Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
A governar!
14/02/2021 Adam Majó

No cal tenir un màster en cupologia per saber que si a partir de la setmana que ve els diputats i diputades de CUP-Guanyem són necessaris per a investir un president o presidenta independentista tindrem culebrot llarg i complicat. Tampoc és difícil identificar quin sector cupaire serà més partidari d’explorar pactes d’investidura -i fins i tot legislatura- i quin no en voldrà saber res. Hauria estat fantàstic haver parlat, acordat i fet públiques les condicions per a possibles acords d’investidura o de govern abans de les eleccions, però ja se sap que massa en política, sovint, allò que convé dir abans de els eleccions no és el què convé fer després.

Les alternatives més probables? Em temo que dues que poden acabar sent la mateixa. La primera –difícil però en absolut impossible- que el candidat del PSC aconsegueixi el suport de 68 diputats, sumant des dels Comuns fins a vox  i sense descartar el PDECAT que està fent una campanya digne de la pitjor UDC. La segona es diu repetició de les eleccions i ens pot portar al mateix lloc que acabem de descriure. Un risc que hauríem de mirar d’evitar.

Com que perdre el temps és la darrera cosa que volem i necessitem, com a societat, vull pensar que després d’un procés deliberatiu més o menys enrevessat i nerviós, finalment la CUP optarà per repetir la fórmula de fa tres anys i facilitar l’investidura d’un president o presidenta amb el llaç groc a l’americana, però sense entrar al govern i ni facilitar l’aprovació d’uns nous -i imprescindibles- pressupostos.

Entendré aquesta posició si el govern l’encapçala Laura Borràs (i Joan Canadell!), però em semblarà un error greu si és Pere Aragonès qui esdevé el 132è. Amb un PSC ataronjat, la dreta espanyolista marxant al pas de vox i l’espai post-convergent en eterna reformulació, seria una ocasió immillorable per construir un bloc d’esquerres i autordeterminsta capaç de disputar l’hegemonia a la resta de sectors polítics del país. Un bloc que incorpori els comuns (o a bona part d’ells) i governi a partir de quatre eixos amb què una gran majoria dels catalans i catalanes estem d’acord: Autodeterminació, sector públic fort (amb la fiscalitat corresponent),  transició ecològica de l’economia (fets, no paraules) i drets (papers) per a tothom. I fer-ho recordant el què ja sabem, que des de l’administració  i la política institucional no es canvien les coses d’un dia per l’altre, que tot és desesperadament lent i difícil i que, per tant, cal combinar l’acció amb la pedagogia; però que –com hem après als ajuntaments- amb perseverança, determinació, suport popular i cintura s’aconsegueixen coses i es fan passes endavant. Fora excuses, doncs, i a governar!

Valora
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  6. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  7. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  8. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  9. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  10. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid