Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Quedem a la mani
08/09/2021 Adam Majó

No soc gaire amic de les proclames voluntaristes ni de l’exaltació del “carrer” com a escenari central i definitiu de l’acció política. No perquè la mobilització i l’agitació no siguin eines legítimes (per descomptat) i útils (també per descomptat) sinó perquè, per si soles, són quasi sempre insuficients i perquè, al contrari del què se sol dir, el sistema (sic) és perfectament capaç de digerir-les i fins i tot folkloritzar-les. Ha passat amb el famós Maig francès o amb els troubles irlandesos. Per altra banda, a aquestes alçades del segle XXI les grans manifestacions i les revoltes puntuals tenen un gran efecte mediàtic però molt difícilment aconsegueixen grans objectius polítics. Ho hem vist aquí mateix però també, recentment,  a Hong Kong o a França amb les armilles grogues. Conceptes com  “la lluita és el camí”, “anar-hi, anar-hi i anar-hi”, “si se puede”, “yes we can”, “Jo Ta ke” o “No passaran” resulten útils si els entenem com el què són, arengues per animar la pròpia tropa, però no, ni molt menys, lleis universals de la política. Alhora, anàlisis simplistes (i populistes) del tipus “el què vam començar des de baix no ho tancaran des de dalt” o “sols el poble salva el poble” poden ser també interessants puntualment, per reforçar això que ara en diem empoderament, però no reflecteixen tampoc la realitat dels processos històrics de canvi, molt més complexes i polièdrics.

En política –i a la vida en general- els avenços depenen de múltiples i complexes factors i sovint la conjuntura –la que som capaços d’anticipar i la que no!- determina el desenllaç d’un conflicte tant o més que les seves lògiques internes. Per això cal ampliar i diversificar els fronts, les eines i fins i tot els discursos, carregar-se de paciència i –sí- eixamplar la base (acumular forces, si ho preferiu) sempre que es pugui. I dosificar les expressions parcials, simplistes i voluntaristes que, com pixar-se a sobre un dia fred, tenen un primer efecte encoratjador i mobilitzador però a la llarga provoquen desconcert i frustració.

Un d’aquests fronts, una d’aquestes eines que ens ha de permetre avançar, o si més no carregar-nos de raó, que és una manera d’avençar, és la vilipendiada taula de diàleg o mesa de negociació. Un instrument al qual faríem malament de renunciar, del qual hem de ser –malgrat els dubtes- els més entusiastes partidaris i que no és incompatible sinó perfectament complementari amb les altres formes d’organització, protesta i pressió. De fet, tot el contrari: per negociar calen trumfos i fer ben grosses manis i convocatòries n’és un de indubtable valor.

L’èxit de les mobilitzacions de l’onze –les que es fan arreu i la de Barcelona- beneficia a tot l’independentisme, tant al que creu que la mesa és una inutilitat prescindible com al que n’és declarat partidari. Quedem, doncs, a la mani i reconeguem-nos de nou (i presencialment!) companys i companyes d’un mateix moviment, complex i convuls però, en el fons, molt més cohesionat i resilient del què els seus enemics voldrien.

Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  4. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  7. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  8. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  9. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid