la vigília de l’inici de campanya de les eleccions europees 2024, grans organitzacions, importants coordinadores i desenes d’entitats referents, que apleguen entre totes elles centenars de col·lectius i milers de persones associades, han constatat que:

La història ens ensenya que els moments de militarització sempre són el preludi de la guerra, i per ella fa anys que van preparant el marc de justificació. El 2014, els països de l'OTAN van acordar incrementar els pressupostos de defensa fins al 2% del PIB. Des de la UE s'ha impulsat la por a una possible invasió de Rússia a Europa perquè la població doni suport a la seva política de rearmament i militarització. La despresa militar europea del 2023 ha pujat a un total de 374.000 milions €, la segona més gran del món, només per darrere dels Estats Units, i gairebé 4 vegades la de Rússia (100.000 milions €).

La Unió Europea està aplicant una absurda Política de Dissuasió Militar: vol mostrar al seu adversari que disposa de capacitats destructives més grans, que el seu poder és molt superior i que l'adversari ha de desistir d'atacar. Aquesta política suïcida condueix inevitablement a una escalada de tensió, a una carrera armamentista i a una espiral bel·licista.

El 9 de juny se celebraran eleccions europees. És un moment clau, o apostem per impulsar polítiques de pau, distensió i seguretat compartida o acabarem en una escalada militarista. Augmentar la despesa en defensa significa disminuir els recursos per lluitar contra el canvi climàtic, la reducció de les desigualtats i l'equitat de gènere, la salut, l'harmonització de salaris o drets de tota la ciutadania.

Per tot això, les organitzacions signants proposen als partits i a les institucions:

  • Apostar per la distensió que activi el desarmament, obri les portes al diàleg i a la confiança mútua amb l'objectiu de desescalar els conflictes mitjançant la negociació i la cooperació.
  • Impulsar una política exterior orientada a la pau amb la mediació, la diplomàcia, la defensa dels drets humans o la intervenció civil en conflictes per construir la pau.
  • Fomentar espais per elaborar polítiques de pau, defensa civil i de seguretat no armada. Potenciar la reconversió industrial militar en civil.
  • Promoure activament una pau ambiental amb polítiques clares de descarbonització justes i segures que minimitzin i reparin els danys que afectaran les generacions futures.
  • Impulsar polítiques que incideixin en la millora de la vida diària de les persones, amb la seva implicació i participació.

A Barcelona, entre les organitzacions que impulsen el manifest cal destacar les més rellevants en la defensa dels drets humans, la cooperació internacional i la pau, com: Lafede.cat, Centre Delàs d'Estudis per la Pau, Fundipau, NOVACT, UNIPAU, Escola de Cultura de Pau UAB, Desmilitaritzem l'Educació, Justícia i Pau, Dones x Dones, Coalició Catalunya per la Pau, Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU, WILPF, aturemlesguerres.cat... però també d’altres sectors socials com Consell d'Associacions de Barcelona, Ecologistes en Acció Catalunya, Comunitat Palestina, Ca la Dona, Llegat Jaume Botey, Prou Complicitat amb Israel, Federació de Casals de Joves de Catalunya, Campanya per la fi del Comerç d'armes amb Israel, UGT Catalunya.

En l’àmbit català, entre les entitats que també impulsen el manifest, cal destacar les Coordinadores d’ONG de Girona i de Tarragona, la Federació de la Xarxa de Cooperació al Desenvolupament del Sud de Catalunya.

En l’estat espanyol destaquen AIPAZ - Asociación Española de Investigación para la Paz, Coordinadora de Organizaciones para el Desarrollo-España, Comisión General Justicia y Paz, Mujeres de Negro contra la Guerra – Madrid, Fundación Cultura de Paz, Movimiento Por la Paz -MPDL, Amigos del Arca de Lanza del Vasto, MOC de València, Coordinadoras d’ONGD (Valenciana, Galega, del Principado de Asturias), Asambleas antimilitaristas de Canarias i de Madrid, Ongi Etorri Errefuxiatuak (Plataforma Social en Defensa del derecho a migrar).

Valora
Rànquings
  1. L’extrema dreta i la crisi de tot un sistema
  2. Estudien on s'amagaran els "fugitius" quan d’aquí unes setmanes organitzin un altre acte clandestí a la demarcació de Girona
  3. El missatge de la Flama del Canigó a càrrec de Núria Cadenes
  4. Concentració i comunicat de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. Campanya veïnal perquè la plaça del Virrei Amat recuperi el nom original: Joan Salvat-Papasseit
  6. La droga dels adolescents
  7. Acte central d’homenatge a Estellés
  8. Manifestació a Barcelona per la defensa del territori i contra els macroprojectes
  9. La Plataforma ATUREM HARD ROCK convoca una assemblea oberta i crida a sumar-se a la manfestació contra la crisi ecosocial
  10. «A nosaltres ens van dir que aquesta seria la guerra...»
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid