Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
Mallorquins d'adopció signen un manifest a favor del català

"la nostra experiència demostra que si s’aborda la qüestió lingüística des del consens, la inclusió, l’estima, el respecte i l’esperit integrador, els fruits seran positius per tothom"

04/06/2012 Llengua

Una vintena de mallorquins d'adopció han signat avui un manifest a favor de la llengua pròpia de les Illes Balears, i han presentat l'escrit al registre d'entrada del Parlament, adreçat a tots els grups polítics. Els signants demanen als diputats "que actuïn amb responsabilitat i no aprovin el projecte de llei de modificació de la funció pública que rebaixa l’oficialitat del català".

Es defineixen com a "mallorquins i mallorquines d’adopció, i d’elecció: hem nascut fora de Mallorca, o tenim orígens familiars fora de Mallorca, i no tenim el català com a primera llengua". I per tal d'integrar-se en aquesta terra "hem decidit adoptar la llengua pròpia de l’illa com a llengua d’ús habitual". Demanen que es tengui en compte la seva experiència personal: "la nostra experiència demostra que si s’aborda la qüestió lingüística des del consens, la inclusió, l’estima, el respecte i l’esperit integrador, els fruits seran positius per tothom".

Per això, insten els diputats a no aprovar la polèmica norma, ja que consideren que "els intents de devaluar el mallorquí devaluen també els esforços que hem fet per integrar-nos en aquesta societat". I afirmen que "l’actitud dels actuals governants envers la llengua no és només injusta, és també molt irresponsable".

Els catalanoparlants d'adopció que han presentat públicament el manifest són Marisa Goñi (periodista), Madiop Diagne (filòleg i militant a favor dels immigrants), Lluís Ballester (professor de Ciències de l'Educació a la UIB), Luca Bonadei (actor), Toni Baos (professor i activista sindical, de CCOO), Ander Zurimendi (periodista), Albert Abad (estudiant i activista estudiantil), Mahécor Mbengue (historiador), Raixid Faraj (activista a favor de la llengua), Dick Fleming (jubilat) i David Jordi Llobet (periodista).

També donen suport al manifest Lorenzo Bravo, militant de l'UGT; Pere Polo de l'STEI-i; Demetrio Peña Collado, empresari jubilat i fundador de PIMEM i PIMECO; Rafel Gallego, periodista; Xesc Ramis, funcionari i sindicalista de l'STEI-i; Saïda Souddok, integradora social i traductora; Guillem Balboa, periodista; Satximi Sasaki; Natàlia Blanes Quist, periodista; Abdulrahman Kazee Muchina; Yela, artista; Cristina Sánchez Bernardo, periodista; Daniela Juárez, química i doctora en ciència i tecnologia dels aliments; i Lucy Collyer, geògrafa.

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid