Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Agressions
Presenten una denúncia a la Fiscalia contra la banalització del nazisme

65 entitats han decidit actuar contra les contínues calúmnies i amenaces que reben els catalans

15/10/2014 Drets i Llibertats

Un total de 65 assoicacions i col·lectius han presentat aquest dimecres una denúncia davant del fiscal delegat de delictes d'odi i discriminació de Catalunya contra la banalització del nazisme coincidint amb el 74è aniversari de l'assassinat del president Lluís Companys a mans feixistes.

Els signants del ‘Manifest per la dignitat democràtica davant la banalització del Nazisme’, impulsat per la Fundació Catalunya, l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans i la Comissió per la Dignitat, denuncien "la propagació d’insults, les calúmnies i les amenaces difosos de manera pública i reiterada" en què s’afirma que els actes i manifestacions dels ciutadans catalans, les entitats de Catalunya i dels representants polítics de les institucions Catalanes són actuacions pròpies del nazisme o de règims feixistes.

Segons les entitats, aquests insults s'emmarquen en el discurs d’incitació a l’odi i assenyalen, a més, que ha arribat a estar pronunciat per persones de rellevància pública i càrrecs amb responsabilitats polítiques.

Equiparació dels catalans amb els nazis

La denúncia constata que des de les campanyes al boicot dels productes provinents de Catalunya empreses el 2004, i sobretot a partir de la celebració de les consultes populars sobre la independència de Catalunya l’any 2009, s’ha experimentat un creixement d’equiparació i comparació dels catalans amb els nazis i així mateix les activitats dels col·lectius catalans han estat equiparades amb els actes perpetrats pels règims feixistes.

El paper de les xarxes socials

La denúncia remarca que actualment la banalització i trivialització del nazisme com a caricaturització vexant i justificació de possibles agressions contra els catalans ha esdevingut una constant principalment mitjançant Twitter i Facebook aprofitant una sensació de "relativa impunitat".

Les entitats que promouen la denuncia consideren que aquestes conductes no poden emparar-se en el dret a la llibertat d’expressió ja que aquest té un límit en la calúmnia i la injúria.

A més de declaracions banalitzadores del nazisme i el feixisme, la denúncia evidencia les amenaces i la incitació a l’odi fomentada per part de persones de rellevància pública que "justifiquen i promouen possibles actes de violència contra els ciutadans de Catalunya, els membres de les seves entitats i de les institucions que els representen".

Passivitat de l'Estat

Finalment, les entitats han lamentat el fet que l’Estat Espanyol encara no hagi fet cap pas per incloure en el seu ordenament jurídic penal el contingut de la Decisió Marc 2008/913/JAI relativa a la lluita contra determinades formes i manifestacions de racisme i xenofòbia. La data límit per transposar la directiva era el 28 de novembre de 2010. La directiva faria molt difícil la continua passivitat de les autoritats espanyoles davant fets com els que es denuncien.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid