Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Dia de l'Aigua
"L'aigua de l'aixeta és totalment segura"

L’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP) i el Consorci per a la Gestió Integral d’Aigües de Catalunya (CONGIAC) garanteixen que, davant la crisi sanitària, l’aigua de l’aixeta és totalment segura i saludable

22/03/2020

En el Dia Mundial de l’Aigua, els operadors públics d’aigua i sanejament que s’agrupen sota aquestes dues entitats insisteixen que no hi ha cap motiu per deixar de consumir aigua de l'aixeta

En virtut del que recull la Llei 24/2015 de Pobresa Energètica, així com del decret d’alarma establert pel govern espanyol, els operadors públics d’aigua i sanejament que s’agrupen sota aquestes dues entitats seguiran sense realitzar cap tall de subministrament a les famílies més vulnerables

Aquesta darrera setmana, els informatius han mostrat imatges dels prestatges buits d’alguns supermercats, assetjats per consumidors atemorits per la quarantena i el confinament. Segons diverses fonts, l’aigua envasada ha estat el segon producte més venut a les botigues d’alimentació i grans superfícies.

Setmanes enrere Itàlia va passar una situació semblant i va obligar a l’Istituto Superiore di Salute a informar que no és necessari emmagatzemar ampolles d’aigua, donat que el COVID-19 no pot transmetre’s a través de l’aigua de l’aixeta.

Des de l’AMAP i el CONGIAC, volem assenyalar que l’aigua de l’aixeta és segura i saludable, i que no hi ha cap justificació sanitària per a optar per l’aigua envasada. Les pràctiques actuals de tractament de l’aigua són 100% efectives en l’eliminació de qualsevol tipus de virus o bacteri perjudicial per a la salut humana.  

Tot això no vol dir que la situació d’emergència sanitària no estigui afectant l’operativitat habitual dels serveis d’abastament d’aigua i sanejament. Els operadors públics estan prenent mesures preventives per a evitar contagis entre el seu personal i garantir els nivells de servei ofert fins al moment. El personal que treballa a les plantes i instal·lacions estan realitzant igualment un esforç que ha de ser reconegut per tothom, ja que estan ampliant els seus horaris de treball, adaptant torns i intensificant les seves tasques, amb l’objecte de garantir el correcte funcionament dels sistemes.

Les empreses públiques d’aigua i sanejament són conscients que una part significativa de la ciutadania es pot veure colpejada econòmicament per la situació que s’ha generat. Per això, els operadors públics reiteren que, com venen fent des de fa temps, no es procedirà a cap tall de subministrament a usuaris i usuàries vulnerables. Aquesta mesura, impulsada per govern estatal a partir del decret d’alarma però que a Catalunya ja està vigent des de la implementació de la Llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, té com a principal objectiu garantir l’abastament d’aigua a totes les llars vulnerables.

 

A més, en el marc del dia mundial de l’aigua, AMAP i CONGIAC donen suport a la campanya d’àmbit estatal impulsada per l’Associació Espanyola d’Operadors Públics d’Aigua i Sanejament (AEOPAS), que ha posat en marxa la campanya #SanaySegura, amb l’objectiu de difondre que l’aigua de l’aixeta és sanitàriament fiable, pel que en aquests dies on tant es necessita el transports de mercaderies per als béns de primera necessitat, no cal fer aplec de productes innecessaris, notablement més costosa que l’aigua de l’aixeta, el que ha de permetre seguir contribuint a la conservació del medi ambient.

L’AMAP és una associació de municipis, entitats i empreses públiques d’aigua de Catalunya. El CONGIAC és un consorci de municipis que realitzen gestió pública directa. Ambdues entitats treballen conjuntament per l’impuls de la gestió pública de l’aigua.

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid