Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Abús policial
Ester Quintana: "No deixaré de manifestar-me tot i el que m'han fet"

Colpidor testimoni de la dona que ha perdut un ull per una agressió policial el 14-N

30/11/2012 Drets i Llibertats

Dur testimoni d'Ester Quintana en un vídeo que 15Mbcn va penjar aquest dijous i que va aconseguir més de 30.000 visualitzacions en un sol dia.

Testimoni

Després de perdre l'ull esquerre per l'impacte d'un projectil disparat pels antiavalots dels Mossos d'Esquadra el passat 14 de novembre, Ester Quintana explica com van anar els fets. Anava amb un grup d'amics que ja s'estava acomiadament quan de sobte els antiavalots els van rodejar i van començar a córrer. Es va girar per no perdre's quan de sobte va notar un impacte a la cara.

"Molt de mal, indescriptible. Pensava 'no pot ser'. Em vaig posar la mà a la cara, cridant, i li vaig dir al meu amic 'no tinc ull'. Des del primer moment ja sabia que el cop era molt fort. No és que em fes mal en un punt concret, em feia mal tota la part esquerra de la cara".

El resultat: globus ocular reconstruït, tots els ossos de la part esquerra de la cara trencats i el nervi òptic seccionat, fet que ha deixat una part de la cara sense sensibilitat i sense poder mastegar, de moment, pel costat afectat. "Em van dir que havia perdut la visió i que no la tornaria a recuperar mai més. Tenia l'esperança de conservar l'ull i tirar endavant encara que no hi pogués veure, però em van dir que no, que l'ull s'hauria de treure i m'hi haurien de posar una pròtesi". "Això que m'ha passat a mi és molt fort, no li desitjo a ningú".

Culpables

A l'Ester se li va denegar assistència psicològica tot i que va insistir perquè n'hi donessin i se la va obligar a marxar de l'hospital tot i no sentir-se encara amb forces. Va demanar ajuda per fer-se les cures a l'ull que necessita (cada 8 hores) i també li van denegar. La seva mare de 70 anys i escaig li ha de fer les cures tot i que no té coneixements d'infermeria. 

Cap responsable de l'administració s'ha posat en contacte amb l'Ester ni s'ha interessat pel seu estat. "No sé si és el procediment normal, però humanitari no ho és". 

"Diuen que les forces de seguretat no carregaven, però sí que van carregar perquè ho vaig veure i tinc la prova que ho van fer". L'Ester ha vist les imatges de Felip Puig negant que els mossos disparessin cap tipus de projectil. "Jo no sé amb què em van disparar, però sí que va ser un mossos d'esquadra amb un projectil, no sé de quin tipus, però un projectil", assevera Quintana.

"Si ell [Puig] no va donar l'ordre qui la va donar? Per què diu que no? Potser m'ho podria explicar, veure'm i explicar-me que no van carregar. Els vaig veure en directe. No ens porta enlloc aquest estat de repressió i violència. Fins i tot he escoltat unes declaracions del Mas justificat que hi hagi aquesta repressió". Quintana es refereix a una entrevista de Mas a l'Àgora posterior a l'agressió, concretament a aquest fragment.

Dignitat i fermesa

Malgrat ser víctima directa de la repressió i abús policial i malgrat que l'agressió és molt recent, l'Ester Quintana té clar que cal seguir mobilitzant-se. Ha hagut de deixar el pis perquè no podia arribar a final de mes i amb 42 anys ha hagut de tornar a viure amb els seus pares, ja ancians, tot i que ha cotitzat durant 22 anys. Com a autònoma i dona soltera sense fills no té dret a cap tipus de prestació. 

"Som nosaltres els que hem de sortir al carrer per dir que no estem d'acord amb tot això. Jo no deixaré d'anar a les manifestacions per això que m'ha passat. Potser tardaré una mica perquè m'he de refer però aniré a manifestar-se i espero que tothom hi vagi perquè un sol no té força però molts sí que tenim força".

"Que la gent no tingui por perquè amb por no s'aconsegueix res. La por és el que ells ens volen imposar amb la repressió. Si això no ho frenem quin serà el següent pas? No ho sé, però hem de seguir anant-hi".

Crida a la col·laboració

Si vas estar a la zona de Passeig de Gràcia entre Gran Via i Plaça Catalunya (C/Casp) el 14 de novembre entre les 20.30h i les 21.00h, o vas veure alguna cosa des de la finestra o balcó d'un pis, posa't en contacte immediatament amb la família i els amics de l'Ester Quintana a través del mail: animsester@gmail.com. 

La campanya "Ojo con tu ojo" ha rebut centenars d'adhesions.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid