Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Vaga general
Una manifestant perd la visió d'un ull per l'impacte d'un projectil disparat per la nova arma dels Mossos

La dona no va rebre l'impacte d'una bala de goma sinó d'una llançadora que els antiavalots van estrenar l'any passat i que demostra ser igualment lesiva

16/11/2012 Drets i Llibertats

Una manifestant va perdre la visió de l'ull esquerre després de rebre un impacte durant una càrrega dels Mossos d'Esquadra a Barcelona per la vaga general.

Diversos mitjans apunten que la dona hauria estat víctima del cop d'una pilota de goma després que diversos testimonis hagin afirmat que van veure els agents antiavalots disparant-ne. Tot i així, dijous el conseller d'Interior, Felip Puig, va assegurar que "no es va disparar cap pilota de goma" contra els manifestants.

Segons ha pogut saber Llibertat.cat, l'impacte no hauria estat causat per una bala de goma sinó per un projectil llançat per un subfusell. Es tracta d'un llançador B&T (del fabricant armamentístic suís Brügger & Thomet) GL05-LL de 40 mil·límetres que expulsa projectils d'escuma de viscoelàstica de poliuretà d'alta densitat (un material anomenat "foam" amb què es fabriquen els coixins que s'adapten a la forma del cos). El conseller va negar que es disparessin pilotes de goma, però no va dir què havien disparat els mossos.

Segons ha pogut saber aquest mitjà, el que haurien vist els testimonis no serien llançadores de pilotes de goma si no trets selectius d'uns subfusells. És una arma que els Mossos van estrenar durant la manifestació alternativa de l'1 de maig del 2011 i que està destinat igualment a sufocar aldarulls en manifestacions. De fet, la llançadora dispara uns projectils que només distribueix el fabricant de l'arma i que són com mitja pilota de golf enganxada a una base de plàstic que no necessita cartutx per ser disparada. Quan l'arma escup el projectil, la baina, que és la part de plàstic inferior, queda dins del llançador mentre que l'altra part (la feta de "foam") surt disparada.

Igual de lesiva que les bales de goma

El GL06-LL és un model que la policia va comprar l'any passat al preu de 1.800 euros la unitat per tenir una alternativa al llançament de les pilotes de goma i amb l'argument que al no rebotar no hi havia tant perill de fer mal. El cas d'aquesta dona, però, demostra que l'arma és igualment perillosa. A més, els antiavalots estan obligats a disparar només a les cames i a les cuixes, un fet que s'incompleix, tal com demostra novament el cas d'aquesta víctima.

Ja en el moment de l'adquisició l'associació Stop bales de goma va assegurar que aquesta arma seria igual de lesiva que les bales de goma, i el fet que no s'hagin retirat sinó que s'hagi ampliat la gamma d'armament posa en evidència, segons l'entitat, que no hi ha voluntat a la conselleria d'Interior de Felip Puig d'abolir un tipus d'armament que ja ha destrossat set ulls en cinc anys.

La víctima de la brutalitat policial, una dona de 42 anys, va haver de ser operada quirúrgicament a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona on si ve li van poder reconstruir l'ull l'explosió del globus ocular fan impossible que la dona pugui recuperar la visió. Un manifestant que va estar amb ella en el moment dels fets denuncia la tardança en auxiliar-la i la manera com la va tractar la policia.

Valora
Vídeos
Carregues mossos 14N Barcelona
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid