Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Repressió
5 detinguts en una nova ràtzia policial contra el 29-M

Per primera vegada, s'imputa un delicte de pertinença a grup criminal contra detinguts pels incidents de la vaga general

29/05/2012 Drets i Llibertats

L'escalada repressiva contra els vaguistes del passat 29 de març ha pres un nou impuls aquest dimarts. Els Mossos d'Esquadra han detingut a Barcelona dos militants independentistes, un de la CAJEI i un del SEPC -estudiants de la UAB-, al barri de Sant Andreu i dues persones més al barri de Sants, un d'ells periodista de mitjans alternatius. 

A la tarda, els Mossos d'Esquadra han confirmat un nou detingut a Reus pels fets del 29 de març. Segons els Mossos, aquesta persona hauria participat als incidents de Barcelona, concretament en accions contra l'edifici de Foment del Treball i contra una entitat bancària de la Via Laietana. Segons ha pogut saber Llibertat.cat, es tracta d'un militant de l'Esquerra Independentista de Reus, en concret de la CAJEI.

Aquet cop s'ha elevat el delicte de danys i desordres al de pertinença a grup criminal, que permetria aplicar als detinguts mesures punitives com la presó. Les acusacions que pesen sobre ells són integració a organització criminal, desordres i danys i un delicte contra l'exercici dels drets fonamentals. Fins ara cap dels detinguts pels incidents del 29 de març havia estat acusat d'un delicte d'associació il·lícita o integració a organtizació criminal.

La darrera vaguista presa va sortir en llibertat amb càrrecs el passat 17 de maig després d'un mes en presó preventiva. Els delictes que se li imputen, però, són menors que els dels 4 detinguts d'avui. A Laura Gómez se li imputen els delictes de desordres públics, incendi, coaccions i el delicte relatiu a l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques.

Les noves detencions arriben pocs dies després que el Departament d'Interior clausurés el web per a delators per la caiguda de les visites i les poques delacions de ciutadans que va rebre i després de les demandes que apunten contra la manca de legalitat de la pàgina web i que en demanaven el tancament. Un dels detinguts a Barcelona i el de Tarragona apareixien al web.

Per primera vegada s'imputa un delicte de pertinença a grup criminal

Els Mossos d'Esquadra han explicat que les quatre persones s'han detingut per agredir un treballador de l'estació de Sants i per provocar danys a Foment i a la seu del BBVA durant el 29-M.

Per primera vegada, els Mossos imputen a tres dels detinguts un delicte de pertinença a grup criminal. El motiu: segons la policia haurien actuat "de forma conjunta i coordinada en diferents actes vandàlics" a Barcelona la tarda de la vaga general.

Dos dels arrestats estarien relacionats amb una agressió que hauria patit un treballador de l’estació de Sants, mentre que els altres dos haurien provocat danys a la seu de Foment del Treball, segons la versió policial.

El detingut de Tarragona va participar, segons els Mossos, en els danys provocats a l'edifici de Foment del Treball i a l’oficina de l’entitat bancària BBVA de Via Laietana de Barcelona. 

Detinguts

Un és Jorge M.C., de 25 anys, a qui se li imputa el delicte de desordres públics, falta de lesions, coaccions greus, delicte contra la integritat moral i delicte de pertinença a grup criminal.

Rubén M.M, de 23 anys, se li imputa el delicte de desordres públic continuat, de lesions greus, delicte de coaccions greus, falta de lesions, delicte contra la integritat moral, delicte contra els drets fonamentals i llibertats públiques, delicte de danys i delicte de grup criminal.

Natxo P.A., de 20 anys, se li imputa el delicte de desordres públics, danys, coaccions greus, delicte contra els drets fonamentals i llibertats públiques, i delicte de pertinença a grup criminal.

Jordi A.D, de 24 anys, se li imputa el delicte de desordres públics i danys.

El detingut a Tarragona és Víctor P C, de 23 anys, i se li ha imputat també un delicte de participació en grup criminal, a més dels delictes de desordres públics, danys, coaccions greus i contra els drets fonamentals i llibertat públiques.

Un centenar de detinguts en total

Amb aquests 4 detinguts, els Mossos d’Esquadra han realitzat ja 94 detencions i 38 imputacions amb motiu dels incidents de la jornada de vaga general del 29-M a diversos llocs de Catalunya, principalment a Barcelona. La policia ha instruït diligències en contra de 132 presumptes autors de delictes comesos durant aquell dia.

"Intenten equiparar vaguistes amb criminals"

Alerta Solidària, que parla d'una "ràtzia contra l'independentisme", creu que Interior "carrega amb ira". L'organització antirepressiva recorda que tot i la gravetat de l'acusació d'associació il·lícita, "no és la primera vegada que Interior pretén actuar contra l’independentisme per la via de l’associació il·lícita" ja que així ho va intentar contra el moviment estudiantil, contra el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans. Tot i així, recalca que "aquell intent no va reeixir i ara insisteixen en equiparar vaguistes amb criminals".

Mostres de suport

Més d'un centenar de de persones s'han concentrat aquest dimarts a la tarda davant la comissaria de les Corts de Barcelona amb pancartes de suport, mentre que a Reus una cinquantena de persones s'han concentrat també davant la comissaria, on hi ha el detingut. A Twitter la protesta es canalitza a través de l'etiqueta #llibertatdetingudes.

Per aquest dimecres, s'han convocat dues concentracions a les set de la tarda a l'Estàtua dels Despullats de Tarragona i a la Plaça del Mercadal de Reus. A Barcelona s'ha convocat la concentració a dos quarts d'onze del matí davant de la Ciutat de la Justícia de Barcelona, on els detinguts passaran a disposició judicial.

Diverses organitzacions independentistes han fet públic el seu suport als detinguts i n'han reclamat l'alliberament. A més d'Alerta Solidària, la CAJEI, Maulets, el SEPC, la COS, l'MDTEndavant (OSAN). També la CUP ha mostrat la seva solidaritat.

Alerta Solidària adverteix que l'independentisme respondrà "amb contundència, amb la solidaritat dels qui donem la cara, dels qui no ens amaguem d’organitzar-nos per la llibertat d’aquest poble, de l’opressió espanyola i francesa sí, però també per deslliurar-nos dels qui emparen el saqueig dels diners públics sense vergonya i sense obrir cap investigació de cap mena".

Valora
Vídeos
Roger Sabà, de la CUP i la COS, explica la denúncia a Interior pel web de delació ciutadana
Els independentistes que apareixen a la llista de Puig donen la cara
Nova onada de repressió contra els vaguistes del #29m
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  6. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  7. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  8. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  9. La CUP denuncia a Antifrau irregularitats de l’Hospital de Palamós
  10. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid